Početna strana > Rubrike > Politički život > Vučićevi "uspesi" u 2020. - ponosu nema mesta. Naprotiv!
Politički život

Vučićevi "uspesi" u 2020. - ponosu nema mesta. Naprotiv!

PDF Štampa El. pošta
Dejan Mirović   
četvrtak, 31. decembar 2020.

 Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije održanoj 28. decembra tvrdio da je ponosan na rezultate koje je Srbija ostvarila 2020.  Hronologija događaja tokom 2020. pokazuje da nema mesta za ponos, naprotiv.  

U januaru je srpska javnost bila veoma uzmenirena događajima u Crnoj Gori. Nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovesti otpočele su velike narodno-crkvene litije u gradovima širom Crne Gore. Kriminalni režim Mila Đukanovića je upotrebio silu. Vučić se ponudio da poseti Crnu Goru za Badnje veče. Mitropolija crnogorsko primorska je smatrala da on nije poželjan u Crnoj Gori. Rektor Cetinjske bogoslovije je to saopštio u Danu. Nakon toga Vučić se sastaje sa Đukanovićem u Jerusalimu.

U februaru srpske vlasti u Berlinu, bez ovlašćenja Narodne skupštine,  zaključuju tri sporazuma sa seceionističkim vlastima iz Prištine. U istom mesecu Vučić se ponovo sastaje sa Đukanovićem u Briselu.

U martu se Vučić sastaje sa Grenelom i Tačijem u Vašingtonu. Nakon povrataka u Srbiju srpski predsednik drži konferenciju za štampu sa doktorom Nestorovićem o novom virusu korona. Nestorović poručuje da se radi o smešnom virusu i poziva srpske građane da slobodno idu u Milano na šoping. Nekoliko dana kasnije srpske vlasti uvode vanredno stanje.

U aprilu Rusija šalje pomoć Srbiji od 11 velikih transportnih aviona. Srpski predsednik se ne pojavljuje na dočeku iako je pre toga prisustvovao sletanju jednog kineskog aviona pomoći. Na RTS se emituje film Putinovi svedoci u kojem se ruski predsednik optužuje da je naručivao ubistva. Kosovska mreža za prenos električne energije postaje član Evropske mreže. Srbija nije uložila protest.

U maju se ukida vanredno stanje u Srbiji. Održavaju se fudbalske utakmice iako traje epidemija korone. Raspisuju se republički izbori. Prvi put nakon nekoliko godina Moskva ne pristaje na predizbornu posetu srpskog predsednika iako je ona bila najavljena za 16 maj.

U junu SNS pobeđuje na izborima koje je bojkotovala opozicija. Ruski ministar Lavrov se prilikom posete Beogradu izjašnjava protiv uloge SAD u pregovorima o KiM. Grenel objavljuje da će Srbija odustati od lobiranja za povlačenje priznanja Kosova. Nakon podizanja predloga optužnice protiv Tačija pred Specijalnim sudom u Hagu, otkazuje se potpisivanje Vašingtonskog sporazuma. Vučić izjavljuje da će pozvati Đukanovića da poseti Srbiju iako je u Crnoj Gori policija uhapsila vladiku Joanikija.

U julu izbijaju protesti u Srbiji povodom najave srpskog predsednika da će ponovo uvesti policijski čas. Policija brutalno prebija demonstrante i građane uključujući i autističnog dečaka u Novom Sadu. Provladini mediji napadaju ruskog ambasadora da je umešan u demonstracije. U avgustu se najavljuje da će Vašingtonski sporazum ipak biti potpisati u septembru i da će u njemu navodno biti samo ekonomske odredbe.

U septembru Vučić i Hoti potpisuju Vašingtonski sporazum. U članovima 7-8 Srbija se pridružuje antikineskim i antiruskim sankcijama. U članu 15 prihvata da Kosovo postane članica međunarodnih organizacija ili UN. Tako je Vučić pristao na Išingerov plan koji su tadašnji premijer Koštunica i Rusija odbili 2007. godine. Članom 16 Srbija priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela, kao jedina država u Evropi suprotno spoljnoj politici EU. Zauzvrat, Izrael priznaje Kosovo.

U oktobru je otkazana dugo najavljivana poseta Putina Srbiji. Istog meseca se formira nova vlada. Drugi mandat dobija Ana Brnabić bivši službenik USAID i pripadnik LBGT zajednice . Ministarsko mesto dobija i Gordana Čomić, iako na izborima njena partija UDS bliska Bebi Popoviću,  nije dobila ni 1%. Vućiću bliski mediji napadaju delove nove skupštinske većine u Crnoj Gori i mitropolita Amfilohija.

Rezultati Vučićeve neozbiljne spoljne politike u 2020. godini su, dakle, pogoršavanje odnosa sa Rusijom i Kinom ali i sa novim vlastima u SAD, kao i konfrontiranje spoljnoj politici EU

U novembru Bajden pobeđuje na američkim izborima iako su srpske vlasti pozivale Srbe u SAD da glasaju za Trampa. Srbija postaje lider u broju zaraženih od korone u regionu. Srbija se zadužuje 85 miliona evra da bi gradila put Niš –Priština koji će Albancima sa KiM omogućiti najbržu vezu sa EU ili sa državama u kojima živi njihova dijaspora .Iznos kredita je duplo veći nego vrednost kovid bolnice u Batajnici. 

U decembru Priština preuzima nadležnost nad energetskim sistemom na severu KiM i nad jezerom Gazivode koje se prostire i na teritoriji uže Srbije. Vlasti u Beogradu najavljuju saopštenje u roku od 72 sata. Saopštenje nikada nije izdato. Premijer Brnabić objavljuje da Srbija odustaje od 5G tehnologije. U praksi to znači odustanak i od saradnje sa kineskom firmom Huavei. Srbija prihvata Fajzerovu vakcinu pre EU ali ne izdaje dozvolu za rusku koja je pre nje ušla u upotrebu.

U unutrašnjoj politici nastavljena je predaja nadležnosti i imovine šire i uže Srbije vlastima u Prištini. Vašingtonski sporazum otvara vrata za članstvo Kosova u UN

Rezultati Vučićeve neozbiljne spoljne politike u 2020. godini su, dakle, pogoršavanje odnosa sa Rusijom i Kinom ali i sa novim vlastima u SAD, kao i konfrontiranje spoljnoj politici EU. U unutrašnjoj politici nastavljena je predaja nadležnosti i imovine šire i uže Srbije vlastima u Prištini, mandat Ane Brnabić, kao i nametanje LDP ideologije u Srbiji. Vašingtonski sporazum otvara vrata za članstvo Kosova u UN. Susretima sa Đukanovićem davao je legitimitet čoveku koji je progonio SPC u Crnoj Gori. Još uvek nije imao bilateralne sastanke sa novim vlastima u Crnoj Gori. Najveći broj zaraženih koronom u regionu pokazuje i krah zdravstvenog sistema Srbije. 

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner