Početna strana > Rubrike > Politički život > Krivična prijava protiv Ivice Dačića
Politički život

Krivična prijava protiv Ivice Dačića

PDF Štampa El. pošta
Branko Pavlović   
četvrtak, 21. februar 2019.

VIŠEM JAVNOM TUŽILAŠTVU U BEOGRADU

PRVOSTEPENOM KRIVIČNOM ODELjENjU

B e o g r a d

--------------------

Ul.Katanićeva 15

Građanin Branko Pavlović iz Beograda, Braće Radovanovića 16, podnosi

KRIVIČNU PRIJAVU

 Protiv: Ivice Dačića, ministra Ministarstva za spoljne poslove Republike Srbije i drugih NN lica,

zbog: osnova sumnje da je u neutvrđenom periodu pre 18. februara 2019. godine, a najkasnije toga dana u Beogradu  sa umišljajem, svestan svojih postupaka i želeći nastupanje zabranjene posledice priznao okupaciju dela Srbije i istovremeno pomogao u pokušaju Ramuša Haradinaja, Hašima Tačija, Kadri Veseljija i drugih lica da na protivustavan način otcepe deo teritorije Srbije i to Kosovo i Metohiju, tako što je dana 18.2.2019. godine u sredstvima informisanja izajvio da je zvanični predlog Srbije „razgraničenje“ između Srbije i samoproglašene države Kosovo,

čime bi izvršio u sticaju  krivično delo priznanje kapitulacije ili okupacije iz čl.306 KZ RS i krivično delo ugrožavanja teritorijalne celine u pomaganju iz čl. 307 u vezi čl. 34 i 35 KZ RS.

O b r a z l o ž e nj e

Prijavljeno lice je u svojstvu ministra inostranih  poslova Srbije javno izjavilo da je zvanični predlog države Srbije „razgraničenje“ sa predstavnicima tzv. Kosova.

Kako je nesporno da je Srbija razgraničena sa svojim susedima, pa tako i sa Severnom Makedonijom, Albanijom i Crnom Gorom, to je svako predlaganje „razgraničenja“ po svojoj suštini nužno i nedosmisleno ODUSTAJANjE od državnih granica Republike Srbije, sasvim nezavisno od toga kako bi ta granica koja se predlaže na terenu izgledala. Ona bi nužno neki deo Srbije, tačnije na njenom delu Kosova i Metohije ostavljala okupatorima, u delu u kome predstavnici Albanaca ne nastupaju kao predstavnici privremenih organa Kosova po rezoluciji 1244 SB UN, nego kao predstavnici secesionističkih organa, odnosno ista izjava na protivustavan način pomaže secesionistima u njihovom pokušaju da otcepe Kosovo i Metohiju.

Da je Srbija razgraničena sa susedima vidi se po dva međunarodno priznata akta: rezoluciji 1244 SB UN po kojoj kontrola granica (između ostalih funkcija koje su pripale isključivo Srbiji) pripada samo Srbiji (kao sukcesoru SRJ) i po prihvatanju kandidature Srbije za članstvo u UN krajem 2.000, kada su sve države uključujući i svih pet stalnih članica Saveta Bezbednosti prihvatile granice Srbije uključujući i teritoriju Kosova i Metohije (tada Kosova) u njenom sastavu. Pa samim tim i državnu granicu prema Albaniji, Crnoj Gori i Makedoniji (danas Severna Makedonija). Prijavljeni je izvesno znao da nijedan milimetar teritorije Srbije nije izgubljen u agresiji država NATO pakta na SRJ 1999. godine, niti je do tako nečega došlo nakon toga, pa sve do danas.

Posebno treba imati u vidu da je odredbom čl.7,st.2, pod a)  Bečke konvencije predviđeno da izjave, između ostalih lica i ministara inostranih poslova, obavezuju državu i bez posebnog ovlašćenja. Time je zapravo kodifikovano običajno međunarodno ugovorno pravo o važnosti izjava ministara inostranih poslova. Ostali običaji sadrže pravilo da i usmene izjave ministara inostranih poslova  obavezuju države.

Svako obraćanje strancima u vezi spremnosti Srbije da menja granicu je protivustavno i svako predlaganje promene granice, makar i samo načelno, izvan zvanične procedure za promenu Ustava u kojoj se tako nešto predlaže, je takođe protivustavno

Protivustavnost se ogleda u tome što se o promeni granice može raspravljati isključivo unutar Srbije i samo u postupku za promenu Ustava. Svako obraćanje strancima u vezi spremnosti Srbije da menja granicu je protivustavno i svako predlaganje promene granice, makar i samo načelno, izvan zvanične procedure za promenu Ustava u kojoj se tako nešto predlaže, je takođe protivustavno.

Odatle sledi da je prijavljeno lice, obzirom na funkciju koju vrši, stepen obrazovanja i višedecenijsko iskustvo u politici i u obavljanju najvažnijih državnih funkcija postupalo sa umišljajem, znajući da je po međunarodnom pravu teritorija Srbije uključujući i teritoriju KiM priznata i da uživa punu pravnu zaštitu i znajući da takvom izjavom ugrožava teritorijalni integritet Srbije i vrši čin priznanja okupacije dela teritorije Srbije.

Krivična prijava se odnosi i na moguća druga lica, obzirom da je prijavljeni rekao da je to „naš“ predlog, pa je moguće da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi. Što će se istragom utvrditi.

U Beogradu, 21.2.2019.godine

podnosilac prijave

Branko Pavlović

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner