Početna strana > Polemike > Zakonodavna vlast pokrajine nije bio predlog DSS-a
Polemike

Zakonodavna vlast pokrajine nije bio predlog DSS-a

PDF Štampa El. pošta
Demokratska stranka Srbije   
petak, 06. novembar 2009.

(Politika, 06.11.2009)

Povodom teksta „I političar može da promeni mišljenje” Dragana Bujoševića

Glavni i odgovorni urednik „Politike” Dragan Bujošević preuzeo je na sebe ulogu da javnosti demistifikuje neprincipijelnost Demokratske stranke Srbije. Sasvim je izvesno da danas u Evropi ne postoji sličan primer, gde glavni urednik novina, u kojima vlada ima pedeset odsto vlasništva, preuzima na sebe odgovornost da se obračunava sa neprincipijelnošću opozicije. Nažalost, nije ovo prvi put da se najstarije novine na Balkanu upuštaju u ovakav posao. U svakom slučaju podsećamo Bujoševića da se njegove kolege u evropskim listovima, saglasno demokratskoj ulozi medija, pre svega bave javnom kritikom i kontrolom vlasti.

A kada je reč o navodnoj neprincipijelnosti stavova DSS-a u vezi sa autonomijom Vojvodine koju je otkrio Bujošević potrebno je podsetiti se istinitih činjenica. U predlogu Ustava Srbije koji je izradio DSS stajala je odredba da Skupština Vojvodine donosi odluke, a ne zakone. Vlada Srbije je 2004. godine usvojila nacrt Ustava koji je zapravo predložio DSS, ali na izričito insistiranje G17 plus, kao njihov doprinos tekstu predloga, uneta je odredba kojom Skupština Vojvodine umesto odluka donosi zakone. Na ovaj kompromis DSS je pristao kako bi se pokrenuo postupak za donošenje novog Ustava, i sa jasno iznetim stavom da će se DSS u Odboru za ustavna pitanja Skupštine Srbije boriti i izboriti da se usvoji prvobitno rešenje. I tako se i desilo. U okviru ostvarenog nacionalnog konsenzusa donet je novi Ustav Srbije u kome je nedvosmisleno utvrđeno da Skupština Vojvodine donosi odluke a ne zakone, što je saglasno sa predlogom Ustava koji je sačinio DSS.

Tako to stoji sa činjenicama. S druge strane, ono što Bujošević previđa, iako kao glavni i odgovorni urednik „Politike” to ne bi smeo da radi, jeste da posle donošenja Ustava sve prethodne polemike padaju u vodu i da svi moramo dosledno i doslovno da poštujemo Ustav koji je rezultat nacionalnog konsenzusa i slobodno izražene narodne volje. Kršenje Ustava, a predlog Statuta Vojvodine neposredno krši Ustav u brojnim odredbama, predstavlja smišljeno razbijanje države. Ustav je temelj države, a pred nama je na delu rušenje samih državnih temelja Srbije.