Početna strana > Prenosimo > Ambasador Hil režira državni udar u Srbiji - američka rukavica u lice Beogradu
Prenosimo

Ambasador Hil režira državni udar u Srbiji - američka rukavica u lice Beogradu

PDF Štampa El. pošta
Predrag Vasiljević   
sreda, 14. septembar 2022.

Kad god pomislimo da su američki zvaničnici dostigli maksimum u ulozi okupacionih upravnika u Srbiji, koju su sami sebi ekskluzivno dodelili, uvek nas iznenade tako što prevaziđu sami sebe.

Izjavom, da je siguran da će se šetnja LGBT zajednice održati u subotu u Beogradu uprkos odluci MUP Srbije da se taj skup zabrani, ambasador SAD Kristofer Hil praktično je najavio i neku vrstu državnog udara u zemlji koja ga je ugostila.

Stvari su jasne i gotovo nadrealne, iako javnost u Srbiji (politička, intelektualna, medijska) godinama anestezirana osionim i bahatim izjavama zapadnih zvaničnika, više ne reaguje čak ni na poruke zbog kojih strani diplomata zaslužuje crveni karton i proterivanje iz države:

Na osnovu Zakona o javnom okupljanju u skladu sa Ustavom Republike Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je odluku da ne dozvoli šetnju učesnika „Evroprajd 2022“ kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji „antiglobalista“.

To je zvanična odluka suverene i međunarodno priznate države - Republike Srbije. To je zakon. To je presuda. To je konačna reč. To je amin.

Hil „zakazuje“ haos za subotu

Ali ono što bi trebalo da važi za sve građane, aktiviste, NVO organizacije, institucije i za sve civilizovane zemlje, ne važi za ambasadora Sjedinjenih Američkih Država. Ono što važi za sve ne važi za Kristofera Hila.

Kad god pomislimo da su američki zvaničnici dostigli maksimum u ulozi okupacionih upravnika u Srbiji, koju su sami sebi ekskluzivno dodelili, uvek nas iznenade tako što prevaziđu sami sebe.

Za njega ne važe bezbednosne procene državnih organa Srbije koje su utvrdile da „postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana“.

Za Hila ne postoji službeni zaključak srpskih službi da „postoji opasnost da će doći do napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja, uništavanja imovine i drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu“.

Za ambasadora Amerike nisu relevantne ni izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je prvi objavio da će LGBT šetnja biti otkazana.

Hil sebe doživljava kao vrhovnu vlast Srbije i on je siguran da će se „Prajd“ u subotu održati. Pa nek gori Beograd. Nek pucaju lobanje. Nek se razbijaju izlozi.

Američka rukavica u lice Beogradu

Dešava se i u razvijenijim demokratijama da građani protestuju čak i kad su im zabranjeni skupovi.

Da jedan stranac, zvaničnik druge zemlje, ambasador i diplomata, potpuno otvoreno, samouvereno i gotovo cinično, smejući se svima u lice, poziva na kršenje zakona i na organizovanje zabranjene šetnje – to je novost čak i u Srbiji

U srpskoj istoriji višestranačja često se bunt izlivao na ulice i onda kad su okupljanja, mitinzi i demonstracije bili zabranjeni.

Ali da jedan stranac, zvaničnik druge zemlje, ambasador i diplomata, potpuno otvoreno, samouvereno i gotovo cinično, smejući se svima u lice, poziva na kršenje zakona i na organizovanje zabranjene šetnje – to je novost čak i u Srbiji.

Poruka Hila na neki način predstavlja bačenu rukavicu vlastima države Srbije i njenim institucijama.

Poruka ambasadora SAD novi je izazov za zvanični Beograd ali i dobra prilika da se povuče crvena linija.

I da se pokaže da će se u subotu u Beogradu poštovati zakon Srbije, a ne zakon Kristofera Hila.

(Sputnjik)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner