Početna strana > Prenosimo > Čvršće sa Tadićem
Prenosimo

Čvršće sa Tadićem

PDF Štampa El. pošta
Čedomir Jovanović   
utorak, 13. oktobar 2009.

(Večernje novosti, 13.10.2009)

Ne možemo da menjamo zemlju ako ne stvorimo normalne odnose. Evropski potencijali su tanki, mi ih jačamo nudeći pozitivnu energiju i okupljanje oko ciljeva koji društvo motivišu i pokreću. Ovako Čedomir Jovanović, lider LDP, obrazlaže približavanje sa Borisom Tadićem. Šef države je, naime, obelodanio da je sa Jovanovićem razgovarao o nesporazumima u prošlosti i da sada imaju kudikamo viši stepen saglasnosti nego ranije.

- Kroz normalizaciju odnosa relaksiramo i ljude i procese, smanjujući prostor našim protivnicima. Tamo gde se putevi predsednika Srbije i LDP preklapaju normalno je da sarađujemo. Naročito, kako Evropa bude dolazila u fokus - kaže Jovanović u intervjuu za ”Novosti”.

* Koji su ključni nesporazumi prevaziđeni?

- Svako je na svoj način odgovoran za stanje u društvu, on kao predsednik, mi kao alternativa. Ta vrsta odgovornosti nas povezuje u poslu značajnijem od naših razlika. Kad vidim ko napada normalizaciju, znam da smo uznemirili sve koji su parazitirali na tim razlikama. LDP ne misli da treba marginalizovati razliku u odnosu na DS, ali je ne smemo ni prenaglašavati, očekujući da će ljudi, samo zato što nismo DS, glasati za nas.

* Šta je ono što vas i dalje čini opozicijom prema vlasti?

- Osećaj za javni interes. Korisniji smo društvu u opoziciji, vlasti bi bili teret. Vlada ne bi izdržala brzinu i dubinu reformi koju LDP nosi, jer nema snage za velike promene u ekonomskoj, socijalnoj ili spoljnoj politici. Do sada smo podržali samo tri-četiri njihova zakona, a zemlju bi ugrozila još jedna opozicija u samoj vladi. Bolje je da ih usmeravamo iz parlamenta, ne dozvoljavajući im da računaju na buduću pobedu samo zato što su ostatak opozicije ili ”evropočetnici”, ili oni koji su, vraćajući ”mandat narodu”, uništili narod i zapalili pola Beograda. Njima smo još veća opozicija. Doći ćemo do mesta za našu politiku, ali ne ulagivanjem, lažnim nacionalnim i socijalnim mitovima koje zloupotrebljavaju svi, a naročito male vladine partije.

* Javnost je ponekad u dilemi kome ste veći oponenti - opoziciji ili vlasti?

- Naravno da smo opozicija neodgovornosti koja stoji, na primer, iza samoživosti Krkobabića koji kaže da, dok je on u vladi, ne sme ni da se raspravlja o promeni penzijskog sistema, iako sadašnji uništava budžet i budućnost generacija. Opozicija smo i svima koji kažu da će Srbija biti vojno neutralna, ali ne umeju da objasne kako će to postići i kako će postati članica EU bez članstva u NATO.

* Koliko često ste u kontaktu sa predsednikom države?

- Naši odnosi nisu kao u vladajućoj koaliciji, gde se očekuje da šefovi stranaka rešavaju svaki problem u Vladi koja je konfederacija koalicija. A lideri pomoćnih stranaka bi voleli da bude ”personalna unija” njih i Tadića. Previše je tih Pinkija. Za razliku od njih, razumemo da je ljudima jedino važno da im svojim nesporazumima ne stvaramo štetu.

* Više ne postoje nikakave šanse da uđete u kabinet Mirka Cvetkovića, kako se s vremena na vreme spekuliše, pošto Tadić smatra da je vlada DS sa LDP mnogo daleko?

- Slažem se. Zato društvo moramo da dovedemo do tačke u kojoj će ta vlada postati prirodna.

* Kada onda očekujete izbore?

- To nije pitanje vremena, nego naše sposobnosti u uklanjanju prepreka za tako nešto. Do tada i baš zbog toga, i bez zajedničke vlade, moramo zajedno da radimo na borbi protiv nasilja, otvaranju tržišta, afirmaciji ljudskih prava, lobiranju na međunarodnom planu. Onda će društvo moći da izabere kao svuda u Evropi. Jaku reformsku vladu, umesto zablude velike koalicije, koju su i Nemci odbacili.

* Koja kombinacija bi bila idealna za tu buduću reformsku vladu?

- Centar mora biti dogovor LDP i DS. To bi usmerilo i sve eventualne učesnike. I stranke i ministre. Taj princip će zameniti sadašnji da fotelju garantuje ucenjivački potencijal. Da su rezultati merilo, ova vlada bi bila svedena na najmanji kabinet na svetu, a ogromna većina ministara bi morala da ode zbog neuspeha ili statiranja.

* Koji bi to ministri morali da odu?

- Od spoljnih poslova i infrastrukture, preko poljoprivrede, urbanizma, energetike, zdravstva... Sada to nije moguće, u sledećoj vladi biće pravilo.

* Možemo li da očekujemo da ponovo priskačete u pomoć vladajućem bloku u parlamentu kada ostanu bez većine?

- Nećemo dozvoliti delu vlasti koji sedi na dve stolice, i evropskoj fotelji i nacionalističkom tronošcu, da produže ovih nekoliko meseci koji nas dele od ukidanja viza i kredibilne kandidature za EU. Svaki put će biti pobeđeni. Politički, kroz odgovorno ponašanje LDP u parlamentu. Trajno, na sledećim izborima, kada će ih građani kazniti za ucenjivanje. Ostaće i bez tronošca i bez fotelja.

* U vlasti ste u Beogradu. Podržavate li da ulice u prestonici dobiju nazive po ruskim generalima?

- Važniji je kvalitet života i bezbednosti na ulicama. Zapaljenu džamiju ili prostorije LDP prošle godine ne bi spasilo ni da su u ulicama Putina ili Medvedeva. Antifašizam nije tabla, nego vrednost koja se čuva. Važno je da sećanje na oslobođenje bude označeno. Ali, to ne znači da se ponašamo kao gubernija koja se resetuje pred svaku posetu stranih predsednika. Tako vređamo i Rusiju i sebe.

* Da li biste sutra s Tomislavom Nikolićem napravili savez i ušli u vladu?

- Ne. LDP ne veruje u bajku o transformaciji nezalečenih radikala, od kojih je jedan konačno dobio američku vizu, pa misle da ostatak zemlje treba da ostane u kućnom pritvoru. Ne bi bilo moguće ni kad bi ovde ponovili sve što kažu u Briselu ili Vašingtonu. Uostalom, dostigli su zenit, više ne mogu da pričaju o Evropi i mirotvorstvu, dok najavljuju stranačke ”straže” za obračun s drugim krilom radikala.

(Razgovarao Nenad Čaluković)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner