Početna strana > Rubrike > Politički život > Vučićevi probni baloni
Politički život

Vučićevi probni baloni

PDF Štampa El. pošta
Emil Vlajki   
sreda, 05. jul 2017.

Kao da sam znao što će se desiti na srpskoj političkoj sceni. Prije desetak dana, u objavljenom tekstu: 'U državi danskoj sve je trulo', govoreći o teškoj situaciji u Srbiji, napisao sam slijedeće:

„Preostaje, u tom beznađu, jedino Vučić koji ima jasnu orijentaciju, možda pogubnu, a ipak nekakvu. Još kada bi imao hrabrosti da ucijeni sve bahatiji Zapad, okretanjem Rusiji, bio bi istinski državnik.

Možda i takav kakav je, mada sa malim stupnjem vjerojatnosti, Vučić čak i uspije da ugura Srbiju u Evropu, ali bi to bilo uz velika poniženja, uz daljnje ustupke što se tiče teritorijalnog integriteta i sa sigurnim gubitkom prijateljstva sa Rusijom.“

Radi pojašnjenja čitaocima, 'Evropa' je, sve se više pokazuje, ideološki, hladnoratovski, antiruski koncept, a ne (jedino) „obećana zemlja gdje teče med i mlijeko“. Vučić, sa najboljim namjerama u koje uopće ne treba sumnjati, želi da uradi nemoguće: da Srbija uđe u Evropu, da bude vojno neutralna i da istovremeno zadrži dobre, i sve bolje, odnose s Rusijom! Malo morgen!

Ana, ili o legalitetu

Politički gledano, Vučić je u ovom času apsolutni gospodar srpskih prostora i to legalno, legitimno i demokratski, izborom od naroda. To je politička realnost, i bilo bi dobro da se prestane sa demagoškim osporavanjem te činjenice. Ako je za takve koji osporavaju Vučića, slaba izlaznost biračkog tijela na izbore neko mjerilo, onda po njima ni jedan aktualno izabrani predsjednik u svijetu nema legalitet, uključujući američkog i francuskog predsjednika.

Za razliku od Vučića, Anin legalitet i legitimitet kao premijerke ne potiču od naroda, već od predsjednika. Nju nitko osim Vučića nije birao i on može, sasvim legalno, raspolagati njenim mandatom po volji.

Mnogi se pitaju zbog čega je Vučić izabrao Anu koja nema nikakvog političkog iskustva i koja nikada neće biti, radi svoje prozapadne pristrasnosti koja bode oči, dobar političar i državnik. On je očito nije izabrao radi njene sposobnosti da digitalizira Srbiju. To je, naravno, izuzetno važna stvar, ali je Ana to mogla raditi i kao ministarka. Ona, prema tome, sasvim legalno i legitimno, nema nikakvu samostalnost, a posebno je nema kao premijerka,  niti je može imati.

Ona, dakle radi samo ono što Predsjedniku odgovara, pa i onda, a pogotovo onda, kada se čini da to nije tako.

Vučićev zen i Anina semantika

Postoje različite vrste zena, probuđenja (satori). Vučić se, po svojoj prirodi, priklanja rinzai zenu koji favorizira šok-tretmane kao što je paradoksalno izražavanje (koan) često praćeno neočekivanim verbalnim, političkim udarcima. Premijerka, vjerna učenica Predsjednika, doslovce primjenjuje rinzai zen, i svojim provokativnim stavovima zabrinula je Srbe i Ruse. Semantiku ovog zena možemo lijepo pratiti kroz Anine izjave.

Gledajući smisao njenih riječi, Ana je rekla u intervjua za američku agenciju Blumberg, da "ako Srbije bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, odlučiće se za ovo drugo".

„Nastaviću put koji je počeo Aleksandar Vučić, da bi pripremila zemlju za članstvo u EU do 2020. Imamo emotivne veze sa Rusijom, zbog tradicije, kulture i vere, ali EU je tamo gde mi idemo - to je jasno“, rekla je Brnabićeva.

Ergo (dakle), u složenim rečenicama gdje se u drugom dijelu pojavljuje rječica 'ali', jedino se taj drugi dio „pika“, dok je privi dio beznačajan i ima jalovo retoričko, utješno-psihološko značenje. Na primjer: „Ti si izuzetno dobar i lijep, ali ja ne mogu biti s tobom“, ili: „Počašćen sam ponudom, ali je moram odbiti“, i slično.

U političkoj semantici, čuvena je De Golova sintagma: „Da, ali…“ („Ui, me“). Uprošteno govoreći, čim netko počne nešto previše hvaliti, to znači da će u drugom dijelu diskursa, nakon rječice 'ali' to isto, ili krajnje ocrniti, ili reći nešto suprotno prethodno rečenom!

Tako i Ana „mudro zbori“:

1. Imamo emotivne veze sa Rusijom zbog tradicije, kulture i vere ;

2. Ali, Eu je tamo gde mi idemo, to je jasno.

Svakome je sada jasno, da jasnije ne može biti, da tradicija kultura i vjera nemaju nikakvu težinu u odnosu na „evropski put“ koji je za Anu i 'zlatno tele' i 'sveta krava'.

Produbljujući analizu, možemo se upitati, zašto je Ana uopće upotrijebila rječicu 'ali'. Ona je, na primjer, mogla reći:

 „ Imamo emotivne veze sa Rusijom zbog tradicije, kulture i vere, što će nam na najbolji način pomoći da uđemo u EU!“

Vaš komentar, dragi čitaoci, bi bio: „Smiješno! Ovaj Vlajki se s nama šali!“

Tako je i Ana, dajući ovaj intervju, bila svjesna toga da su 'put u Evropu' i 'dobri odnosi s Rusijom' dvije suprotstavljene stvari! A ona se, vjerujte mi, ne zna šaliti.

Vučićevi probni baloni

Sada je kristalno jasno čemu Ana u suštini služi. Isto je tako jasno, da ona, kada se o suštini radi, govori samo ono što Vučić hoće; Vučić je preozbiljan političar, a da bi takvu stvar pustio van kontrole.

Predsjednik, dakle preko Ane, ispušta probne balone kako bi vidio reakciju srpske i ruske javnosti!.

Dačić, koji ima ulogu vođenja vanjske politike, takve stvari ne može izreći jer je u javnosti percipiran kao više proruski nego prozapadni tip. Vučić je „otac nacije“ koji je iznad ovakvih „banalnosti“, pa je ostala jedino Ana koja je dušu dala za ulogu „nespretne političarke“ koja svojim neumjerenim izjavama zbunjuje javnost.

Ma što god tko mislio, Vučiću je narod dao mandat da uvede Srbiju u Evropu, ne čitav narod, naravno, ali većina. Aleksandar je, bez obzira na svoje ego posebnosti kao što su narcisoidnost i teatralnost, to ozbiljno shvatio i radi onako kako misli da je najbolje i najefikasnije da bi ostvario taj cilj. Aleksandar je i dobar igrač šaha i spreman je na sve žrtve figura (Kosmet, Rusija) kako bi dobio partiju. On će, naravno, u svom srcu uvijek ostati („vikend“) rusofil i radikal, ali je politika preozbiljna stvar da bi se prepustila srcu.

Za Aleksandra je ovo partija života.

Što bi Hegel rekao, običan čovjek, sa svojim svakodnevnim moralom, ne može, sa stanovišta historije, ni shvatiti ni ocijeniti postupke velikih ljudi.

Ako uspije, ime Aleksandar (Veliki) će mu sasvim dobro pristajati. Ako omane bit će zapamćen kao nespretan i štetan vučić koji se pokušao baviti politikom.

A što se „politički nespretne“ Ane tiče, ako sprovede tu svoju digitalizaciju, to će biti velika stvar za Srbiju. A i neka ostane na tome, prije nego se potpuno kompromitira.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner