Početna strana > Prenosimo > Najvažnije u ekonomiji Srbije 2008.
Prenosimo

Najvažnije u ekonomiji Srbije 2008.

PDF Štampa El. pošta
Beta   
petak, 02. januar 2009.

1. ENERGETSKI SPORAZUM: Srbija i Rusija potpisale su 24. decembra ugovor o prodaji NIS-a Gaspromu za 400 miliona evra i sporazumi o izgradnji gasovoda Južni tok i završetku skladišta gasa Banatski dvor. Predsednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Dmitrij Medvedev potpisali i sporazum, koji će biti politička garancija da će Srbija dobiti gasovod Južni tok i da će biti završeno podzemno skladište gasa Banatski dvor.

2. ARANŽMAN SA MMF-om: Srbija i MMF polovinom novembra postigli sporazum o strend-baj aranžmanu od oko 520 miliona dolara, čije je odobravanje sa polovine decembra pomereno na polovinu janaura iduće godine.

3. FIJAT U KRAGUJEVCU: Vlada Srbije i italijanski proizvođač vozila Fijat potpisali su 29. septembra ugovor o zajedničkom ulaganju 700 miliona evra u fabriku automobila u Kragujevcu.

4. RASKINUTA KONCESIJA: Polovinom decembra koncesionar autoputa Horgoš-Požega jednostrano je raskinuo ugovor o koncesiji, nakon višemesečnog natezanja sa Vladom Srbije na koji način će biti prekinut sporazum o koncesiji.

5. NEUSPELI TENDERI: Tokom 2008. godine propali su tenderi tenderi za nekoliko velikih preduzeća, kao što su Jat ervejz, Rudarsko-topioničarski basen Bor, Industriju motora i traktora, Jat tehnika.

6. SVETSKA KRIZA I U SRBIJI: Početak ekonomske krize, koja je svet zahvatila u septembru, krajem godine posredno stigao i do Srbije, tako da je najveći domaći izvoznih Ju-Es stil Srbija za početak 2009. najavio delimično obustavljanje proizvodnje.

7. KURS EVRA: Dinar najslabiji prema evru od uvođenja evropske valute. Srpska valuta u oktobru počela je značajnije da slabi, pod uticajem svetske finasijske krize i smanjenih novčanih priliva iz inostranstva tako da je 4. decembra bio najslabiji prema evru, kada je jedan evro dostigao vrednost od 91,63 dinara.

8. RUSKA BANKA: Prva ruska banka počela je da radi u Srbiji. Moskovska banka počela u Srbiji da radi polovinom oktobra.

9. PAD NA BERZI: Indeks najlikvidnijih akcija Beogradske berze Belex15 izgubio je ove godine na vrednosti više od 1.800 poena, odnosno nepunih 80 odsto. Godinu je Belex15 počeo na nivou od 2.289,35 poena, ispod 2.000 poena je pao početkom marta da bi mu se krajem septembra vrednost spustila ispod početnih 1.000 poena.

10. TRŽIŠTE INTERNETA: Liberalizovano je velikoprodajno tržište Interneta u Srbiji u decembru i počela je liberalizacija fiksne telefonije (izdavanjem odobrenja za pružanje telefonskih usluga preko Interneta - VoIP i za povezivanje sa telekomunikacionom mrežama u inostranstvu).