Početna strana > Rubrike > Politički život > Iz arhive - miting „Ostajemo u Srbiji“ protiv Briselskog sporazuma (10. maj 2013.)
Politički život

Iz arhive - miting „Ostajemo u Srbiji“ protiv Briselskog sporazuma (10. maj 2013.)

PDF Štampa El. pošta
NSPM   
sreda, 19. april 2023.

Na trgu Republike u Beogradu završen je veliki narodni miting koji je organizovan pod nazivom "Ostajemo u Srbiji". Simbolično u 12.44, pred petnaest hiljada okupljenih građana, počeo protest Srba sa severa Kosova koji se protive sporazumu s Prištinom. Skup u centru Beograda je organizovan pod nazivom "Ostajemo u Srbiji". Okupljeni zahtevaju odbacivanje briselskog sporazuma, razrešenje predsednika Tomislava Nikolića i vlade i opšte izbore u Srbiji. "Nije ovo izdaja, ovo je veleizdaja. Ovo nije obična kapitualcija, ovo je tužna, strašna kapitulacija", rekao je urednik NSPM Đorđe Vukadinović.

Na mitingu su prisutni Vojislav Koštunica, Amfilohije Radović, vladika Atanasije Jevtić, Velibor DŽomić, Bora Đorđević, Matija Bećković, Miodrag Perunović bivši prvak u boksu, Vladeta Janković, Slobodan Samardžić, Milorad Vučelić, potpredsednik RS Emil Vlajki, poslanik Borislav Pelević, bivši košarkaški reprezentativac Dejan Tomašević... Na skupu su i članovi pokreta ''Nikad granica",  "Dveri", organizacija "Obraz", "Zavetnici", Naši" i drugi.

Đorđe Vukadinović: Voleo bih da ova vlast nije moja, već nekog mog neprijatelja

Đorđe Vukadinović, urednik NSPM, rekao je da želi da se zahvali braći sa KiM, koji su nas ovde okupili.

- Da njihove borbe nema, ne bi nas bilo ovde, ovakvih kakvi jesmo. Sve što treba da se kaže, napisano je na pozivnom letku.

Nije ovo izdaja, ovo je veleizdaja. Ovo nije obična kapitualacija, ovo je tužna, strašna kapitulacija.

Nema ovde šta da se analizira, ovde je sve jasno i vidljivo. Radi se o izručenju Srba Tačiju i početku državnog sloma koji se neće završiti sa Kosovom. Nedopustivo je prodati majku, sestru, veru i otadžbinu, pogotovo zarad datuma u nekoj organizaciji za koju ne znamo da li će postojati kada stignemo pred njena vrata.

Voleo bih da ova vlast nije moja, već nekog mog neprijatelja. Žao mi je, jer već sad vidim kako će biti odbačeni, i od naroda, i od onih koji ih sad tapšu po ramenu.

Ovaj skup je samo opomena - poslednji pokušaj da se problem reši mirno i demokratski.

Ovo nije kraj, ovo je samo početak - rekao je Vukadinović.

Mitropolit Amfilohije održao je moleban za Kosovo i Metohiju.

- Molimo se za upokojenje Vlade i Skupštine i da im se oprosti svaki greh - poručio je Amfilohije.

Slaviša Ristić: Briselski sporazum sa Prištinom čin izdaje Srbije, vlast je namerila da proda KiM i srpski narod

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić poručio je danas sa govornice da Srbi sa severa Kosova ne drže Srbiju kao taoca i ne smetaju joj da se domogne evropske budućnosti. Srbi na KiM nisu junaci i vitezovi kneza Lazara ali nisu ni profiteri, ni oni koji drže Srbiju kao taoca.

- Mi smo samo jedni od vas, obični Srbi koje su svetski moćnici, a u poslednje vreme i naša vlast, naterali da moramo da se borimo i branimo gole živote naše dece, naše kuće i svetinje", rekao je Ristić. Po njegovim rečima, briselski sporazum sa Prištinom čin izdaje Srbije i gubitak Kosova i Metohije, a vlast je namerila "da proda KiM i srpski narod.

Mi danas još uvek, dok sprečavamo da sprovode izdaju, imamo naše institucije Srbije na KiM i nema podele između severa i juga, a dele nas oni koji žele da sprovedu izdaju", rekao je Ristić . Potpisnici briselskog sporazuma su, kako smatra, pristali da ugase institucije Srbije na Kosovu i Srbe predaju "kvazidržavi Kosovo i terorističkoj tvorevini Hašima Tačija".

