Početna strana > Rubrike > Politički život > Naprednjaci nas pljačkaju gore nego Turci
Politički život

Naprednjaci nas pljačkaju gore nego Turci

PDF Štampa El. pošta
Boško Obradović   
sreda, 07. decembar 2016.

Predlog budžeta za 2017. godinu je nastavak pogubne neoliberalne ekonomske politike Srpske napredne stranke koja počiva na pljački građana i uništavanju domaće privrede zarad finansiranja stranih investitora i saradnje sa MMF-om. Vlada je po zakonu trebalo da dostavi Narodnoj skupštini predlog Fiskalne strategije u oktobru, a predlog Zakona o budžetu za narednu godinu u novembru. Zašto to nije uradila otkrio nam je dobrodušni ministar Dušan Vujović na sednici skupštinskog odbora za finansije: Jer nije dobila dozvolu MMF-a. Da li to znači da u Srbiji odlučuje MMF, a ne Vlada i Narodna skupština?

Vlada je spremala – kako ministar reče - predlog budžeta 10 meseci, a opoziciji dala 1 dan da pročitamo 1400 strana i 1 dan da uradimo predloge amandmana. U redu je – nama je i to bilo dovoljno vremena i tu smo pokazali da smo sposobniji od Vas iz vlasti. Ali, zašto, g. Vučiću, kada je ovaj predlog budžeta za 2017. godinu tako dobar niste da li više vremena za proučavanje? Šta krijete?

Krijete najpre da nema nikakvog suficita u budžetu. Svi se sećamo kako ste nam cele ove godine sa svih malih ekrana i naslovnih strana novina probijali mozak informacijama kako je Srbija u suficitu. Nismo mogli da živimo koliko nam je dobro bilo! Onda dođe Zakon o budžetu za 2017. u Skupštinu i vidimo planirani deficit od minus 69 milijardi dinara! Vi ste dobro znali da ste budžet punili iz naplate potraživanja od poreskih obveznika, ali još nije bilo dospelo vreme da plaćate dugove koje imate da platite i zato ste imali suficit! Vi konstantno obmanjujete ovaj narod, gospodine Vučiću! Gde vam je suficit u budžetu za 2017? Nema ga! Pojela maca! A to što se hvalite da ste smanjili minus u kasi? Niste ga smanjili privrednim rastom, već dodatnim globama po džepu građana Srbije.

Krijete, potom, kako ste uštedeli pare u budžetu: pljačkajući građane smanjenjem plata i penzija, povećanjem poreza i akciza, lopovskim taksama za odvodnjavanje koje ste sada naplatili zajedno za 2015. i 2016. godinu. Vi ste naprednjaci i stranci koje vi ovde favorizujete uzimate više nego Turci u svoje vreme. Vaš vladajući režim, g. Vučiću, sve više počinje da liči na polumafijaški režim Mila Đukanovića. Ja tu vidim i veliku koaliciju, odnosno veliku četvorku: Čeda, Beba, Milo i Vi.

Šta bi sa pričom o zaustavljanju stranačkog zapošljavanja? Šta bi sa obećanjima da ćete ukinuti nepotrebne državne agencije? Šta bi sa borbom protiv kriminala i korupcije? Navedite mi, g. Vučiću, ime jednog političara ili tajkuna koji se nalazi u zatvoru na višegodišnjoj robiji na osnovu pravosnažne presude? Nema ga, sve je bila jedna velika laž i prevara SNS.

Pet godina dajete prednost stranim firmama koje ne plaćaju porez na ostvarenu dobit u Srbiji, već lažno prikazujući svoje knjigovodstvo ekstraprofit iznose u inostranstvo. A Vi se, g. Vučiću, još usuđujete da ih branite da kod njih nema utaje poreza i hvatate srpsku sirotinju na fiskalnim računima dok stranci kradu milijarde.

Banke deru kožu sa leđa građana Srbije, korumpirani sudovi od strane banaka ćute, Narodna banka Srbije kleči, niste rešili problem građana koji imaju kredite indeksirane u švajcarskim francima, ali ste zato predvideli prodaju Telekoma, EPS-a, Aerodroma Beograd, PKB-a i lekovitih banja. Podsećamo Vas, g. Vučiću, da od 1. septembra 2017. godine stranci mogu da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji i da tu katastrofu još uvek niste zaustavili. To je Vaša i Dinkićeva ekonomska politika: rasprodaja naših prirodnih i privrednih bogatstava, i predaja ekonomske slobode Srbije u ruke stranim monopolistima.

Vaša izdvajanja za subvencije stranim firmama veća su od kompletnog budžeta za ministarstvo zdravlja u Srbiji.

Da Vas podsetim: Srpska napredna stranka je pet godina na vlasti i za tih pet godina nije urađeno ništa, odnosno prekršena su sva predizborna obećanja. Ovo je jedina zemlja na svetu u kojoj štrajkuje vojska i policija.

Kako sami rekoste - Vama je šef direktorka Svetske banke i Vi nijedan dinar iz budžeta ne možete da potrošite dok ne pitate MMF. Pa to je pravi skandal: kako predsedniku Vlade jedne nezavisne i suverene države može biti šef neki stranac?

MMF je sigurno zadovoljan ovim Vašim predlogom budžeta jer se novim budžetom planiraju veća plaćanja po osnovu servisiranja spoljnog duga za neverovatnih 280 milijardi dinara? Jeste li probali da tražite otpis ili reprogram dela spoljnog duga, ili Srbija treba da umre da bi MMF živeo?

A šta ste Vi uradili, g. Vučiću? Ko Vam je branio da za pet godina, poput Orbana, zaposlite mnogo više poreskih inspektora i rešite problem sive ekonomije?

Struktura prihoda govori da smo zemlja koja i dalje sve više i više uvozi, jer ste ukinuli sve carine na uvoz strane robe i time ubili domaćeg proizvođača. Zato što nema domaće banke i zato što niste sposobni da napravite državnu Razvojno-investicionu banku koja bi po povoljnim kamatnim stopama podržavala domaću privredu i poljoprivredu.

Pa zar Vi, g. Vučiću, mislite da svi živimo u ružičastom svetu Vašeg TV Pinka i rijaliti šoua i da smo svi toliko naivni da ne primećujemo da predlažete smanjenje budžeta Narodne skupštine za 400 miliona, a povećanje budžeta Vlade za 1, 6 milijardi dinara? Znači, Vlada da troši još više para, a Skupština da bude još više ponižena? Za 50% ste smanjili i transfer Nacionalnoj službi za zapošljavanje i time priznali da ona više i nema nikakvog smisla jer je Srpska napredna stranka preuzela ulogu Zavoda za zapošljavanje.

Vi ste, g. Vučiću, poslednji evrofanatik u Evropi. Vi uopšte ne prepoznajete geopolitičke promene u Evropi i svetu, i ličite na one Srbe koji su ostajali komunisti i Jugosloveni u trenutku raspada komunističke Jugoslavije. Vreme Vas je pregazilo, kao i Vaše prijatelje Tonija Blera, Bajdena, Bila i Hilari Klinton, Borisova, Rencija... Što bi rekla poznata pesma: A sad adio, i ko zna gde i ko zna kad!

Vi, g. Vučiću, povećavate budžet Ministarstva odbrane i izdvajate 1,8 milijardi za učestovanje naših vojnika u multinacionalnim operacijama širom sveta, a naše granice su prazne i nebezbedne u vremenu najveće migranstke krize u novijoj istoriji. Istovremeno smanjujete vojni budžet za naoružanje i vojnu opremu. Takođe ste izdvojili sredstva za novi fond za potrebe sistema specijalnih veza koje izmeštate iz Telekoma, što je jasan signal da je Vaš sledeći potez prodaja Telekoma.

Koliko se sećam, g. Vučiću, Miroslav Mišković je i Vas finansirao kada ste bili u SRS? Zar ste to zaboravili?

Sasvim je čudno da je za nagrade zaposlenih u osnovnim i srednjim školama ostavljeno po 1.000 dinara, dakle za sve OŠ ukupno 1.000 i sve srednje škole u Srbiji ukupno 1.000 dinara da se nagrade zaposleni. Da li je moguće da nema profesora koji zaslužuje da bude nagrađen za svoj rad?

Kad nabrajaste poreske utaje širom Srbije nekako zaboraviste Novi Pazar i Vaše koalicione prijatelje Rasima Ljajića i Muamera Zukorlića? Nisam čuo da rekoste: „Rasime, jesi izdao fiskalni račun ili nisi izdao? Muamere, jesi izdao fiskalni račun ili nisi izdao?ˮ

Ukupna sredstva koja se izdvajaju za direktnu finansijsku pomoć porodicama, dakle dečiji dinar i roditeljski dodatak, su u novom budžetu zastupljena sa ukupno oko 0,4 % procenjenog BDP-a. Da vas podsetim da je evropski prosek za ova izdvajanja 2,8%, pri čemu prednjači Mađarska sa čak 4% BDP-a.

Pritom, što je verovatno još važnije, očigledno je da ova vlast i dalje ne razume da ove mere nemaju nikakvog efekta na demografski rast. Samo prošle godine Srbija je izgubila 38.000 stanovnika. Dečiji dodatak se posmatra kao mera socijalne pomoći, a roditeljski dodatak je jedina mera direktne finansijske pomoći porodicama. U tom smislu, kada se Dveri budu pitale daćemo povoljne povlastice i kredite sa najnižim mogućim kamatama radi sticanja porodičnog doma za višedetne porodice, start ap kredite za mala i srednja porodična preduzeća, nacionalnu penziju pod određenim uslovima za majke troje i više dece. Vi, g. Vučiću, pravite konačno velike iskorake. Posle 5 godina vlasti otkrili ste da postoje žene na selu i da se prema njima vrši neviđena diskriminacija. A zaboravljate da nezaposlenost pada zato što 35.000 građana Srbije godišnje više umre nego što se rodi i još toliko napusti zemlju. To je tajna pada nezaposlenosti u Srbiji.

Veoma nas čudi da je za Ministarstvo bez portfelja zaduženo za demografiju i populacionu politiku u novom budžetu predviđeno samo 130 miliona dinara i to za sprovođenje projekata na nivou jedinica lokalne samouprave, odnosno da budžetom uopšte nisu predviđeni projekti za pospešivanje nataliteta na republičkom nivou.

Budžetom su ponovo predviđena izdvajanja za subvencionisanje stranih kompanija Primera radi, na toj listi se nalazi britanska IT kompanija Endava. Zašto ovo napominjemo?

Krijete, g. Vučiću, i kada ćete obeštetiti radnike Robnih kuća „Beogradˮ, beogradskog IKL-a, smederevskog Godomina ili bilo kog drugo preduzeća u stečaju koje ima sudske presude da radnici budu obeštećeni, ali to nikada nije urađeno.

Hvalite se da je agrarni budžet povećan, a izbegavate da kažete koliko ste opljačkali poljoprivrednike u prethodnim godinama Vaše vladavine. Zar u 2015. godini niste smanjili subvencije u biljnoj proizvodnji sa 100 na 20 hektara ili za 500%? Ove godine smanjili ste subvencije za biljnu proizvodnju sa 12.000 dinara na svega 4.000 dinara po hektaru ili za dodatnih 300%. Da li postoji bilo koja zemlja u Evropi koja je subvencije poljoprivrednicima za biljnu proizvodnju smanjila za 15 puta u samo dve godine i koja ne regresira čak ni dizel gorivo za poljoprivrednike? Kada ćete vratiti poljoprivrednicima sredstva do 5% za agrarni budžet zakinuta u prethodne 4 godine Vaše vladavine? Davali ste subvencije od blizu 18.000 eura po radnom mestu za 300 zaposlenih austrijskom investitoru kome ste praktično poklonili „Mitrosremˮ. A koliko danas tamo radi radnika: 100 ili 150? Gde je razlika do 300 zaposlenih radnika? Koliko ćete tek dati Tenisu?

U 2012. godini jednom SMS porukom otpustili ste 1.658 agronoma i ostavili bez stručne podrške 628.000 porodičnih poljoprivrednih gazdinstava da ih stručno opslužuju svega 260 savetodavaca. A to je 4 do 6 puta manje nego što je obezbeđenost savetodacima u susednoj Hrvatskoj, a 10 do 12 puta manje nego u Sloveniji. Uništili ste Zmaj i IMT, jer niste hteli da subvencionišete domaću poljoprivrednu mehanizaciju, a sada izdvajate milione da subvencionišete kupovinu traktora iz uvoz, i to iz Hrvatske. Jel Vi to, g. Vučiću, radite za hrvatske i nemačke ekonomske interese?

Što se tiče kulture, ona Vam je kao i uvek na poslednjem mestu. Ove godine jedino službenicima u kulturi i nauci niste dali ni najmanju povišicu plate, a niste imali problem kada ste im otimali plate. U budžetu nema zaštite i promocije ćirilice. Veliki novac koji se sliva u ustanove kulture u malom obimu dolazi do savremenih srpskih umetnika, posebno ne u formi podsticaja za stvaranje novih dela. Primera radi, Beogradska filharmonija 10 godina na repertoaru ima manje od 1% dela srpskih kompozitora. Srbija nema Muzički informativni centar koji svi drugi imaju i gde se mogu naći sve partiture 9 snimci domaćih kompozitora i izvođača. Sramota je da država Srbija posle 12 godina od požara ne može da završi obnovu manastira Hilandara. Uništavanje lokalnih medija, poput Kragujevca, gde dve godine nije bilo konkursa za projektno finansiranje, očito je od interesa vlasti koja želi da zaokruži kompletnu medijsku cenzuru u Srbiji.

Kada ste poslednji put, g. Vučiću, sećate li se toga uopšte, bili u nekom TV duelu sa nekim iz opozicije? Hoćete da Vas ja podsetim: u poslednjih pet godina niti jednom! Narodna skupština je zato jedino mesto na kome morate izaći na duel opoziciji, ali i tu sve činite da to sučeljavanje izbegnete. Nema Vas poslednjeg četvrtka u mesecu kada treba da odgovarate na pitanja narodnih poslanika, niste došli ni na jednu posebnu sednicu na aktuelnu temu na koju ste pozvani, kada ste samo jednom došli u Skupštinu četiri najveće poslaničke grupe opozicije nisu dobile priliku da Vam postave pitanje. Ali, evo danas ne možete pobeći.

Prilika je da Vas pitam: šta kaže komesar Han ko mora da bude sledeći predsednik Srbije? Hoće li Vam ponovo čestitati iz BriseLa tri sata pre zatvaranja birališta u drugom krugu predsedničkih izbora, kao Tomislavu Nikoliću 2012? Ja znam, mi znamo, svi znaju, g. Vučiću, da ste Vi naredili mučenom Đurđeviću izbornu krađu na poslednjim izborima i da tri izborne liste opozicije moraju biti spuštene ispod cenzusa kako zna i ume. Vi ste juče ovde najavili nove vanredne parlamentarne izbore i započeli novu izbornu kampanju, sa ciljem da iz Narodne skupštine eliminišete Dveri i sve druge koji Vam smetaju jer ne podnosite postojanje ozbiljne opozicije, jer Vas se ne plašimo, jer ne možete da nas ucenite i korumpirate kao druge u lažnoj opoziciji. Ja Vam sada poručujem: Moraćete mnogo više da pokradete nego prošli put, jer podrška Dverima raste iz dana u dan.

Pet godina ste na vlasti, g. Vučiću, i nema nikakvih rezultata. Manite se više političkog marketinga, pozorišnih predstava sa statistima Srpske napredne stranke i nemojte više potezati ljude sa posla iz državne uprave i javnih preduzeća da prisustvuju otvaranjima fabrika u sklopu Vaših TV spotova. Uradite konačno nešto dobro za ovu državu, za srpsku privredu, za srpskog seljaka, a ne samo za MMF i EU. Vratite se Srpstvu, ostavite tu zapadnu protestantsku etiku i Vebera, pogledajte konačno opet stvari sa čisto srpskog interesa, kako je to svojevremeno govorio Miloš Crnjanski.

Svet se menja g. Vučiću, nemojte više ići pogubnim ekonomskim putem Mlađana Dinkića, ne slušajte Dušana Vujovića jer on misli glavom Svetske banke, a ne srpskom glavom, nemojte nam svake godine iz početka govoriti da će nam biti bolje za dve, najviše dve i po godine. Ili podnesite ostavku ako ništa ne možete da promenite, i idite sa vlasti kao Vaši prijatelji Bojko Borisov i Mateo Renci. Vreme je!

A što se akcenata tiče, nema razloga da vređate bilo koji kraj Srbije, bilo čiji srpski akcenat i da više volite Vebera nego Srbiju! Ja Vas pozivam da pazite šta govorite, jer se ne razumete u srpski jezik i uvek ću morati da Vas upozorim da građani Srbije nisu Vaše sluge kao neki iz Vašeg kabineta ili iz Vaše stranke. 

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner