Početna strana > Rubrike > Politički život > Sportski tereni kao ratni poligoni, ili kako gradonačelnica Pariza menja stav o učešću ruskih sportista na Olimpijskim igrama
Politički život

Sportski tereni kao ratni poligoni, ili kako gradonačelnica Pariza menja stav o učešću ruskih sportista na Olimpijskim igrama

PDF Štampa El. pošta
Vladan Dinić   
ponedeljak, 13. februar 2023.

“Sport postaje sve veći i veći poligon za političke odmazde. Iranci mogu da traže da se Amerikanci ne takmiče! Palestinci odbacuju Izraelce i tako dalje. Svet je pun konflikata, pa se oni prenose i na sport. Uvek postoji neko ko se s nekim bore, ko ne želi da se neko takmiči ili traži sankcije. Sport je podeljen, mi smo podeljeni, rekao je Tomas Bah, predsednik MOK, u opširnom intervjuu italijanskom listu “Korijera dela sera”...

“Sveto pravilo” Olimpijskih igara “važno je učestvovati” i čuveno šahovsko geslo “Uns una sumus” (jedan smo rod) više nije u modi?!

An Idalgo, gradonačelnik Pariza, grada svetlost u kojem će 2024. godine održati Letnja olimpijada, posle samo dve nedelje, (ne)nadano je promenila mišljenje: sad je – protiv učešća ruskih i beloruskih sportista na LOI, pod bilo kojim uslovima, pa čak i sa zastavom MOK na njihovim dresovima – ukoliko rat, kako deo Zapada tvrdi, ili kako Rusi kažu Specijalna vojna operacija, i dalje traje na tlu Ukrajine?!

Nekako istovremeno, (da li i sinhronizovano) Norvežanim Magnus Karlsen, eks prvak sveta u šahu (koji je se ničim izazvan) odrekao titule prvaka sveta oglasio i u intervjuu istakao “da bi ruskim šahistima trebalo zabraniti svako učešće na međunarodnim turnirima, pa i onim pod okriljem FIDE?! I to baš u momentu kada uskoro za njegov upražnjeni tron treba da igraju RUS Jan Nepomnjijači i KINEZ Liren Ding?!

Ali, vratimo se na An Idalgo, gradonačelniku Pariza: - Na MOK je da odluči. Ali, moja želja je da ih, naravno, ne bude, sve dok bude ovog rata i ove ruske agresije na Ukrajinu. Nije zamislivo da se defiluje kao da se ništa ne događa, da delegacija dođe u Pariz, dok bombe i dalje nastavljaju da pljušte nad Ukrajinom!

An Idalgo nije čak za to da se sportisti takmiče ni sa neutralnom zastavom kako je dosad bilo:

- To je potpuno nedostojno. Nećemo valjda mirno da posmatramo da defiluje jedna zemlja koja vrši agresiju na drugu državu. Dakle, protiv sam ruske delegacije na Olimpijskim igrama u Parizu, ukoliko rat do tada još bude trajao što, naravno, ne želim.

Na pitanje novinara: šta će da radi ukoliko MOK ipak dozvoli ruskim sportistima da učestvuju, kaže:

- U tom slučaju neću se složiti sa tom odlukom. Ali, ima još vremena do tada... - Na MOK je da odluči. Ali moja želja je da ih, naravno, ne bude. Sve dok bude ovog rata...

26. januara An Idalgo bila je za za nastup ruskih sportista na Igrama 2024?! (Rojters) objavljeno 26. januara 2023.

Kad je Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine zatražio da se ruskim sportistima zabrani nastup na Igrama u Parizu, zbog ruske invazije na njegovu zemlju, gradonačelnik Pariza An Idalgo je 26. januara Rojtersu rekla:

- Zalagat ću se za nastupe ruskih sportista, ali pod neutralnom zastavom, rekla je Idalgo! – želim videti ruske sportiste na Olimpijskim igrama 2024. godine, ali pod neutralnom zastavom.

Tako je An Idalgo reagovala na nedavne izjave ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je zatražio od odgovornih ljudi da se ruskim sportistima zabrani nastup na Igrama u Parizu, zbog ruske invazije koja traje na njegovu zemlju.

Zelenski je tim povodom dobio i odgovor MOK-a: Ni jednom sportisti, bez obzira na nacionalnost, ne bi trebalo zabraniti nastup na Igrama.

„Olimpijske igre su trenutak koji pripada sportistima i mislim da nikome ne bi smeli oduzeti tako nešto. Zalagat ću se za nastupe ruskih sportistkinja i sportista, ali pod neutralnom zastavom“, rekla je Idalgo, a prenose francuski mediji.

„Nadam se i vjerujem kako rata više neće biti kada se budu održavale Igre u Parizu. Nakon svega što prolazimo poslednjih godina, kako zbog rata tako i zbog pandemije, verujem da ćemo se tada s velikom zadovoljstvom okupiti isključivo oko sporta“, dodala je Idalgo.

Ipak, na čas, vratimo se na An Idalgo i njen „atentat“ na Olimpijske igre i svog slavnog zemljaka barona Pjer de Kubertena (1863-1937), osnivača i idejnog tvorca Olimpijade:

Najpoznatija krilatica u sportu – “nije važno pobediti, važno je učestvovati” – koja se pripisuje osnivaču modernih olimpijskih igara baronu Pjeru de Kubertenu (1863-1937), nije se rodila u njegovoj glavi. Zapravo, čuo je čuo u Katedrali svetog Pavla, za vreme Četvrtih olimpijskih igara 1908. godine!

Dakle, u Katedrali svetog Pavla u Londonu (gde je 1965. godine sahranjen Vinston Čerčil i gde su se 1981. venčali princ Čarls i ledi Dajana, primedba autora) rođena je ideja olimpizma i usvojen princip uobličen u misao koja se pripisuje Pjer de Kubertenu: “Nije važno pobediti, važno je učestvovati!”

Inače, Katedrala sv. Pavla u Londonu je najpoznatija engleska crkva; prva katedrala engleske protestantske crkve (anglikanske crkve); druga crkva po dužini na svetu (141,10 metara), iza crkve sv. Petra u Rimu, barokno remek delo arhitehte Kristofera Vrena (1632.-1723.), koji je i pokopan u njoj.

Za vreme Olimpijskih igara u Los Anđelesu 1932. godine ova De Kubertenova poruka je bila ispisana na „semaforu” za vreme ceremonije otvaranja. Kada ju je ponovio četiri godine kasnije, na otvaranju u Berlinu 1936 (puštena je njegova poruka preko razglasa) olimpijsko geslo je bilo sasvim utemeljeno i glasilo je onako kako ga danas znamo: nije važno pobediti, važno je učestovati.

U raljama političkih interesa

Ali, politika i političari umešali su po ko zna koji put prste odlučujući o sportu i sudbinama sportista diljem planete koji žive za OI:

Tako je nedavno Kamil Bortničuk izjavio da navodno čak četrdesetak zemalja u ovom trenutku razmišlja da se usprotivi učešću ruskih i belorskih sportista, preteći bojkotom. Među njima su Poljska, Baltičke zemlje, Ukrajina, ali kako je naveo i Evropska unija, SAD i Kanada...

Međutim, Olimpijski komitet se saglasio sa principima MOK:

- Odluka da se sportisti isključe samo na bazi nacionalnosti išla protiv principa koji su u biti olimpijskog pokreta!

Inače, MOK je objavio saopštenje u kojem se insistira na dosadašnjem stavu da Rusi i Belorusi učestvuju, ali bez nacionalnih obeležja, uz jasan stav da niko ne može da bude diskriminisan samo zbog pasoša zemčlje čiji je državljanin?!

PS: Uostalom, zar poslednji GS u Australiji nije pokazao svu besmisao pokušaja dela Zapada, Zelenskog, Poljske, An Idalgo, Magnusa Karlsena i baltičkih zemalja o diskriminaciji rukih i beloruskih sportista sa takmičena: u finali u muškoj i ženskoj konkurenciji igrali8 su Srbin Novak Đoković, Grk Stefanos Cicipas, Beloruskinja Sabalenko i Ribakinja (rođena Ruskinja, Moskovljanjka, sa kazahstanskim pasošem koji je uzela zbog boljih uslova za razvoj u toj zemlji?!

Ovaj rat i nisu započeli ruski sportisti

- Dok svet prati šta se dešava u gradovima kao što su Soledar i Bahmut i na ratištu u Ukrajini izuzetno burno je i u sportskim krugovima. I sve zbog toga što je su pojedini zapadni mediji nedavno, i to samo delimično, preneli intervju koji je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Tomas Bah, dao za italijanski list "Korijere dela sera".

Bah je tada govorio i o evenutalnom povratku Rusa međunarodnim takmičenjima:

- Ne radi se nužno o povratku Rusije, već o tome da se sportisti sa ruskim pasošem koji ne podržavaju rat vrate na takmičenja... Ovaj rat i nisu započeli ruski sportisti.

To, kao i vest da bi azijska olimpijska organizacija mogla da pokrene pripremu za sportski povratak Rusa, bili su dovoljni da se stvori haotična situacija, zbog onih država u kojima je “potpuno neprihvatljivo” da se Rusi takmiče. Zato se sada čak pretnja - bojkotom Olimpijskih igara u Parizu 2024, od onih evropskih država kojima je povratak ruskih sportista na međunarodna nadmetanja nezamisliv.

O tome je govorio počasni član Međunarodnog olimpijskog komiteta, Norvežanin Gerharg Hajberg.

- Plan da se naprave prihvatljivi uslovi da se ruski sportisti uključe u učešće na olimpijskim igrama je preran. Saveznici Ukrajine su širom Evrope i njihova zabrinutost je u potpunosti opravdana. Prerano je da se Azijski olimpijski komitet bavi mogućim pronalaženjem "rupa" u propisima za povratak Rusije. Da, ruski susedi bi možda čak mogli da posegnu za bojkotom (Olimpijskih igara čiji je 2024. godine domaćin Pariz"). Zapad ne bi smeo da se igra s takvim stvarima u ovom trenutku", prenosi ruska agencija RIA Novosti stav Hejberga.

Ali, šta je Bah, zapravo, stvarno rekao o povratku Rusa na takmičenja?

- O Rusiji pričam već mesecima sa predsednicima i premijerima država, niko od njih ne zna da mi kaže kada i kako će se rat završiti. Onima koji me pitaju kako će se MOK postaviti prema Rusima i sledećim Olimpijskim igrama, odnosno da li će im biti dozvoljeno da se takmiče, kažem: ko sam ja da znam da vam (sada) odgovorim na to?

KDS: Ali, da li politika MOK-a prema (predsedniku Rusije, Vladimiru) Putinu ostaje ista?, bilo je pitanje italijanskog lista.

- Naravno. Četiri sata po početku invazije mi smo jasno osudili Rusiju i suspendovali je iz MOK-a, tražeći od međunarodnih sportskih organizacija da ne prihvate (učešća) predstavnike te zemlje i da ne organizuju svoja takmičenja u Rusiji. Svi su prihvatili naš savet. Bio je to pravi izbor, ali to ne rešava našu dilemu. - Ruski sportisti svakako nisu počeli rat. Oni koji sebe distanciraju od režima trebalo bi da mogu da se takmiče (na međunarodnim nadmetanjima), ali pod neutralnom zastavom. Naš cilj je da se pobrinemo da svi sportisti sa ruskim pasošem, koji ne podržavaju rat, učestvuju u takmičenjima opet. Ali, to nije lako.

KDS: Zašto?

- Zato što postoji velike razlike na političkom nivou koja se tiču naših odluka. Neke vlade su, nezavisno od drugih, odlučile da ne izdaju vize ruskim sportistima, čak i kada im je dozvoljeno da se takmiče. Drugi zabranjuju svojim takmičarima da se nadmeću sa Rusima. Na sve to, u nekim zemljama se oni (Rusi) ne osećaju prijatno, nije im garantovana bezbednost. Naša mirovna misija slabi, a ruski i beloruski sportisti sada plaćaju cenu zbog toga. Ali, problem može da bude i gori.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner