Početna strana > Prenosimo > Aleksandar Vučić traži političko zaleđe u Nemačkoj
Prenosimo

Aleksandar Vučić traži političko zaleđe u Nemačkoj

PDF Štampa El. pošta
Dojče vele   
četvrtak, 21. februar 2013.

Srpski vicepremijer iskoristiće posetu Nemačkoj da svoj dosadašnji učinak pretvori u politički kapital, komentarišu nemački mediji. Ipak, za dalje približavanje EU, potrebno je više od borbe protiv korupcije.

Nemački političari i dalje sumnjaju da je Srbija spremna za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. Aleksandar Vučić pokušaće da se izbori za nemački pristanak, a glavni adut biće mu borba protiv korupcije. Ipak, nemački listovi pišu da će Srbija morati da ostvari napredak i u mnogim drugim oblastima – pre svega u odnosima sa Kosovom.

Komentator nemačke agencije DPA naziva Vučića „čistunac Srbije“ (Serbiens Saubermann): „Nikada ranije, nijedan političar u Srbiji nije krenuo protiv sveprisutne korupcije na ovaj način, bez zadrške. Zbog toga je taj 42-godišnjak postao ubedljivo najomiljeniji političar u svojoj zemlji.

Nemačka vlada je, jasnije od drugih, postavila uslove za nastavak približavanja Beograda Briselu. Među njima su reforme u oblasti pravosuđa, ljudskih prava i medija, kao i borba protiv korupcije koja svuda cveta. Ta borba je do nedavno ostajala samo na rečima. Pored toga, Srbija mora da reguliše svoje odnose sa svojom nekadašnjom pokrajinom Kosovo, koja je danas samostalna i naseljena gotovo samo Albancima...

Sprema se zakon o medijima, kojim se država povlači iz te branše. Usvojen je zakon o javnim nabavkama. Procenjuje se da je samo u toj oblasti milijarda evra godišnje dospevala u privatne džepove. I u pravosuđu se nešto pokrenulo.“

Korupcija bode oči

„Vučić je ranije privlačio pažnju medija svojim nacionalizmom, a danas nastupa kao beskompromisni demokrata i bezuslovni Evropljanin. Njegov glavni zadatak je borba protiv korupcije. Rezultati su već vidljivi nakon njegovih sedam meseci na vlasti. U slučaju državne 'Agrobanke', gde je načinjena šteta od 300 miliona evra, uhapšeno je više desetina ljudi. Protiv nekadašnjeg ministra za zaštitu životne sredine, vodi se postupak zbog pronevere, i to u velikom stilu. Miroslav Mišković, ubedljivo najbogatiji Srbin, sedi u pritvoru zajedno sa sinom, a tamo se nalazi i bivši ministar poljoprivrede.

Vučić kaže da će se ubrzo rasvetliti i sumnjiva kupovina luke na Dunavu u Beogradu, slučaj u kome su parcele zemljišta vredne preko milijardu evra otišle rasprodate za jedva pedeset miliona“, piše DPA.

Potreban veliki napor da bi se zaslužili pregovori

Noje osnabriker cajtung tvrdi da konačno postoji nada da će se okončati sukob oko Kosova: „Brisel je jasno stavio do znanja da je normalizovanje odnosa sa Kosovom preduslov za početak pregovora o pridruživanju. Srbija još uvek vidi nekadašnju pokrajinu kao svoju teritoriju. Napori Evropske unije bi bez sumnje bili ubedljiviji kada bi Unija složno stajala iza nezavisnosti Kosova. Međutim, pet država EU još uvek nisu priznale kosovsku samostalnost. To slabi položaj Brisela.

Pored trajnog konflikta sa Kosovom, Evropljanima je trn u oku i korupcija koja u Srbiji cveta. Evropska unija je od 2001. godine Beogradu dala 2,2 milijarde evra za sprovođenje reformi. Veći deo tih sredstava najverovatnije je završio u privatnim džepovima, što je pravi skandal. Ta balkanska država mora da uloži veliki napor da bi zaslužila pregovore. Nakon prijema 'problematične dece' kao što su Kipar i Rumunija, veoma je pohvalno što Evropska unija pokazuje uzdržanost“, zaključuje Noje osnabriker cajtung.

(Darko Janjević - Dojče vele)