Naš predsednik Republike se čudi i kaže da mu nije jasno kako državni vrh može da se dogovori sa Tačijem a ne može da se dogovori sa Srbima sa severa Kosova. Predsedniče Nikoliću, sa Srbima sa KiM možete se dogovarati samo oko odbrane, a ne oko predaje i izdaje KiM - rekao je Ristić.

On je pozvao, kako je rekao, sve patriotske snage u Srbiji na udruživanje i skup na Vidovdan u Beogradu, jer, smatra da Kosovo ove godine posle toliko vekova nije napadnuto na Gazimestanu već u Beogradu.

- Manji deo nas sa KiM danas je ovde među vama i traži vašu podršku. Veći deo srpskog naroda nije mogao i smeo da dođe jer je ostao na večnoj straži i da brani srpska vrata na KiM. Punih 14 godina držimo i branimo ta vrata da ih zlotvori ne zatvore - rekao je Ristić.

Vladika Atanasije: Vlast ne veruje u Boga, nego u pogubnu mitologiju EU

- Premijer govori o realnoj politici i ne zanima ga nebeska Srbija. Tako je govorio i Zoran Đinđić i svi znamo kako je završio - rekao je vladika Atanasije.

On je naveo da vlast ne veruje u Boga, nego u pogubnu mitologiju Evropske unije.

- Nema zemaljske Srbije bez nebeske - dodao je on.

Pojedini prisutni monasi i građani prekidali su, međutim, Atanasijev govor uvredama na njegov račun i povicima "izdaja", pitajući ga gde je raščinjeni episkop raško-prizrenski Artemije, na šta je Atanasije odgovorio: "Ostavite njega, on je svoje izdajstvo obavio".

Od stranačkih zastava primetna je zastava DSS. SNP Naši nosi transparent sa slikama Aleksandra Vučića, Ivice Dačića i Tomislava Nikolića koji imaju na glavama tradicionalne albanske kape, uz natpis "Oni su izdali Kosmet". Najveći transparent je podrška iz RS ispisana na srpskoj trobojci "Banjaluka uvek sa vama."

Aktivisti dele letke s tekstom briselskog sporazuma.

Zbog potpisivanja sporazuma sa Prištinom, Srbi sa severa Kosova organizuju miting u centru Beograda pod nazivom "Ostajemo u Srbiji".

Zvonko Mihajlović: Srpski izdajnici stali su rame uz rame sa srpskim neprijateljima

Zvonko Mihajlović, predsedik opštine Štrpce je u svom obraćanju upoznao prisutne sa teškoćama kojima su izloženi Srbi iz njegove opštine.

- Mi, Srbi južno od Ibra, dolazili smo kako bismo Vučiću i Dačiću rekli šta mislimo o briselskoj kapitulaciji. Mnogo toga želili smo da im kažemo, ali bivši i sadašnji najevropljanin ostavili su nas na ulici, da satima čekamo prijem.

Zato je za nas, Srbe sa Kosova i Metohije, posebno važno što ste nas u Beogradu dočekali u ovakvom broju. Hvala Vam što nam pokazujete da nas nije zaboravio srpski narod.

Tokom prethodnih 14 godina, Srbi sa KiM su svašta preživeli. Nisu na oterale ni NATO bombe, ni martovski pogrom, kidnapovanja, otimanje imovine. Nismo prodali svoju zemlju, već želimo da je ostavimo svojoj deci. Ne tražimo duple plate i privilegije, tražimo da živimo normalno, poput ljudi u unutrašnjosti Srbije.

Prema Mihajloviću, Dačić i Vučić od Srba sa Kosova i Metohije traže da prihvatimo Tačija za premijera, da se integrišemo u njihov prosvetni i zdravstveni sistem.

Potpisivanjem briselskog sporazuma, prvi put su se srpski narod sa KiM i srpska vlast u Beogradu nalaze na suprotnim stranama.

Srpski izdajnici stali su rame uz rame sa srpskim neprijateljima.

Sada je poslednji trenutak da se srpski narod opameti. Vreme je da se svaka stranka izjasni da li u Vučiću i Dačiću vidi izdajnike ili potencijalne koalicione partnere – rekao je Mihajlović.

Jovan Aleksić: Danas ovde, dogodine u Prizrenu

Predstavnik studenata izmeštenog prištinskog univerziteta Jovan Aleksić naglasio je da srpski studenti sa Kosova nikada neće prihvatiti sporazum iz Brisela, jer njime postaju državljani neke druge države.

- Umesto da spremamo ispite, mi, studenti sa KiM, moramo da brinemo o sopstvenom opstanku. Danas nam otimaju pravo na slobodu, na izvorištu srpske države, kulture, jezika, pisma, nacionalnog identiteta.

Po briselskom sporazumu, Srbi postaju vlasništvo Tačijeve Vlade. To je jedna od najsramnijih odluka u istoriji srpskog naroda. Srpski narod i zemlja se ne može nikome poklanjati. Srpski studenti sa Kosova i Metohije na tu odluku ne pristaju. Mi, srpski studenti, kategorički se protivimo svemu ovome što ukida srpsku državu na KiM.

Posebno se obraćam studentima u Beogradu, ističe Aleksić, ujedinimo se, budimo srpski studenti na srpskoj zemlji, budimo svoji na svome. Obraćamo se našim profesorima, rektorima, intelektualcima, da svi stanemo u odbranu našeg Kosova i Metohije. Ako jedno izgubimo, izgubili smo sve.

Danas ovde, dogodine u Prizrenu – rekao je Aleksić na kraju obraćanja.

U ime studenata Beogradskog univerziteta okupljenima se obradila Jelisaveta Pavlović, držeći u ruci kopiju briselskog sporazuma.

- Pozdravljam Vas sve, posebno naše sugrađane sa severa Kim. Svi znamo da bi priznavanje KiM, tj. potpisivanje briselskog sporazuma značilo priznavanje nezavisnosti Kosova, a to bi samo bio početak uništavanja srpske države, čime bismo svi mi izgubili naša Ustavna prava.

Ona je potom, kao i veliki broj prisutnih, pocepao primerak sporazuma, dodajući:

- Vlast želi da budemo ravnodušni. Ali, ništa nije izgubljeno. Ovo je vreme kada mora da zaboravimo na sve svađe, moramo biti ujedinjeni u borbi za Kosovo!

Čavoški: Srpske vlasti briselskim sporazumom posredno priznale nezavisnost Kosova

Akademik Kosta Čavoški je naveo da su srpske vlasti briselskim sporazumom posredno priznale nezavisnost Kosova.

- Na ugovoru iz Brisela nema potpisa. Da li je iko video faksimil tog potpisa? Ne, nego je na jednom papiru potpis Ivice Dačića i Ketrin Ešton, a na drugom papiru je potpis Ketrin Ešton i Hašima Tačija. Zašto? Zato što Ivica Dačić ne sme da pokaže da se Tači potpisao kao premijer Kosova!

Dačić hoće da nas obmane da Vlada Srbije nije de jure priznala Vladu Kosmetskih Arbanasa.

Čavoški ističe: EU u svoje redove prima samo suveren države, pa kako onda Srbija neće nikada priznati "Kosovo"?

Sem toga, pitajte javno Dačića, Nikolića i Vučića, da li će Arbanas, oficir za vezu, imati diplomatski imunitet? Ako će imati, onda on predstavlja državu, i ništa više.

Mi smo suočeni sa bestidnom prevarom naših glavara! Oni naše sunarodnike teraju da više ne budu državljani Srbije, već samozvane države kosmetskih Arbanasa! Ako je to dobro, zašto oni ne pošalju svoju decu da usred Prištine budu kosovski državljani? - naveo je Čavoški. 

Amfilohije: Sme li iko normalan zaboraviti jednu osnovnu istinu, da je stanje sadašnje KiM posledica zločinačkog bombardovanja NATO pakta

Mitropolit Amfilohije je u svom govoru podsetio sadašnju vlast u Srbiji da ni ona, kao ni prethodne, nije večna.

- Vječiti Vladar srpskog naroda je sveti Stefan Dečanski. Oni koje vreme izbacuje za vladare, su privremeni. Teško njima ako pomisle da su večni . Još im teže, ako su spremni da ćivot Stefana Dečanskog predaju tuđinu.

Neko kaže da nije Crvka ta koja treba da se bavi politikom. to je naslijeđena priča. Mislili smo da je ta priča završena.

Nije snaga u broju, nego u Gospodu. Snaga je sa onima sa kojima je Velikomučenik kosovski Lazar. Tu je većina, tu su oni na kojima je sagrađeno sve ono što smo bili, što jesmo, i što ćemo biti u budućnosti.

Smije li iko normalan, dodaje m. Amfilohije, zaboraviti jednu osnovnu istinu, da je stanje sadašnje KiM posledica zločinačkog bombardovanja NATO pakta. Može li se na tome graditi budućnost?

Nadamo se u Boga, da će razum i hrabrost prevladati u ovoga naroda, ipak narod nosi uz sebe svoju svetinju. Ja sam uvjeren da će se Srbija uspraviti, prekloniti se pred Bogom. Daj Bože da tako bude. Neka Bog i Hristos Vaskrsli da, da Vaskrsnemo, i da preko nas Vaskrsne Evrope i sve istinske vrednosti u Evropi i svijetu – rekao je Amfilohije.

Marko Jakšić: U petak nestranački miting na Trgu republike

Na Trgu Republike je najavljen nestranački miting, simbolično u 12.44 časova, najavio je poslanik DSS Marko Jakšić.

Jakšić je rekao da će na taj način izraziti neslaganje sa potpisanim briselskim sporazumom.

On očekuje da će skupu prisustvovati građani sa Kosova i Metohije kako severno, tako i južno od Ibra i tvrdi da će miting imati isključivo vanstranački karakter i da na njemu neće govoriti niko od predstavnika političkih stranaka.

"Na mitingu neće pričati niko ko je u stranačkom smislu eksponiran", rekao je Jakšić juče novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, na skupu će govoriti predsednik jedne opštine sa severa i jedne opštine južno od Ibra i student Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

"Biće to opštenarodni skup bez primesa ili sa željom da to ne bude stranački skup nego skup građana Srbije u odbrani Ustava i zakona države Srbije", kazao je Jakšić.

Govoreći o briselskom sporazumu, on je ponovio stav DSS da je implementacija tog dokumenta u sukobu sa ustavom.

Kako saznajemo, na velikom narodnom mitingu u Beogradu protiv briselskog sporazuma govoriće:

- Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin potok

- Njegovo Preosveštenstvo Episkop Atanasije Jevtić

- Bora Čorba, muzičar

- Đorđe Vukadinović, politički analitičar

- prof. dr Kosta Čavoški, akademik

- Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i drugi gosti sa Kosova i Metohije, iz Republike Srpske, rasejanja...

Vidimo se na Trgu republike, 10. maja u 12.44!

Zaključci i zahtevi mitinga "Ostajemo u Srbiji"

1. Zahtevamo da se Ustavni sud hitno, a najkasnije u roku od 30 dana, izjasni o sporazumu iz Brisela, kao i o svim uredbama koje su donele ova i prethodna vlada, a koje zadiru u ustavno-pravni položaj Republike Srbije i autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

2. Ukoliko se ustavni sud u pomenutom roku ogluši o naš zahtev i o svoju dužnost, pokrenuće se svenarodna inicijativa za raspisivanje referenduma na kojem bi narod doneo konačnu plebiscitarnu odluku o sporazumu i vanustavnom izdvajanju Kosova i Metohije iz srpskog državnog, ustavnog i zakonskog organizma.

3. Najodlučnije zahtevamo da štampani i elektronski mediji sa nacionalnom frekvencijom, a naročito medijski javni servis, smesta prekinu sa medijskom blokadom i otvore se za stavove koji se argumentovano i kritički odnose prema sporazumu i njegovim protagonistima.

4. U očekivanju ispunjenja ovih razumnih, legitimnih i neodustajnih zahteva, zakazujemo novi susret na istom mestu, za Vidovdan, 28. juna ove godine.

Miting "Ostajemo u Srbiji" završen

MUP: Učesnike skupa "Ostajemo u Srbiji" policija će snimati i fotografisati

Policija će snimati video kamerama i fotografisati učesnike skupa "Ostajemo u Srbiji" zbog mogućnosti da dođe do ugrožavanja ljudi i imovine.

"Od 12.44 do 15.00 časova održaće se javni skup na Trgu Republike u Beogradu u organizaciji opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok", saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Po Zakonu o policiji, pripadnici MUP-a snimaće video kamerama i fotografisati učesnike ovog događaja "jer postoji opasnost da prilikom održavanja javnog skupa može doći do ugrožavanja života i zdravlja ljudi ili imovine".

(Dveri-Blic-Tanjug-NSPM)

Videti još: Završen narodni miting Srba sa KiM, novi skup za Vidovdan

Dokumenti: Iz arhive NSPM - Briselski sporazum Beograda i Prištine u 15 tačaka (19. april 2013.)

 

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner