Početna strana > Prenosimo > Hrvatske veze i koreni najpoznatije srpske gej političarke i možda buduće premijerke
Prenosimo

Hrvatske veze i koreni najpoznatije srpske gej političarke i možda buduće premijerke

PDF Štampa El. pošta
Jutarnji list   
nedelja, 11. jun 2017.

Ana Brnabić podrijetlom je iz Stare Baške na otoku Krku u koju dolazi svakog ljeta, a Aleksandar Vučić želi je imenovati na čelo srpske vlade

Ana Brnabić ljetovala je kao i svake godine u svojoj obiteljskoj kući skrovito položenoj na ulazu u Staru Bašku, malo mjesto na krajnjem jugu otoka Krka koje ne treba miješati s razvikanom Baškom jer ih dijeli najviši vrh otoka, Obzova. Kupala se s društvom i prijateljima iz djetinjstva na plaži Počešna nedaleko od katnice u kojoj je pronalazila mir. Sve dok, kao u pjesmi Partibrejkersa “1000 godina”, nije zazvonio mobitel i u Staru Bašku došao “jedan poziv koji menja sve”. A poziv je došao od premijera, ali ne hrvatskog, nego srbijanskog, Aleksandra Vučića.

 “To je bilo ovdje lani, početkom osmog mjeseca, kada je Ana bila zadnji put ovdje”, pokazuje rukom njezina susjeda koja nas je zamolila za diskreciju. “Tu je bila kad ju je Vučić kasno navečer nazvao, bile smo zajedno. Istu večer se spakirala i otišla za Beograd.”

Isti događaj, aktualna srbijanska ministrica državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić ranije je opisivala u srpskim medijima, izbjegavajući govoriti o detaljima razgovora.

“Pozvali su me iz kabineta i zamolili da se javim Vučiću. Bilo je kasno navečer, nakon radnog vremena, što mi je potvrdilo da Vučić ima radni dan od 12 ili više sati. U tom trenutku bila sam u inozemstvu, prekinula sam put, vratila se, vidjeli smo se sljedeće jutro i kad mi je dao ponudu, rekla sam ‘da’”, rekla je tada u intervjuu za srpski Ekspres, ne otkrivajući da je zapravo bila na odmoru u obiteljskoj kući na Krku.

Ana Brnabic, srpska ministrica i kandidatkinja za premijerku Srbije, podrijetlom iz Hrvatske, s otoka Krka. Nekretnina koju posjeduje, kuca s okucnicom u Staroj Baski.

 “Samo da joj ne ugrozite privatnost. Sad se bojimo da neće moći doći ako joj oduzmete privatnost”, brine se još jedna susjeda koju smo susreli nedaleko od kuće Brnabića. Objašnjavamo da je privatnost teško zadržati kad je netko na istaknutoj javnoj funkciji kao što je ministarska. A o kući na Krku prvi su se raspisali beogradski mediji kada je objavljena imovinska kartica ministrice uprave.

Ovih dana Ana Brnabić opet je u središtu pozornosti srbijanskih medija jer joj je, sada kao predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić po svemu sudeći uputio novi poziv, onaj da prihvati i funkciju premijerke.

“O tome sam saznala iz medija, a ne od Vučića”, izjavila je Brnabić sredinom tjedna za RTV Vojvodine, priznavši da bi razmislila o toj ponudi.

Glavna kandidatkinja

A dok ministrica Brnabić razmišlja, u Srbiji ne prestaju spekulacije o budućem premijeru nakon što je dosadašnji Aleksandar Vučić postao predsjednik države. Glavni favoriti su osim Ane Brnabić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i lider Socijalističke partije Ivica Dačić. Prema pisanju tiska, za Dačića aktivno lobiraju utjecajni predstavnici Srpske pravoslavne crkve i njegov koalicijski partner Dragan Marković Palma, koji je lakonski poručio da bi premijer trebao “biti domaćin i netko tko ima djecu”. Diskriminatorska Palmina izjava jasna je poruka da dio Srbije ima problem s aktualnom ministricom Anom Brnabić koja se javno deklarirala kao homoseksualka, a nije uzmanjkalo ni prebrojavanja krvnih zrnaca, u ovom slučaju - hrvatskih.

Potencijalna predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, doista ima hrvatske korijene, a njezini preci živjeli su prema crkvenim knjigama u Staroj Baški još 1673. godine. Novu kuću Brnabića u Staroj Baški sagradili su djed i baka 1980. godine, a danas je u vlasništvu Ane iako je koriste i drugi članovi obitelji, ponajprije stariji brat Igor koji također živi u Beogradu. Na pitanje kako je obitelj dospjela u Beograd, susjedi odgovaraju da je djed bio vojno lice pa se davno prije izbijanja Domovinskog rata preselio u Srbiju.

Od Krka do Londona

Ana Brnabić rođena je u Beogradu 28. rujna 1975., gdje je završila osnovnu školu i Petu beogradsku gimnaziju. Nakon srednje škole 1994. odlazi u SAD na Northwood University (Michigan), gdje 1998. završava studij poslovne administracije. Školovanje nastavlja u Engleskoj, gdje na University of Hull stječe MBA diplomu iz marketinga.

“Život u Engleskoj me je naučio da nije sramota raditi bilo koji posao. Danas si direktor, a sutra, dok se snađeš, radiš u kafiću. Dok sam bila na magisteriju u Engleskoj, dijelila sam flyere u Londonu za jednu školu engleskog jezika da bih zaradila pet funti na sat, a izdavala sam i knjige u studentskoj knjižnici”, ispričala je A. Brnabić o svojim studentskim danima u jednom razgovoru za beogradske Novosti.

Susjedi u Staroj Baški o njoj imaju samo riječi hvale. Ne mogu nahvaliti “svoju” Anu koja je uz sve završene škole i uspjehe u karijeri ostala jednostavna “cura iz sela”.

“Ponaša se najnormalnije, uvijek prva pozdravlja, neko vrijeme su imali gliser, a posljednjih godina vozi terenac Toyota RAV”, rekao nam je još jedan susjed, Senad, koji se Brnabića sjeća još iz djetinjstva. “Kupali smo se i družili još kao djeca, svako ljeto, Ana i Igor, njezin stariji brat. Oni su ‘prva liga’ ljudi, čisti pozitivci. Evo, i prošlog ljeta me zvala na pivo”, pohvalio se njezin vršnjak.

Dok je u Staroj Baški za vrijeme ljeta bila tek “cura iz sela”, Ana Brnabić polako je iz Londona nakon sveučilišne počela graditi političku karijeru. Još u vrijeme studija u Engleskoj počela je raditi kao osoba zadužena za odnose s javnošću u Srpskom informacijskom centru, kojem je glavna zadaća bila održavanje veze između reformistički nastrojenih stranaka u Srbiji s civilnim medijima u Velikoj Britaniji. Nakon povratka u Srbiju, nakratko radi kao PR na Programima za agrarni razvoj pod okriljem EU, da bi potom radila na projektima USAID u Srbiji. Karijera je kasnije vodi u američku kompaniju za razvoj vjetroelektrana Continental Wind Serbia, gdje je bila direktorica sve do odlaska na ministarsku funkciju.

Paralelno s navedenim, Ana Brnabić bila je i društveno angažirana kao predsjednica Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), a osnovala je i vodi privatnu PEKSIM zakladu, koja stipendira studente iz Srbije i Makedonije koji žele magistrirati na Cambridgeu pod uvjetom da se vrate u svoju zemlju i stave na raspolaganje državnoj upravi.

“Ljudi me pitaju zašto sam s jedne uspješne i fantastično plaćene pozicije, s karijerom koja je bila puna perspektive za napredovanje, prihvatila Vučićevu ponudu. Sa svojom 41 godinom sam situirana i mogu sebi dopustiti to da radim u Vladi i da ne očekujem ništa materijalno”, odgovorila je prije devet mjeseci novinarima zašto se prihvatila slabije plaćene političke funkcije.

No pravo je pitanje zašto je Ana Brnabić, kao deklarirana pripadnica LGBT zajednice i pristalica reformskih stranaka u Srbiji, pružila ruku Aleksandru Vučiću. Čini se da je dio odgovora (i) u tome što je upravo Vučić prvi premijer koji je u Srbiji organizirao LGBT paradu.

“Imala sam predrasuda prema Vučiću dok ga nisam upoznala”, izjavila je ovih dana Brnabić. “Vučić je čovjek koji je učinio sve što sam očekivala da će učiniti Demokratska stranka od 2000. naovamo. Pitam se je li moguće da DS nije mogao osigurati organizaciju gay parade? Meni je to nevjerojatno. Da stvar bude mnogo, mnogo gora, imali smo izjave čelnika DS-a: Ej, ja sam protiv toga, ja se ograđujem, ja nisam gay. U Vučićevoj vladi se nitko nije ograđivao, nitko nije raspravljao, to je ljudsko i ustavno pravo. Kako bih vam rekla, to je za mene ‘ćao’, ‘zdravo’”, poručila je Brnabić koja, dodajmo, nije ni članica Vučićeve stranke.

Zavidnoj karijeri unatoč, svojevremeni izbor Ane Brnabić za ministricu državne uprave i lokalne samouprave ipak je obilježila upravo njezina seksualna orijentacija. Kao deklarirana pripadnica LGTB populacije, odmah se našla na udaru srbijanskih medija. Dok su srpski tabloidi izmišljali šašave naslove poput onog “Otkrivamo kako je ministrica smuvala ribu”, Ana Brnabić baš nikad nije javno govorila o svom privatnom životu.

Jasno, kad je prihvatila funkciju ministrice, imala je otvoren razgovor s tadašnjim premijerom Vučićem.

Samo rezultati

“Kao što je i Vučić rekao, otvoreno smo razgovarali o tome. Za mene postoje dva aspekta. Prvi, nisam željela to potencirati zato što mislim da to nije moja karakterna osobina, niti je u mom CV-u. S druge strane, htjela sam svoju orijentaciju kriti iz tog aspekta o kojem smo pričali. Mislim, ako radim neki posao i ako me neko pita: OK, jesam, ne znam je li to problem, nije problem, tako je, što ćemo sad, što je, tu je. Tako da smo pričali otvoreno o tome, ja sam mu rekla, njemu nije smetalo, štoviše, bio je potpuno otvoren prema tome. Kao što je i rekao, zanimaju ga rezultati, zanima ga čime ja mogu pridonijeti. Vidjet ćemo svaki dan mogu li ja ili ne mogu nešto napraviti u državnoj upravi. Je li to velika stvar za Srbiju? Pa, ne znam što bih vam rekla. S jedne strane, mislim da jest; s druge, jako volim svoju zemlju i vjerujem u nju i u njezine ljude. Ne mislim da je ona toliko strašno konzervativna koliko pričaju. Nadam se da Srbija, iako nije, svakako postaje zemlja u kojoj nitko nema problem s tim, ali na kraju krajeva, u kojoj se to ne potencira kao osnovna karakteristika nekog čovjeka.”

Imovinska kartica ministarke

Zbog doprinosa LGBT populaciji u Srbiji, Ana Brnabić je dobila i nagradu Duga za 2016./2017. godinu. Riječ je o nagradi koju Gay Straight alijansa (GSA) dodjeljuje već pet godina, a ustanovljena je radi poticanja i afirmiranja, promocije i zaštite osnovnih ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji.

“Ne želim biti brendirana kao LGBT ministrica jer ni druge ministre na brendirate kao straight ministre”, požalila se ovih dana u tom kontekstu Brnabić i u razgovoru za srpski Vice.

U Staroj Baški, čini se, iako otočne sredine znaju biti zatvorene, nemaju predrasuda prema poznatoj sumještanki.

“Nismo mi zadrti kao što neki misle”, objašnjava nam jedan mještanin, objašnjavajući da su upravo oni među prvima na Jadranu još prije pedeset godina prihvatili - nudizam. “Nemojte raditi šušur bez potrebe”, dobacuje nam drugi, ne krijući nezadovoljstvo što se novinari motaju po njihovu malom mistu.

A jedan od povoda za naš dolazak u Staru Bašku bila je objava imovinske kartice ministrice, a možda i nove premijerke Brnabić. Riječ je o relativno opsežnom dokumentu u kojem je starobašćanska katnica od 167 metara četvornih samo jedna od devet upisanih nekretnina. Iako se u imovinskoj kartici ne vodi kao nekretnina, jedna od većih vrijednosti Brnabića zapravo je parkirališno mjesto koje imaju iznad kuće jer se u zbijenoj Staroj Baški prostor za parkiranje i izvan sezone plaća - zlatom i smatra se pravim bogatstvom.

Prvi na popisu imovine Ane Brnabić stan je na beogradskom Dedinju u blizini Belog dvora, površine 328 četvornih metara, koji je kupila 2014. godine. Po vrijednosti slijedi još jedan stan u Beogradu, na Vračaru pokraj hrama Svetog Save površine 85 m2, u kojem je trenutačno privatni dječji vrtić, i kuća na beogradskoj Paliluli od 103 m2 u kojoj živi ministričina majka Ružica. Impresivan popis uključuje još vikendicu u Grockoj, koja je u vlasništvu brata Igora, te zemljišta u Beogradu i na otoku Krku (8900 m2), uključujući jednu devastiranu šupu od 30 četvornih metara.

(Edi Jurković)