Početna strana > Rubrike > Politički život > Pravda za Saška
Politički život

Pravda za Saška

PDF Štampa El. pošta
Bojan Panaotović   
subota, 08. jun 2013.

Ukupna javnost Srbije i svi normalni građani već godinama i decenijama unazad bivaju svedoci, a poneki od njih i žrtve različitih oblika krivičnih dela u kojima se na direktan način ugrožavaju psiho-fizičko zdravlje pojedinca, imovina, lična sigurnost, a neretko i sam život. Po oceni većine stručnjaka, građana i javnog mnjenja u celini, država se u vezi sa ovim problemom ponaša neadekvatno, ne primenjuju se efikasno raspoložive mere prevencije i represije, mnogi zakoni su takvi da se razbojnici i zločinci preblago tretiraju na terazijama pravde! Uzalud apeli štampe, i ljudi zdravog razuma da se za ubijenu decu vozilom koje je jurilo 150 na sat u naseljenom mestu ne može i ne sme dobiti sedam godina robije ili da se za silovanu maloletnu osobu ne može ležati 4 godine iza rešetaka!

Nedvosmisleno je i kristalno jasno da država i njeni organi ne štite dovoljno običnog, malog, poštenog čoveka i građanina i da je preblaga prema protuvama i bolesnicima svake vrste. To se, brzom političkom, društvenom i građanskom aktivnošću u bliskoj budućnosti mora promeniti ili ćemo vrlo brzo svi postati potencijalne mete probisveta i kriminalaca koji bivaju nikako ili sasvim blago kažnjeni!

Međutim, od maločas pomenutog zla ima i mnogo gore! Od zla gore je činjenica da kada vi u skladu sa svim zdravorazumskim, religijskim, moralnim, građanskim i kakvim god hoćete normama, zaštitite sopstvenu imovinu, porodicu i sebe samog, dolazite pod udar zakona i bivate krivično gonjeni jednako kao i onaj ko je pokušao da vas opljačka, siluje i ubije!

Najeklatantniji primer gore navedenih teza je slučaj tridesetdevetogodišnjeg Saška Bogeskog iz Beograda koji je izbo nožem provalnika koji je u mrkloj noći, sa šrafcigerom u rukama upao u njegovu kuću u nameri da izvrši neko krivično delo a kojom prilikom su u stanu pored Saška boravile i njegova žena i maloletna ćerka. Nakon što je provalnik upao nasilno u kuću sa predmetom koji se tretira kao hladno oružje, Saško ga je izbo nožem i sprečio pljačku i nasilje nad sobom i svojom porodicom. Provalnik je ubrzo preminuo a Bogeski brže-bolje strpan u zatvor sa krivičnom prijavom nad vratom. Gotovo celokupna javnost se pita kako državu nije stid što je pokojni Manić, provalnik, uopšte bio na slobodi kada je protiv njega već podignuto sijaset prekršajnih i krivičnih dela za različita protivpravna dela. Drugo, kako državu nije stid da jednog heroja koji je zaštitio svoju porodicu od kriminalca može da strpa iza rešetaka i onemogući ga da u ovim ekonomski užasnim vremenima, prehranjuje svoju porodicu? Ili su možda nadležni tužioci i sudije pretpostavili da je Manić sa 50 prekršajnih i krivičnih prijava iza sebe, u dva ujutru, sa šrafcigerom u ruci došao da donese darove porodici Bogeskog, da popije čašicu rakije i domaću kafu i da im predloži da zasnuju prijateljstvo, pošto se do tada nisu poznavali?

Pošto su aktuelnim političkim elitama uglavnom puna usta zapadnjaštva i civilizacijskih tekovina Zapada, podsetimo se kako je američka javnost tretirala samohranu majku koja je, pre nekoliko godina, u svojoj kući iz krateža ubila naoružanog provalnika. Cela Amerika je slavila kao nacionalnog heroja što ono zapravo i jeste! A ako se nekima više dopadaju argumenti iz nezapadnog kulturno-civilizacijskog kruga, podsetićemo šta kaže vladika Rade: "Zlo činiti od zla se braneći tu zločinstva nema nikakvoga." Princip nenasilja u istočnjačkoj filozofiji, koji je Gandi uspešno primenjivao između ostalog znači i zaštititi sebe od nasilja, što je Gandi takođe činio odupirući se nasilju i porobljavanju Engleza.

Postavlja se razborito i logično pitanje - kako napadač može biti tretiran jednako kao i žrtva i šta je žrtva trebalo da radi? Sedi skrušeno u ćošku sobe i čeka da ga provalnik opljačka, siluje mu dete, masakrira ženu i na posletku ubije i njega?

Zamislite kada bi smo na jednak način tretirali Hitlerove naciste i jugoslovenske antifašiste? Musolinijeve fašiste i borce za slobodu širom sveta? Ajkulu koja pokušava da pojede dete u primorskom gradiću i čoveka koji je sa nožem u ruci skočio u vodu da joj se suprotstavi i spasi mališana?

Ozbiljnom analitičaru se nameće i još jedno krajnje ozbiljno pitanje - da li su možda u dosadašnjoj trodecenijskoj višestranačkoj praksi, preovlađujuće kleptokratske elite s namerom omogućile sitnim odnosno od njih manjim lopovima i razbojnicima da se osećaju komotno jer im odgovara atmosfera u društvu koja podrazumeva slabije kažnjavanje i manje potrebe za odgovorima šta da radi milion nezaposlenih duša? Jedan od kanala snalaženja i ventila je svakako kriminal i razbojništvo.

Pre nekoliko dana u Sremskoj Mitrovici je uhapšen čovek koji je pucao na provalnika iz oružja u legalnom posedu. Protiv razbojnika je podneta krivična prijava za pokušaj teške krađe, a protiv domaćina za izazivanje opšte opasnosti. Obojica su uhapšeni i sede u zatvoru! Šta nam to govori? Da je hitno potrebna temeljna izmena svih zakonskih akata, odredbi, paragrafa koji će prestati na potpuno nenormalan i izvitoperen način da jednako tretiraju žrtve i zločince.

Kako možemo da se ljutimo na Haški sud što je oslobodio Gotovinu i Haradinaja koji su odgovorni za stradanje naših sunarodnika, kada mi trpamo u zatvore i osuđujemo vlastite građane koji su branili sopstveno dostojanstvo, imovinu i integritet. Šta su radili hrabri piloti srpske armije koji su se podigli da se suprotstave NATO trupama 1999? Branili su dostojanstvo, živote, imovinu i slobodu naših građana? Da li nadležnim organima treba crtati da je Saško Bogeski i hiljade sličnih radio isto u okviru sopstvenog doma i sopstvene porodice! Strpati Bogeskog u zatvor i osuditi ga, na simboličkoj ravni, bezmalo je isto kao i kada bi ste osudili srpske pilote koji su srušili zloglasni F16!

Potrebno je, dakle, po uzoru na SAD i druge zemlje hitno promeniti zakone i omogućiti ljudima da bez straha od odmazde i loših posledica štite sebe i svoje bližnje!

Čak i ako kojim slučajem vlastodršci to ne učine, treba da znaju da će svaki normalan otac i ista takva majka, štititi svoju decu svim sredstvima, bez obzira na posledice. Kao što reče ugledni beogradski advokat Toma Fila, analizirajući pomenuti slučaj - savetovao je suprugu da ukoliko nepoznatog provalnika ugleda u svojoj kući, da odmah puca jer će je lakše izvući iz zatvora nego sa groblja!

Dakle, pravda za Bogeskog i sve Bogeske u Srbiji. Ako ne dignemo glavu u duhu građanskog i političkog aktivizma, poješće nas sile nasilja, kriminala, destrukcije i patologije!

Autor je jedan od osnivača Treće Srbije

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner