Početna strana > Prenosimo > I bez spoljnih neprijatelja, dovoljno ih imamo među nama
Prenosimo

I bez spoljnih neprijatelja, dovoljno ih imamo među nama

PDF Štampa El. pošta
Mirjana Anđelković-Lukić   
nedelja, 20. januar 2013.

(Fond Slobodan Jovanović, 18.1.2013)

Sednica srpske Skupštine 12. januara, na dnevnom redu je imala razmatranje Rezolucije o Kosovu, (prethodno date na recenziju zvaničnicima međunarodne zajednice iz EU da se oni izjasne o njoj, što je sigurno, sigurno!), koju je (kao) predložila srpska vlada. Ta sednica će biti upamćena po neprimerenim, neučtivim i uvredljivim istupima poslanika iz opozicionih stranaka i odgovora vladajuće garniture.

Obilovala je strančarenjem, nadgornjavanjem, ironijom, vređanjima, vikom, i svim onim folklorom za koji smo mislili da je u srpskom parlamentarizmu još od vremena dr Vojislava Šešelja, zauvek nestao.

Bilo je i prikrivenih i otvorenih, ciničnih pretnji, koje nikako ne treba zanemariti. Među prvima se javio Bojan Kostreš, koji je sednicu srpskog parlamenta iskoristio za promociju vojvođanske autonomije, koja je prema njegovom mišljenju ugrožena, jer nema ono što srpska vlada daje Kosovu kao autonomiji, i na prilično ciničan način podsetio srpske poslanike i ministre da je bolje sa vojvođanskim rukovodstvom „razgovarati, nego pregovarati“. Ovo je i njegov ideološki tvorac Čanak (LSV) nedavno javno izjavio. Iskoristio je tešku situaciju u Srbiji povodom kosovskog pitanja da zategne pitanje vojvođanske autonomije i podsetio je poslanike na težak položaj Vojvodine, kako je dobila mala sredstva iz ovogodišnjeg budžeta (7%), i kako se tamo sve teže živi.

Sve teže se živi u celoj Srbiji, a ne samo u Vojvodini, koja se nekad zvala Srpsko vojvodstvo, a danas je svrstavaju u regije istočne Evrope. Vojvođanski Mađari su takođe digli glas za svoju autonomiju u okviru Vojvodine. Pretio je mladi Bojan Kostreš na toj sednici, ali pripretio je i vremešni Riza Haljimi, sa pitanjem dokle će Vlada Srbije da zanemaruje prava Albanaca na jugu Srbije u Preševskoj dolini. Ništa novo, stvar se oko Kosova i Metohije, sudeći po izjavama premijera Dačića i predsednika Tomislava Nikolića – da neće nerešena pitanja da ostavljaju potomcima, lagano približava svom završetku u onakvom obliku kako je gospođa Ešton i njeno društvo iz EU zahtevalo.

S obzirom da će se pitanje Kosova razrešiti ovako ili onako, uglavnom bez Srba, a sudeći po najnovijem (ne)diplomatskom ispadu premijera Dačića da se može razgovarati i o stolici Kosova u Ujedinjenim nacijama, procenjeno je da je došlo na red pitanje oko ustavnog statusa Vojvodine. Na jugu Srbije se odavno veštački zakuvava politička nestabilnost i pored toga što ukupno u Bujanovcu, Medveđi i Preševu živi približno isti broj Srba i Albanaca. Na celu ovu tužnu priču sa neizvesnim krajem, nadovezuje se i problem oko spomenika u Preševu poginulim teroristima OVPBM („oslobodilačka vojska Preševa, Bujanovca i Medveđe“). Problem nije rešen odmah, čim se počelo sa gradnjom, već se po dobrom srpskom običaju, odugovlačilo. I na kraju, nastali su ozbiljni problemi za koje Srbija nema rešenje.

Sporni spomenik u Preševu

Sudeći po istupanju Rize Haljimija, a i nekih nagoveštaja o pripremi za mobilizaciju terorističke albanske ANA, ovaj incident može vrlo lako taj deo Srbije da zapali. Šta će da uradi ministar vojni Vučić i njegov Generalštab u tom slučaju? Prema pisanju beogradskih „Novosti“, teroristička naoružana formacija kosovskih Albanaca, ANA („albanska nacionalna armija“) javno je proglasila mobilizaciju svog celokupnog članstva na, kako je navedeno, etničkim teritorijama gde žive Albanci. Cilj mobilizacije, kako piše u proglasu koji je izdao glavni štab ANA, jeste „borba protiv srpskog okupatora koji preti na severu Kosova i u Preševskoj dolini“.

Recept je već medijski isproban, postalo je celom svetu jasno da je srpska država sklona okupaciji naročito na svojoj teritoriji. A svoju nacionalnu vojsku, zahvaljujući „mudrosti“ prethodnih ministara vojnih, a posebno Šutanovca, Srbija ima samo za prikazivanje! Možda je zbog ovakvog stanja u našoj odbrambenoj politici, nemogućnost da se suprotstavimo bilo kakvoj pobuni na jugu Srbije, na jednu televiziju 14. januara dovedena „balkanska proročica“ Kleoptara, koja je „prorokovala“ da će od Srbije ostati samo Beogradski pašaluk! Srbe, koji još uvek veruju u vampire i karakondžule, treba što pre ubediti da im je suđeno da izgube deo svoje teritorije, ma kakav deo, delove! Da li je to urađeno slučajno, pitanje je, ali znajući ko je urednik te TV stanice, ne verujem u slučajnost!

Srbija je, znajući u kakvom se položaju nalazi po pitanju vojske i žandarmerije, mogla da zažmuri na postojanje ovog spomenika ili da uz njega postavi svoj, sa imenima poginulih vojnika i policajaca koje je ubila ta teroristička organizacija. Jasno je odmah čiji bi spomenik bio prvi srušen, a onda bi postojalo opravdanje da se sruši i njihov! Naravno, ovo je u domenu fikcije, ali na ovim prostorima je sve odavno postalo iracionalno i van svih međunarodnih pravila i zakona, tako da bi se ova imaginarna situacija u potpunosti uklopila u stanje naše nevesele svakodnevnice.

Srpska vlada nikad oštro ne reaguje kad su u pitanju stradanja Srba. Najnoviji slučaj prebijanja desetorice srpskih mladića koji su bili u pratnji Aleksandra Vulina na putovanju za Gračanicu povodom proslave pravoslavnog Božića je trebalo dići na visok međunarodni nivo, čak usloviti dalje pregovore sa Albancima u Briselu sve dok se ne pronađu i kazne zločinci iz ROSU koji su divljački pretukli mladiće u policijskoj stanici. Posebno su bili surovi prema mladiću Darku Vlasaju (30) iz Leposavića, koji je iz mešovitog braka, oca Albanca i majke Srpkinje, tukli su ga uz reči da to rade kako ne bi mogao da ima decu! On je prebačen iz kosovskomitrovačke bolnice na VMA zbog težine povreda. Dok su ga lekari pripremali za operaciju, on je novinarima rekao: „Ono što se meni desilo i ono što smo mi doživeli u sudu u Prištini je strašno. Tukli su nas bez povoda, a šta bi se tek desilo da smo kojim slučajem nešto pogrešno uradili“! Nezamisliva je tolika mržnja među ljudima.

Darko Vlasaj

Naravno, u istragu se uključio i EULEKS koji do sada nikad nije otkrio počinitelje zločina nad Srbima, pa neće ni ovog puta. Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je kao predstavnik vlade Srbije, uputio (oštar?) poziv međunarodnoj zajednici da ozbiljno i pažljivo sprovede istragu koju je započela, kao i da ne dopusti da i ovaj put ne bude osumnjičenih i neokrivljenih. Taj je poziv veoma ozbiljno upućen, tako da će ga EULEKS shvatiti kao i sve ostale do sada – krivci neće biti ni uhvaćeni, a kamoli kažnjeni. U razjašnjenje događaja, uključila se i neizbežna portparolka EULEKS-a Irina Gudeljević, koja je za RTS izjavila da se sprovodi zajednička istraga Euleksove policije i Policijskog Inspektorata Kosova (PIK) u vezi sa navodnim premlaćivanjem deset osoba uhapšenih u Gračanici, na Božić. „Oni rade zajedno sa EULEKS-ovim tužiocem. Misija je zabrinuta ozbiljnošću navoda i posvećena je pružanju pomoći i podrške institucijama vladavine prava i agencijama za sprovođenje zakona kada je u pitanju dalji razvoj održivog, odgovornog i nezavisnog multietničkog pravosudnog sistema“, rekla je Gudeljević.

Po svemu sudeći, a dokaza za to ima na pretek, ubijanje, premlaćivanje i proterivanje Srba sa teritorije Kosova i Metohije je za međunarodnu zajednicu jedan posve legitiman postupak. I ovo istraživanje zločina nad Srbima će najverovatnije biti prekinuto zbog nedostatka dokaza! Ako je Azem Vlasi tu skoro izjavio da je napad na jednog Albanca ustvari napad na sve Albance, kako vlada Republike Srbije da se odredi prema ovoj izjavi? Da li je premlaćivanje desetorice mladića srpske nacionalnosti samo njihova privatna muka ili je to atak na sve Srbe?

I dok se ovaj slučaj ne razreši (na način kako su Srbi već navikli, prekid istrage zbog nedostatka dokaza) dotle se u Preševu i dalje kuva. Riza Haljimi izjavljuje da se spomenik ne može ukloniti, on hoće da do rešenja dođe dijalogom. Naravno, insistira i na pomoći međunarodne zajednice koja očigledno iz nekih svojih razloga uvek staje na poziciju Albanaca.

Zbog izjave da mu nije stran ni zahtev da Kosovo dobije stolicu u UN, Demokratska stranka Srbije (DSS) najozbiljnije poziva premijera Dačića da podnese ostavku. „To je izjava koja ide i dalje od Rezolucije koja je pre nekoliko dana usvojena u Skupštini Srbije – iako tu Rezoluciju DSS nije prihvatila, mi skrećemo pažnju da je izjava predsednika vlade korak dalje u procesu predaje Kosova albanskim separatistima“, izjavio je potpredsednik DSS Slobodan Samardžić.

I predsednik Srbije se oglasio povodom ove prilično nediplomatske izjave, rekavši da je neprihvatljivo da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama. Platforma predviđa da Srbija nikad ne prizna nezavisnost Kosova, a ako ne prizna, onda takozvano Kosovo neće imati stolicu u UN.

Da situacija bude još zapaljivija, u međuvremenu se javio i nekadašnji politički predstavnik Oslobodilačke vojske Kosova, Adem Demaći, koji podstiče svoje sunarodnike na oružanu pobunu. „Albanci iz Preševske doline treba da pokažu da su spremni za rat i da ostave po strani sve nesporazume i borbu za funkcije“. Pa zatim dodaje „Dok su nas na Kosovu naterali da srpskoj manjini damo prava koje niko na svetu nema, Evropa sada izgleda misli da su Srbi stvarno nebeski narod, dok su Albanci neki idioti koji mogu da žive i u ropstvu i bez ikakvih prava. Albanci treba da se organizuju na nacionalnom nivou, da se zna ko komanduje, da budu jednoglasni u zahtevima. Zahtev je da dobiju ista prava koje imaju Srbi na Kosovu“.

Adem Demaći

Mišljenja sam da im se to odmah omogući!

Premijer da odmah uvrsti u razgovore jednaka prava Albancima, ista ona koja imaju Srbi na Kosovu. A prava Srba na Kosovu su: pravo da budu ubijani zbog nacionalne netrpeljivosti, pravo da budu prebijani bez razloga, pravo da im budu vađeni organi s razlogom dobre zarade, pravo da im se ruše crkve, manastiri i groblja, (najnoviji vandalski čin „civilizovanih“ Demaćijevih Albanaca je rušenje 56 srpskih spomenika na groblju u Kosovu polju), pravo da žive u getu, okruženi bodljikavim žicama, pravo da im se uništava imovine, pravo da sve što nosi pridev „srpsko“ bude proganjano i uništavano! Takva prava imaju Srbi na Kosovu i Metohiji. O čemu to Adem Demaći bunca?

I tako, od sumorne sednice Skupštine Srbije, Nikolićeve Platforme i vladine Rezolucije, do (ne)rušenja spomenika u Preševu i pretnji ANA Srbiji, od prebijanja mladića do Dačićeve kosovske stolice u UN, utapamo se u sivu zimu naših tumaranja i nekritičke poslušnosti prema međunarodnoj zajednici, a sve zbog maglovitog obećanja da ćemo dobiti DATUM! Isti onaj kojim nas je zaluđivala prethodna vlast. A šta smo dobili majskim izborima? Skinuli smo Tadićeve sa vlasti, ali smo dobili prikrivenu simbiozu DS sa sadašnjom Vladom Srbije. Možda je najrečitije o tome rekla 12.01 na sednici Skupštine nekadašnja potpredsednica DS, Jelena Trivan premijeru Dačiću: „Da vam čestitam na govorima koje ste danas održali, na uvodnom govoru koji je bio hrabar, odvažan i koji je značio stvarnu promenu politike za koju ste se do sada zalagali…. Vi ste danas svojim govorom napravili diskontinuitet u odnosu na samog sebe i na politiku Vlade i govor koji ste sami u ovoj Skupštini održali. Na tome vam treba čestitati“.

Zemaljski dani „nebeske Srbije“ prolaze u siromaštvu i brizi za sutrašnji dan, dok naš večiti ministar privrede i finansija dovodi Arape da na srpskoj zemlji gaje (možda) genetski modifikovanu hranu! Sa takvim ministrima, Srbija ima dobre izglede da joj narod vrlo brzo postane zaista nebeski!