Početna strana > Rubrike > Politički život > Govor povodom izbora Siniše Malog za ministra finansija
Politički život

Govor povodom izbora Siniše Malog za ministra finansija

PDF Štampa El. pošta
Boško Obradović   
subota, 02. jun 2018.

Ja ću možda delovati za vas iznenađujuće kada kažem, evo, iako dolazim iz redova opozicije, smatram da je predlog za budućeg ministra finansija apsolutno na mestu. Dozvolite da to obrazložim.

Počevši od oblačenja kolege Siniše Malog, koje mi se dopada, jer ima taj staromodni stil, koji me neodoljivo podseća na film „Kum“ Frensisa Forda Kopole, pa do toga, da, evo, po ko zna koji put na visoke državne funkcije dolaze ljudi koji nikakve veze sa Srpskom naprednom strankom nemaju.

Dakle, nesumnjiva je sposobnost, kako gospodina Siniše Malog tako i Ane Brnabić da dođu na najviše državne funkcije, mimo stranke na vlasti, a da nemaju dana bilo kakvih političkih aktivnosti u toj stranci. I tu se onda postavlja jedno za mene bolno pitanje - da li je moguće da SNS nema nijednog svog kandidata iz redova SNS za ministra finansija? Čime se bavi, recimo, Ekonomski savet SNS gde ima uglednih i ozbiljnih ljudi? Zar je moguće i da za šest godina vi ne možete da iznedrite nijednog kadra iz redova SNS, već neprestano morate da posežete za ljudima iz paralelnog sistema vlasti u Srbiji, ljudima koji nikada nisu svoj autoritet proverili na izborima, ljudima koji dolaze po privatnim, a rekao bih i nekim stranim linijama, a koji svakako ne dolaze iz redova SNS?

Dakle, ko bi od pristalica SNS i SPS glasao za vas da je znao da će Ana Brnabić biti predsednik Vlade, a Siniša Mali ministar finansija? Pa retko ko i od onih koji su članovi SNS i SPS. Oni su glasali za nešto drugo, a dobili su ovo.

Ono što je ovde vrlo zanimljivo i karakteristično, jeste da se vi neprestano i ja vas u tome apsolutno podržavam, pozivate na to da je neko upropastio državu Srbiju pre vašeg dolaska na vlast. Ja se sa tim slažem, da se razumemo. I, evo, vi već punih šest godina popravljate to što je neko pre vas upropastio.

Međutim, ima tu jedna sitnica, ko je bio to pre vas? Da nije bio SPS sa kojim ste sada u vlasti? Da nije bio Aleksandar Vulin sa kojim ste sada u vlast? Da niste i vi, oličeni o Aleksandru Vučiću 90-ih bili na vlasti i upropaštavali ovu državu? Pa, onda oni koji su bili od 2000. godine na ovamo i koji sa vama sede u vlasti, kao Dragan Marković Palma, kao Rasim Ljajić, jel su oni upropastili beše ovu državu, pa vi sada to popravljate? Čisto da građani znaju na koga tačno mislite kad kažete da su oni pre vas upropastili.

Mislim da vi mislite i na određene vaše sadašnje koalicione partnere i u pravu ste, potpuno ste u pravu. Ali, tu dolazimo do najzanimljivijeg dela priče, vaš kandidat za ministra finansija, gospodin Siniša Mali je simbol te vlasti protiv koje se vi borite. On je simbol te pljačkaške vlasti posle 5. oktobra, koja je uništila domaću privredu, domaće bankarstvo i sve ono što je bio ekonomski domaći interes države Srbije.

Dakle, ako ste protiv žutog preduzeća, kako ga nazivate, ako ste protiv te vlasti pre 2012. godine, pa kako čoveka koji je simbol te vlasti, koji je bio pomoćnik ministra privrede 2001. godine, koji je bio direktor Centra za privatizaciju unutar tog ministarstva 2001. do 2003. godine, danas predlažete, verovali ili ne, za šta? Za ministra za finansije. A, evo, fotografije iz te 2001. godine, Siniša Mali, Mirko Cvetković i Aleksandar Vlahović, tada na čelu Ministarstva privrede i privatizacije u Srbiji. One pljačkaške privatizacije koju vi sa pravom ističete ovde svaki put da je bila grobar srpske ekonomije. Molim vas da objasnite prvo vašim članovima, članovima SNS i SPS zašto grobare srpske ekonomije danas birate za ministre finansija?

 Nije stvar u tome, što se tiče lažnih diploma i tu je gospodin Siniša Mali simbol vaše vlasti i treba da dođe na ovom mestu, jer ako već se favorizuju oni sa kupljenim diplomama i doktoratima koji su plagirani, on je odličan kandidat.Znači i iz tog ugla gledano, on zaslužuje da dođe na to mesto.

Ja sam već rekao i ponoviću, naš predsednik Vlade Ana Brnabić je danas ovde uhvaćena kako govori neistinu, da u vreme kada je gospodin Siniša Mali bio na čelu Centra za tendere i čitavog tog procesa privatizacije od 2001.do 2003. godine, znači kompletno zakonodavstvo, pljačkaške privatizacije, kompletna primena pljačkaške privatizacije je delo vašeg budućeg ministra finansija.

Od predsednika Vlade smo čuli da on u to vreme nije učestvovao ni u kakvoj problematičnoj privatizaciji. Onda se ispostavilo da je u to vreme privatizovan „Sartid“, „Večernje novosti“, „Keramika“ Kanjiža, „Jugoremedija“ i druge sporne pljačkaške privatizacije. Ko je to radio? Siniša Mali.

Sledeći put vas molim, kada budete tražili odgovornost onih koji su uništili državu pre vas, da se javite vašem budućem ministru finansija.

Sada dolazimo do sledeće problematike. Ne bih se vraćao na onih 300 univerzitetskih profesora koji traže da se poništi doktorat Siniše Malog, na sve dokaze koji govore o tome da nijedna komisija na nivou univerziteta nikada nije formirana da proveri njegov doktorat, što je takođe neistina, ono što je govorila predsednik Vlade na tu temu, ono što je važno, gospodin Mali je zaista slučaj za tendere, još iz tog vremena žutog preduzeća, on je zapravo izučio kako se organizuju tenderi za novogodišnje rasvete, kako za jelke od 83.000 evra. Znači, on je došao pripremljen na funkcije na koje ste ga vi postavili.On je izučio školu u vreme DS, a primenio u praksi u vreme SNS.

On je simbol te simbioze bivšeg i sadašnjeg vašeg režima.On zato treba da dođe na mesto ministra finansija, jer je to dokaz onoga što mi tvrdimo, da se ništa u Srbiji nije promenilo i da oni koji su ranije vladali i uništavali, evo ih, dolaze ponovo, vladaju i uništavaju. Zato podržavam njegov izbor, jer će to da razotkrije vaše laži u smislu da ste doneli nešto novo i vi ste sada nešto promenili, a isti kadrovi koji su uništili državu, sada su vaši kadrovi.

Naravno, ono što je ovde veoma interesantno jeste kada je gospodin Siniša Mali odgovarao na pitanje od čega plaća 60.000 evra godišnje školarine svoje dece i rekao da to finansiraju određeni njegovi prijatelji iz inostranstva, što je legitimno, imate prijatelje oni finansiraju školarinu vaše dece. Jedino što niste rekli ko su vam ti prijatelji. Pa bih ja voleo da postavim pitanje – da nije jedan od tih prijatelja i Stanko Subotić Cane, jedan od osnivača SNS, kome ste inače bili konsultant u njegovoj firmi „Futura plus“, ako se ja ne varam, a vi potvrdite da li je to istina ili nije? Da nije možda Stanko Subotić Cane, koji je bio gonjen krivično za šverc cigareta u ovoj državi pre dolaska na vlast SNS, a po dolasku SNS na vlast naprasno oslobođen tih optužbi, možda izvor političke moći preko koje vi dolazite polako na određene funkcije u ovom društvu, prvo gradonačelnika Beograda, a sada ministra finansija, mimo SNS, koja vas nikada nije predložila ni na jednu funkciju.

Da bih to dokazao, evo najboljeg primera. Jedino što smo čuli od predsednika Vlade kao argument da vi postanete ministar finansija jeste vaš rezultat u Beogradu. A ja vam kažem – vi se stidite vašeg gradonačelnika Beograda, jer ga niste stavili čak ni na prvo mesto na lokalnoj gradskoj izbornoj listi za izbore u Beogradu i sada ga skidate sa mesta gradonačelnika, jer da je on dobro radio, pa vi biste ga valjda ostavili još jedan mandat, da završi taj dobar posao. Ne, nego sad će on da ode sa tog mesta na drugo mesto, jer je dobro radio. Pa što ste onda stavili javne ličnosti dr Zorana Radojičića i druge na čelo te liste, kad ste imali tako vrhunskog gradonačelnika? Pa zato što ste se stideli Siniše Malog i što ste se krili iza javnih ličnosti, inače biste nazvali vašu lokalnu gradsku listu na izborima u Beogradu Srpska napredna stranka – dr Siniša Mali, a nešto nisam video da ste je tako nazvali, jer niti je doktor, niti ga hvalite i ponosite se njime, nego se krijete iza javnih ličnosti i naravno Aleksandra Vučića.

Ono što je vrlo karakteristično u bogatoj biografiji pljačkaških privatizacija budućeg ministra finansija jeste jedna od prvih privatizacija Fabrike vagona „Bratstvo“ iz Subotice, koji je na jedan veoma simpatičan način u svoje vreme prodao, zamislite kome, svom ocu. Onda je ta firma, posle samo nekoliko godina, propala, a oni izvukli novac, dali hipoteke na određene potencijale te fabrike i obogatili se, a vratili državi vlasništvo nad ovom fabrikom iz Subotice i to je samo jedna od stotina neuspešnih privatizacija u Srbiji. Sada čovek koji sa svojim ocem nije mogao uspešno da vodi jednu firmu koju je privatizovao na krajnje sumnjiv način za vreme dok je bio savetnik, odnosno direktor u Agenciji za privatizaciju, nama treba da bude ministar finansija, a firmu koju je privatizovao on i njegova porodica doveo je do stečaja, poništenja privatizacije i vraćanje u državno vlasništvo, da država vidi šta će sa tim. Ja se nadam da neće tako i kada prestane da bude ministar finansija da nam vrati državu Srbiju, da mi vidimo šta ćemo sa njom nakon njegovog mandata.

Ovde je naravno bilo puno reči o raznim zanimljivim stvarima kada se tiče bogate biografije gospodina Siniše Malog, o tome da je imao 45 bankovnih računa, da se od toga 17 vodi na njegovo ime, a 21 na ime njegove supruge. Prosto, za šta vam, gospodine budući ministre, treba 45 bankarskih računa? Čime se vi to, je li, bavite? E, to je ovako zanimljiva tema i o tome bi mogla da se kaže koja reč. Kako ste, recimo, 15.novembra 2012. godine uplatili 67.000 evra u kešu na svoj račun? Kako je vaša supruga na svoj bankovni račun položila 125.000 evra u gotovini od 2006. do 2013. godine, da nikada niste objasnili poreklo vaše imovine, da nikada niste objasnili poreklo toga keša? To je problem države Srbije. Nemamo zakon o ispitivanju porekla imovine političara i tajkuna, koji te obećali pre šest godina i, evo, nema ga.Zašto? Pa zato što bi prvi morao da bude Siniša Mali predmet ispitivanja porekla imovine i ovog keša.

Naravno, već smo čulu o ofšor kompanijama, o 24 stana u Bugarskoj, istina, nismo čuli o ova tri stana u luksuznom kompleksu „Oaza“ u centru Beograda. Možda predsednik Vlade može da nam kaže nešto o tome otkud gospodinu Siniši Malom tri luksuzna stana u centru Beograda. Verovatno od plate gradonačelnika od 100.000 dinara, pretpostavljam, ili je možda kao vi uštedeo u međuvremenu, pa kao vi kupio stan od pola miliona evra na Dedinju, a plata vam samo 100.000 dinara, pa valjda vraćate kreditnu ratu od 150.000 dinara, od te plate od 100.000 dinara.

Dakle, hajde jednom konačno da utvrdimo poreklo imovine političara, evo, ja prvi da budem predmet tog zakona, pa onda svi ostali. Znači, hajde da vidimo odakle, bre, vama političarima pare, odakle vama ministrima pare, odakle vama tolike stotine hiljada u kešu koje vi polažete u banku ili, kao što je lepo objasnio gospodin Siniša Mali, da je to njegova supruga nasledila od oca, našla gotovinu u nekoj fioci i u porodičnoj zaostavštini. Pa ko može da veruje u te bajke, gospodine Mali? Ko može da veruje u te bajke? Vi ste u svoje vreme čak dobili na poklon državno zemljište koje je kasnije Privredni sud u Pančevu morao svojom presudom da vrati državi, jer ste raznim malverzacijama prisvojili 10 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta i počeli da proizvodite na njemu. Pa čekajte, hajde svi da prisvojimo državno poljoprivredno zemljište, da počnemo da proizvodimo na njemu. Ili to može samo Siniša Mali i njegova porodica u ovoj državi.

Kažu – tajkuni.To je, inače, jedan od meni omiljenih političkih delova programa SNS.Kaže predsednik Aleksandar Vučić, u svoje vreme – problem u Srbiji predstavljaju Mišković i njegovi tajkuni.Onda na proslavi 25 godina Delte, počasno mesto pored Miroslava Miškovića, jel prepoznajete ko je? Siniša Mali, budući ministar finansija u Vladi Republike Srbije. Pa čekajte, jesu li problem tajkuni i Mišković? Ja ne razumem više.Ili je Mišković dobar, čim šaljete Sinišu Malog, vašeg glavnog čoveka, da sedi na počasnom mestu na proslavi Delta holdinga? Ili je Mišković loš, pa treba da završi u zatvoru? Ali, ne može i jedno i drugo. Ne može Mišković da služi za reklamu Aleksandru Vučiću i da se bori protiv tajkuna, a posle toga da pošalje Sinišu Malog na proslavu 25 godina Delta holdinga i da sedi na počasnom mestu pored Miroslava Miškovića. Čekajte, ljudi, malo šizofrenično, priznaćete.

Dakle, ono što je ovde problem, problem je što je i naš predsednik Vlade uvažena Ana Brnabić poslovala sa Sinišom Malim, u svoje vreme, čak su imali i zajedničku firmu koja je osnovana 2015. godine, „Energy and Innovation“, sa kontroverznim beogradskim advokatom Igorom Isailovićem, najpoverljivijim advokatom Siniše Malog koji je učestvovao u svim njegovim poslovnim aktivnostima. Dakle, oni ne samo da su školski drugovi, Brnabić i Mali, oni su imali i zajedničke firme iz kojih su se sada povlačili da bi glumili da nemaju nikakve veze i da mi ne možemo onda da otkrijemo poreklo njihovog keša koji oni polažu u banke. Ne možemo, zato što nemamo zakon o ispitivanju porekla imovine, koji vi nećete da donesete već šest godina. Ali, bilo bi zanimljivo da nam objasnite te vaše poslovne zajedničke aktivnosti.

Ili, recimo, da nam objasnite doprinos Siniše Malog, verovali ili ne, u desetinama upravnih odbora u kojima je on sedeo, a i danas sedi, u desetinama upravnih odbora.

Pazite ovo, Siniša Mali – predsednik Upravnog odbora u „Fijat automobili Srbije“, predsednik Upravnog odbora u Komercijalnoj banci, član Upravnog odbora

Kliničkog centra Srbije, trenutno predsednik Nadzornog odbora kompanije „Er Srbija“. Gospodine Mali, pa vi ste supermen.Vi toliko imate vremena da vi možete da vodite ovolike kompanije, da budete svuda predsednik upravnog i nadzornog odbora, da radite privatno, da ste se obogatili. Da vam ja na kraju objasnim zašto ste se vi vratili u Srbiju. Zato što u Srbiji može lakše da se krade nego na Zapadu i ne možete na Zapadu da se obogatite tom brzinom kojom ste se obogatili u Srbiji. Zato ste se vi vratili, a ne zato što volite Srbiju. Vi volite pare koje mogu da se opljačkaju od ovoga naroda i države preko monopola onih koji su na vlasti.

Nemojte mi samo pričati o Beogradu i o vašim uspesima u Beogradu. Evo, da vam ja navedem primer, 295 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve Vlade Republike Srbije za izvršavanje obaveza Grada Beograda usled smanjenog obima prihoda budžeta u prošloj godini. Tri puta ste dobili pare od Vlade, u oktobru 110 miliona dinara, u decembru 185 miliona dinara, plus ste dobili koliko stotina novozaposlenih i koliko vanredne socijalne pomoći da biste kupili izbore u Gradu Beogradu. Dakle, to su vaši rezultati i sa tim se ja slažem. Znači, ja u vašu sposobnost da vi dođete na vlast i da sa vlasti iznosite novac iz raznih monopolskih i političkih šema i kombinacija ne sumnjam.

Znači, iz tog ugla gledano, vi zaista treba da budete to što predlažu Vas. Ali, zašto vi to treba da budete? To je ono završno ključno pitanje. Evo, fotografije naslovne strane hrvatskog nedeljnika „Globus“ sa naslovom „Siniša Mali Vučićev broj jedan“. Naime, intervju koji je sa vama radio poznati hrvatski publicista Darko Hudelist, kada ste postali gradonačelnik 2014, a podsetiću šta je najveći od svih Srba, Aleksandar Vučić, rekao o Darku Hudelistu: „Darko Hudelist nije lažov, Darko Hudelist je, za ljude koji ne znaju, najpoznatiji hrvatski publicista“.

E, u intervjuu tom najpoznatijem hrvatskom publicisti vi ste rekli jednu genijalnu stvar, da ste vi postali predsednik, tj. gradonačelnik Beograda, zahvaljujući tome što vas je preporučio Andrej Vučić, brat Aleksandra Vučića. Ne SNS, ne glavni odbor, predsedništvo SNS, nego čovek bez funkcije. Zato, kako ste vi u tom intervjuu rekli, citiram: „Stvar je u tome što su Vučićev rođeni brat Andrej i moj mlađi brat Predrag Peđa najbolji prijatelji i ja sam im uvek pomagao.“Dobro, odlično, znači ovo je kontra usluga. Aha, znači, sad sam razumeo poentu zašto ste vi kandidat za ministra finansija. Vi ste njima nešto pomagali, pa su oni vama vratili tako što su vas postavili za gradonačelnika Beograda i sada ministra finansija. Možda bi predsednik Vlade, Ana Brnabić, mogla nešto da kaže o Predragu Malom, bolje nego da ja o tome govorim.

Ono što je zaključak priče, vi dolazite iz paralelnog centra moći u ovoj državi, vi ne dolazite iz političkog sistema. Vas predlaže brat predsednika države i šalje vas na određene funkcije, čak ne ni predsednik države, nego njegov brat koji je dobar drug sa vašim bratom. Pa, su čak zajedno dobili batine od žandarmerije na onoj jednoj gej paradi na kojoj ste se pojavili vas dvoje zajedno, kao pristalice promocije ideologije homoseksualizma u Srbiji.

Ključno pitanje za kraj jeste – gde je vaš program? Kako ćete da rešite problem oštećenih radnika u pljačkaškim privatizacijama za koje ste vi odgovorni? Kako ćete da rešite problem bankarske pljačke i posebnog kredita indeksiranih u švajcarskim francima? Kako ćete da rešite problem da naše pare iz budžeta konačno idu domaćoj privredi i poljoprivredi, a ne stranim investitorima. Hvala.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner