Početna strana > Rubrike > Politički život > Na Kosovu i na Vidovdan se najbolje vidi sva pogubnost politike Vučićeve vlasti
Politički život

Na Kosovu i na Vidovdan se najbolje vidi sva pogubnost politike Vučićeve vlasti

PDF Štampa El. pošta
Đorđe Vukadinović   
četvrtak, 29. jun 2023.

Kažu da se „na Vidovdan sve bolje vidi“. (To u poslednje vreme često citira i ovaj naš Nepomenik.) I to je tačno. Ali ne treba nam Vidovdan da bismo videli ko nas vodi – i gde nas to vodi aktuelna vlast, na čelu sa pomenutim Nepomenikom. Dokaza i primera za to ima svaki dan i na svakom koraku – od ekonomije do ekologije – ali na Kosovu i na Vidovdan se ipak najbolje vidi sva pogubnost i katastrofalnost ove politike.

„Dragi prijatelji, ovo nije izdaja. Ovo je veleizdaja“. OVO su reče koje sam izgovorio ne danas ili juče, nego pre deset godina, na skupu protiv Briselskog sporazuma, koji su na Trgu Republike organizovali Srbi sa severa KiM, i na kojem su, pored, ili, bolje reći, ISPRED svih ostalih, učestvovali i pokojni mitropolit Amfilohije i vladika Atanasije.

Danas, deset godina kasnije, dok Kurtijevi specijalci, sa dugim cevima i oklopnim vozilima, krstare severom Kosova i Metohije, iz aviona je jasno da, nažalost, nije bilo nikakvog „lukavog plana“, već samo gole predaje i izdaje

JA sam Briselski sporazum tada nazvao „veleizdajom“. A oni su, sa svojim sveštenicima, održali „opelo“ za vladu koja je taj i takav sporazum potpisala. I posle bili dugo razlačeni i prozivani od strane režimskih medija.

I ako je pre deset godina neko možda mislio da „malo preterujemo“, ako je neko imao neke iluzije, ili makar nade da „nije sve tako crno“, i da je to „nemoguće“. I da je „sigurno u pitanju neki lukavi plan“. Danas, deset godina kasnije, dok Kurtijevi specijalci, sa dugim cevima i oklopnim vozilima, krstare severom Kosova i Metohije, iz aviona je jasno da, nažalost, nije bilo nikakvog „lukavog plana“, već samo gole predaje i izdaje.

Dragi prijatelji, zanemarite KO ovo govori, KO je pozvao, KO organizuje, KO stoji ispred ili iza ove govornice. Samo razmislimo zajedno, ili makar samo poređajmo činjenice:

Ti ISPUNIŠ sve bolne, ponižavajuće i vrišteći neustavne obaveze iz Prvog briselskog sporazuma. A druga strana ne ispuni ni jednu jedinu – koja je, uzgred rečeno, apsolutno nedovoljna i neadekvatna „kompenzacija“ za ono što si ti dao i predao

Ti ISPUNIŠ sve bolne, ponižavajuće i vrišteći neustavne obaveze iz Prvog briselskog sporazuma. A druga strana ne ispuni ni jednu jedinu – koja je, uzgred rečeno, apsolutno nedovoljna i neadekvatna „kompenzacija“ za ono što si ti dao i predao. A oni ti kažu da ta njihova, ponavljam, jedina obaveza „nije u skladu sa ustavom Kosova“, te da ne mogu i neće da je ispune?!

NEĆE da formiraju „Zajednicu srpskih opština“ – A TI I DALjE PREGOVARAŠ! Potpisuješ i „implementiraš“ nove sporazume, a da druga stana nije ispunila svoje obaveze iz prethodnih sporazuma. I tako punih deset godina.

NEĆE da puste pohapšene Srbe, love ih kao zečeve na teritoriji na koju, pre tvog dolaska na vlast, nisu smeli nos da pomole. A TI OSLOBAĐAŠ uhapšene kosovske specijalce, koje si prethodno sam nazvao „teroristima“.

KAŽEŠ da, zbog nepoštovanja Srbije i srpskih interesa, nećeš ići na razne evro-atlantske seanse, žurke i skupove. A onda, kada te „zamole“ prijatelji iz Brisela ili Vašingtona, odeš kao bela lala.

KAŽEŠ: nećeš u Tiranu – pa odeš?! Kažeš – nećeš u Brisel, sve dok ovo ili ono... Pa opet odeš.     

PA šta si ti onda? Očigledno, ili njihov SAUČESNIK, ili njihova KORISNA BUDALA. Ponižavaju te – a ti ponižavaš Srbiju!

Na kraju, dragi prijatelji, prisetimo se reči pokojnog patrijarha Pavla: „Biće nam bolje kad mi budemo bolji.“ I da zaista pokušamo biti bar malo bolji, požrtvovaniji, malo složniji i iskreniji – svaki dan, a ne samo na Vidovdan. Mada možemo i od Vidovdana i na Vidovdan početi.

I da se prisetimo reči našeg velikog pesnika i aforističara (Matije Bećkovića) koji kaže: „Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo?“

I reči drugog velikog pesnika (Rajko Petrov Nogo), koji kaže;  „Nije sve gotovo, kad gotovo sve je.“

A ovo je, ma koliko loše delovalo, još daleko od gotovog, dragi prijatelji. Biće gotovo tek ako i kad mi to prihvatimo i sa tim se pomirimo. A to se nikada neće dogoditi.

Da, teško je. Ali bivalo je i teže. Strašno je, ali bivalo je i strašnije. Noć je najtamnija pred svitanje. Na Kosovu i na Vidovdan se to najbolje vidi.

ZATO, STOP NASILjU NAD SRBIMA NA KOSOVU I METOHIJI. STOP KAPITULACIJI I STOP POVLAČENjU DRŽAVE SRBIJE SA KOSOVA I METOHIJE.

VUČIĆU – ODLAZI!

(Govor Đorđa Vukadinovića na protestu „STOP nasilju nad Srbima na KiM, STOP NATO vežbama u Srbiji“, na Vidovdan, 28. juna 2023, ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu)

Videti još:

Ispred crkve Svetog Marka u Beogradu održan skup podrške Srbima sa Kosova i Metohije: Okupljeni zahtevali ukidanje protivustavnih briselskih sporazuma, kao i povratak srpskih institucija na KiM

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner