Početna strana > Prenosimo > Da li je koronavirus “Made in China”, ili “Made in America”?
Prenosimo

Da li je koronavirus “Made in China”, ili “Made in America”?

PDF Štampa El. pošta
Majkl Čosudovski   
četvrtak, 26. mart 2020.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je 30. januara 2020. vanredno stanje zbog brige za međunarodno javno zdravlje u vezi sa novog kineskog koronavirusa (2019-nCoV) koji je kategorisan kao virusna upala pluća. Izbijanje virusa registrovano je u Vuhanu, gradu u istočnoj Kini sa preko 11 miliona stanovnika.

U sedmici pre odluke 30. januara, Odbor za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) je „izražavao je različita stajališta“. U Komitetu je bilo vidljivih podela. Ali, 30. januara donesena je dalekosežna odluka bez podrške stručnog mišljenja a u vreme kada je epidemija koronavirusa još ograničena na kontinentalnu Kinu.

Kad je odluka donesena bilo je svega 150 potvrđenih slučajeva izvan Kine: 6 u Sjedinjenim Državama, 3 u Kanadi, 2 u Velikoj Britaniji i sl. Dakle, 150 potvrđenih slučajeve na stanovništvo od 6,4 milijarde (Svetsko stanovništvo 7,8 milijardi minus Kina 1,4 milijarde). Koliki je to bio rizik? Skoro nula.

SZO proglasila vanredno stanje bez dovoljno dokaza i podataka

SZO ne deluje da bi uveravala i informisala svetsko javno mnenje. Sasvim suprotno: pokrenuta je „pandemija straha“, a ne prava blagovremena međunarodna briga za javno zdravlje (PHEIC).

Dubinska panika i nesigurnost održavani su pažljivo osmišljenom medijskom kampanjom i dezinformacijama. To je gotovo odmah vodilo ekonomskoj dislokaciji, krizi u trgovini i transportu s Kinom, koja je pogodila velike aviokompanije i brodarske kompanije. Pokrenuta je kampanja mržnje protiv etničkih Kineza u zapadnim zemljama, praćena kolapsom berza krajem februara, a da ne spominjemo krizu u turističkoj industriji što je rezultiralo nizom bankrota. Složenost ove krize i njeni uticaji moraće se razmatrati i pažljivo analizirati.

Ono čime se bavimo je „ekonomski rat“ podržan medijskim dezinformacijama, uporedo sa namerom Trampove administracije da potkopa kinesku ekonomiju. Ove ekonomske dislokacije nisu ograničene na Kinu. Postoje važna pitanja javnog zdravlja koja se moraju rešiti. Ali šta je motivisalo generalnog direktora SZO da deluje na ovaj način? Ko stoji iza ove istorijske odluke 30. januara generalnog direktora SZO Tedros Adanom Gebreisusa.

Teško objašnjiva odluka generalnog sekretara SZO A. Gebreisusa

Naša naknadna analiza (na donjoj vremenskoj liniji) otkriva da su od presudne važnosti za dalekosežnu odluku SZO bili moćni korporativni interesi povezani sa Big Pharma, Wall Street/om i agencijama američke vlade. U pitanju je savez Big Pharma i Big Money, uz odobrenje Trampove administracije. Odluka o pokretanju lažne pandemije pod okriljem SZO 30. januara donesena je nedelju dana ranije na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu (WEF). Medijska operacija bila je širenje panike. Ali nije ovo prvi put da se SZO odlučila na ovakav potez.

Setite se neobičnih okolnosti oko pandemije svinjske gripe N1H1 iz aprila 2009. godine. Prevladala je atmosfera straha i zastrašivanje. Činjenice su manipulisane. Na osnovu nepotpunih i oskudnih podataka, generalni direktor SZO je, ipak, svojim autoritetom predvideo da je moguće da se „čak  dve milijarde ljudi zarazi u naredne dve godine – skoro  trećina svetske populacije“. (Svetska zdravstvena organizacija, kako su preneli zapadni mediji, jul 2009). Bio je to višemilionski izvor bogaćenja za Big Pharma koju je podržala generalna direktorka SZO Margaret Čen. U junu 2009. godine Margaret Čen dala je sledeću izjavu: „Na osnovu… stručnih procena i dokaza, ispunjeni su naučni kriterijumi za pandemiju gripa. Zbog toga sam odlučila da podignem nivo upozorenja za pandemiju gripa iz faze 5 u fazu 6. Svet je na početku pandemije gripa 2009. godine. … Margaret Čen, generalna direktorica Svetske zdravstvene organizacije (SZO), brifing za štampu 11. juna 2009. Šta su „stručne procene“? U kasnijoj izjavi ona je potvrdila da: „Proizvođači vakcine mogli bi proizvesti 4,9 milijardi pandemijskih gripa godišnje po najboljem scenariju“, Margaret Čen, generalna direktorica SZO (citirana po Rojtersu, 21. jula 2009) Očigledan je finansijski pad za proizvođače vakcina Big Pharma,uključujući GlakoSmithKline, Novartis, Merck&Co, Sanofi, Pfizer itd

Vremensko kretanje koronavirusa

 • Septembar 2019. godine: Zvanično stajalište SAD i SZO je „da koronavirus potiče iz grada Vuhan u provinciji Hubei i prvi put je otkriven krajem decembra“. Ovu izjavu dovode u pitanje kineski i japanski virolozi koji tvrde da je virus poreklom iz SAD-a. Poznati tajvanski virolog ukazao je na dokaze da je virus mogao nastati u ranijoj fazi, navodeći: „Moramo pogledati na septembar 2019. godine“. 18-27. oktobar 2019: Vuhan 2019: CISM Sport Military World Games; Kineski mediji sumnjaju (bez potkrepljujućeg dokaza) da je koronavirus mogao biti donesen u Kinu „iz stranih izvora“ tokom svetskih vojnih ratnih igara u Vuhanu;
 • učestvovalo je 10.000 vojnika iz 109 zemalja
 • u desetodnevnom događaju bilo je 200 američkih vojnih lica.
 • 18. oktobar, događaj 201. Baltimore Koronavirus nCoV-2019; Radna grupa za simulaciju i hitnu spremnost, John Hopkins Bloomberg School of Helath Security. Velika farmaceutska vežba simulacije sponzorisana velikim novcem WEF i Gejtes fondacije Simulacija vežbe epidemije koronavirusa koja rezultira smrću 65 miliona ljudi. Uz podršku Svetskog ekonomskog foruma (WEF) koji zastupa interese finansijskih institucija, Fondacija Bil i Melinda Gejtes koja predstavlja Big Pharma : oktobra 2019. godine, Centar za zdravstveno osiguranje DŽons Hopkins bio je domaćin vežbe za pandemiju pod nazivom „događaj 201“ sa partnerima, Svetskim ekonomskim forumom i Fondacijom Bil & Melinda Gejts: Za scenario smo modelirali izmišljenu pandemiju koronavirusa, ali smo izričito rekli da to nije predviđanje.

Nekoliko meseci pre izbijanja epidemije, svetske elite održale su vežbu u kojoj su simulirale globalnu pandemiju koronavirusa: ceo projekat izdašno finasira Bil i Melinda Gejts

 • Umesto toga, vežba je služila da ukaže na izazove spremnosti i reagovanja koji bi verovatno nastali u veoma ozbiljnoj pandemiji. Sada ne predviđamo da će izbijanje nCoV-2019 ubiti 65 miliona ljudi. Iako je naša vežba na površini za sprovođenje uključivala novi koronavirus, ulazi koji smo koristili za modeliranje potencijalnog uticaja tog fiktivnog virusa nisu slični nCoV-2019. “Ne predviđamo sada da nCoV-2019 (koji je takođe korišćen kao naziv simulacije) posle izbijanje ubiti 65 miliona ljudi. Iako je naša vežba za stolom uključivala ismejavani novi koronavirus, inputi koje smo koristili za modeliranje potencijalnog uticaja tog izmišljenog virusa nisu ni slični nCoV-2019.

Simulacije se realizuju i postaju stvarnost

 • Ali, nekoliko vežbi nCoV-2019 poklopilo se sa onim što se zaista dogodilo. U događaju  201.  simulacija koronavirusne pandemije, “simulirana” propast 15% finansijskog tržišta. I to prema navodima organizatora i sponzora to nije „predviđano“. Inicijativa privatnog sektora. Učešće korporativnih izvršilaca, fondacija, finansijskih institucija, banaka, Big Pharma, CIA, CDC; nema zdravstvenih službenika u ime nacionalnih vlada ili SZO. Simulaciona vežba održana je istog dana kada je otvoreno Svetsko sportsko vojno takmičenje u Vuhanu!?

 • Oktobra 2019. godine, Centar za zdravstveno osiguranje DŽons Hopkins bio je domaćin vežbe za pandemiju pod nazivom „događaj 201“
 • 31. decembra 2019: Prvi slučajevi upale pluća otkriveni su i prijavljeni u Vuhanu, provinciji Hubei. Kina.
 • januara 2020: Kineske zdravstvene vlasti zatvorile su veletržnicu morske hrane u Huanu pošto su zapadni mediji izveštavali da su divlje životinje koje se tamo prodaju možda bile izvor virusa. Kineski naučnici su ovu početnu procenu kasnije odbacili.
 • 7. januara 2020: Kineske vlasti „identifikuju novu vrstu virusa“ koja je izolovana 7. januara. ZSO-a je koronavirus nazvao 2019-nCoV potpuno istim imenom kako je usvojeno u simulacijskoj vežbi WEF-Gejts-John Hopkins 18. oktobra 2019.
 • 11. januara 2020. – Opštinska zdravstvena komisija grada Vuhan objavljuje prvu smrt prouzrokovanu koronavirusom.
 • 22. januar 2020: ZSO. Članovi Odbora za vanredne situacije ZSO-a „izrazili su različita stajališta o tome da li ovaj događaj predstavlja PHEIC ili ne“.
 • 21. i 24. januara 2020: Konsultacije na Svetskom ekonomskom forumu, Davos, Švajcarska pod pokroviteljstvom Koalicije za inovacije spremnosti za epidemiju (CEPI) za izradu programa vakcine.(CEPI je partnerstvo WEF-Gejtsa).

***

U toku je ratni akt „razaranje Made in USA“

 • Cilj američke propagande je bio da kinesku ekonomiju baci na kolena
 • Kina je smatrana odgovornom za „širenje infekcije“ širom sveta
 • Od početka marta Amerika vodi svoj “ekonomski rat” protiv zapadne Evrope, dok COVID-19 koristi kao opravdanje
 • Strah i zastrašivanje prevladavaju
 • U februaru se u japanskom izveštaju Aši pojavila tvrdnja da koronavirus potiče iz SAD-a, a ne iz Kine
 • U toku je „ratni akt“. Ovo je „ekonomski harakiri“, tj. „samoubilački američki stil“

Tramp tvrdi da je koronavirus „proizveden u Kini“. I da Kina preti Americi. Predsednik SAD želi da Amerikanci veruju da pandemija koronavirusa nosi oznaku „Made in China“. Državni sekretar Majk Pompeo naziva ga „korovirusom Vuhan“

„Velika laž“ je počela 30. januara kada je generalni direktor SZO pod pritiskom moćnih ekonomskih interesa SAD proglasio globalnu vanrednu situaciju za javno zdravstvo sa samo 150 „potvrđenih slučajeva“ (od strane SZO) izvan Kine, sa samo šest slučajeva u SAD. I to se naziva pandemija!

“Lažni mediji” su se odmah prebacili u veliku brzinu. Kina je smatrana odgovornom za „širenje infekcije“ širom sveta.

Sutradan (31. januara 2020) Tramp je najavio da će uskratiti ulazak kineskih i stranih državljana u SAD „koji su putovali u Kinu u poslednjih 14 dana“. To je odmah pokrenulo krizu u avionskom saobraćaju, transportu, poslovnim odnosima SAD-Kine kao i špediterskim i brodskim transakcijama.

Dok je oznaka koronavirusa „Made in China“ poslužila kao izgovor, neizrečeni cilj je bio da kinesku ekonomiju baci na kolena.

Amerikanci su prvo opustošili svoje samoposluge: sada traje jagma za oružjem u SAD u jeku epidemije korona virusa, čeka se red u prodavnici oružja

Bio je to čin „ekonomskog rata“, koji je doprineo podrivanju i kineske ekonomije, kao i ekonomije većine zapadnih zemalja (saveznika SAD-a), što je dovelo do talasa bankrota, a da ne spominjemo nezaposlenost, kolaps turističke industrije itd.

Štaviše, Trampova etiketa koronavirusa „Made in China“ gotovo odmah početkom februara pokrenula je kampanju protiv etničkih Kineza širom zapadnog sveta.

Faza 2.0: „Infekcije koje prenose Evropljani“?

Zatim je 11. marta pokrenuta je nova faza. Trampova administracija nametnula je 30-dnevnu zabranu Evropljanima putovanja u Sjedinjene Države suspenzijom avionskog putovanja s EU (s izuzetkom Britanije).

Amerika sada vodi svoj “ekonomski rat” protiv zapadne Evrope, dok COVID-19 koristi kao opravdanje.

Evropske vlade su uvučene u to. U Italiji preovladava zatvaranje, naredi; veliki gradovi severne Italije, uključujući Milano i Torino, bukvalno su se zatvorili. Prevladava konfuzija, strah i zastrašivanje. To je „razaranje Made in USA“.

Propast evropskog turizma: Najveće turističke atrakcije na svetu i turistički ventri su potpuno prazni, trg Svetog Petra u Rimu

Krajem februara: Finansijska manipulacija je karakteristika transakcije berzi širom sveta. Vrednost akcija avio-kompanija propada preko noći. Oni koji su imali “znanje” o Trampovoj odluci 11. marta da zabrani transatlantske letove iz zemalja EU-a zaradili su gomilu novca. To je nazvano „prodajom“ na tržištu derivata, između ostalih špekulativnih operacija.

Institucionalni špekulanti, uključujući hedže fondove sa “unutrašnjim informacijama”, već su dali svoje opklade.

Generalno, došlo je do masovnog transfera novca bogatstva, jednog od najvećih u svetskoj istoriji, što je dovelo do bezbroj bankrota, a da ne spominjemo gubitak doživotne štednje nastale kolapsom finansijskih tržišta.

Ovaj proces je u toku. Bilo bi naivno verovati da su ove pojave spontane, zasnovane na tržišnim silama. One su namerne. One su deo pažljivo osmišljenog plana koji uključuje snažne finansijske interese.

I sada se pojavila nova bomba: retorika Bele kuće za optuživanje Kine za širenje „virusa Vuhan“ širom sveta, odbijena je u japanskim i kineskim izveštajima. Naučna analiza koju je otkrio Lari Romanof sugeriše da je virus „napravljen u Americi“:„Izgleda da virus nije nastao u Kini, a prema izveštajima u japanskim i drugim medijima, možda je poreklom iz SAD.

U februaru se u japanskom izveštaju Aši (štampa i TV) pojavila tvrdnja da koronavirus potiče iz SAD-a, a ne iz Kine i da je neki (ili mnogi) od 14.000 američkih smrtnih slučajeva pripisanih gripu možda i posledica koronavirusa.

A 12. marta, u američkom Kongresu (Odbor za nadzor), direktor CDC-a Robert Redfild nehotice je „prosuo pasulj“. Iskreno je priznao, da, neki slučajevi kojima je dijagnostikovana sezonska gripa mogli su biti koronavirusi.

Kada se to dogodilo? U oktobru, novembru? Šta je hronologija. Vredno je napomenuti da izjavu Redfilda potvrđuju i japanski i tajvanski virolozi. Dve zemlje koje su tvrdi saveznici SAD.

Tajvanski virolog (pomenuti Lari Romanof) „tvrdio je da su SAD nedavno [?] Imale više od 200 slučajeva „plućne fibroze“ koji su rezultirali smrću zbog nemogućnosti pacijenta da dišu … Rekao je da je … informisao američke zdravstvene vlasti da ozbiljno razmotre te smrti kao posledice koronavirusa… On je tada izjavio da je epidemija virusa možda počela ranije nego što se pretpostavljalo, sugerišući „moramo pogledati septembar 2019. godine“. (citirano u Lari Romanof, op. cit.)

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je na izjave Roberta Redfilda CDC-a da je zastrašujuće da je virus mogao da potiče iz SAD.

„Kada je u SAD krenulo sa epidemijom  od „pacijenta nula “?“ pitao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zao Lijian. Naravno „KADA“ je osnovno pitanje.„Koliko je ljudi zaraženo, u kojim su bolnicama? Možda je američka vojska dovela epidemiju u Vuhan. Budite transparentni! SAD nam duguju objašnjenje “.

Svet je na razmeđu najteže socijalne i ekonomske krize u modernoj istoriji

Ljudi širom sveta se obmanjuju. Rečeno im je: “Ovo će postati sve gore”. Angela Merkel je izjavila, bez trunke dokaza, da „70% nemačkog stanovništva može dobiti zaraženo koronavirusom ukoliko više ne učini da zaustavi njegovo širenje“. U nekoliko zemalja se ekonomija ugasila.

Supermarketi, tržni centri, kancelarije, fabrike, škole, univerziteti stoje. Ljudi su zatvoreni u svoje domove. Strah i zastrašivanje prevladavaju. U međuvremenu, paralelno sa zatvaranjem koronavirusa u Italiji, 30.000 američkih vojnika se šanje u EU, u okviru ratnih igara SAD-NATO „Odbrani Evropu 2020“ protiv Rusije, u najvećem vojnom rasporedu od Drugog svetskog rata. “Može li branilac postati agresor …?”

Da budimo jasni: Pandemija koronavirusa nije „uzrok“ ove ekonomske i socijalne krize koja se razvija. To je „izgovor“ za implementaciju pažljivo osmišljene „operacije“ (potpomognute dezinformacijama medija) koja destabilizuje nacionalne ekonomije, osiromašuje velike sektore svetske populacije i bukvalno podriva živote miliona ljudi. Ono što je u toku je „ratni akt“.

Iako je COVID-19 razlog za važnu brigu za javno zdravlje, činjenje udruženo s kampanjom straha koja je u toku ne predstavlja efikasno sredstvo za borbu protiv virusa, tj. pružanje ciljane medicinske pomoći i zdravstvenih usluga onima koji su pogođeni.

Američka ekonomija je u neredu

Šta se dešava dalje: Potencijalni uticaji kontinuiranog zamrzavanja američke trgovine sa Kinom. Geopolitika je složena. Kako će se odvijati ekonomski događaji? U osnovi ćemo se ukratko usredsrediti na odnose SAD i Kine. Oni koji su formulisali američki „neprijavljeni ekonomski rat“ protiv Kine, nisu uspeli da predvide potencijalni zastoj američke ekonomije.Ovo je „ekonomski harakiri“, tj. „samoubilački američki stil“.

Ako se za nekoliko meseci ne nastave normalni trgovinski odnosi SAD i Kine, uticaji na nacionalne ekonomije zapadnih zemalja mogli bi biti poražavajući.

Veliki deo robe koja se pojavljuje u američkim tržnim centrima, uključujući glavne brendove, je „Made in China“.

„Made in China“ je okosnica trgovine na malo u SAD koja nenadoknadivo održava potrošnju domaćinstava u gotovo svim glavnim robnim kategorijama, od odeće, obuće, hardvera, elektronike, igračaka, nakita, sredstava za domaćinstvo, sanitetskog materijala, lekova i lekova na recept, TV prijemnika, mobitela itd.

„Made in China“ takođe dominira proizvodnjom širokog spektra industrijskih inputa, napredne tehnologije, mašina, građevinskih materijala, automobila, delova i pribora itd. A da ne spominjemo opsežno podugovaranje kineskih kompanija u ime američkih konglomerata. Dok SAD imaju moćan i sofisticiran finansijski aparat (koji ima mogućnost manipulacije trgovinom i berzama širom sveta), američka realna ekonomija je u neredu. Proizvodnja se ne odvija u SAD. Proizvođači su odustali od proizvodnje.

Trgovinski deficit SAD s Kinom ključan je za podsticanje profita potrošačke ekonomije koja se oslanja na robu široke potrošnje„Made in China“. U međuvremenu, Kina drži veliki deo američkog javnog duga koji mogu lako pretvoriti u stvarnu imovinu preko noći.

U ovom trenutku koronavirusne krize, kreatori politike u Pekingu su u potpunosti svesni da je američka ekonomija krhka i u velikoj meri zavisi od „Made in China“. Štaviše, Kina je pretekla SAD u nekoliko oblasti visoke tehnologije, uključujući 5G. A sa unutrašnjim tržištem od 1,4 milijarde ljudi, zajedno sa globalnim izvoznim tržištem u okviru inicijative „Pojas i put“, kineska ekonomija će imati prednost.

(Autor je prof. ekonomije (emeritus) na Univerzitetu u Otavi)

(globalresearch.ca, izmedjusnaijave.rs)