среда, 04. октобар 2023.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
НСПМ Анализе

НСПМ Анализе Год I, бр. 6

PDF Штампа Ел. пошта
НСПМ   
четвртак, 25. јануар 2007.
Садржај

 

Душан Т. Батаковић

Ратна концепција косовских Албанаца  и демократска опција Београда...............5

Марио Брудар

Косово и Метохија између хтења, реалности и жеља..............................................13

Александар Митић

Притисак против компромиса....................................................................................21

Зоран Стокић

Може ли Србија да придобије Америку за свој план за Косово?......................29

Ненад Кецмановић

Ревизија једног јубилеја...................................................................................................47

Досије

Платформа преговарачког тима о будућем статусу Косова и Метохије.............. 53

Борис Тадић

Независност Косова би дестабилизовала прилике на Балкану............................59

Војислав Коштуница

Сачувати Косово.......................................................................................................... 65

Подсетник....................................................................................................................73

Резимеи / Резимеи на енглеском .............................................................................99

 

Резимеи

Душан Батаковић

Ратна концепција косовских Албанаца и демократска опција Београда

Концепција решавања косовског питаwа која доминира међу косметским Албанцима јесте "дренички модел". Он почива на политици свршеног чина. Жељено стање успоставља се насиљем – протеривањем, рушењем, запоседањем... Онда се апелује на "реализам" и од Међунраодне заједнице захтева да се крене од "постојећег стања на терену". Насупрот тога стоји "београдски модел". Њега је развила српска страна, нарочито након 5. октобра. Он почива на идеји искрене коенгзистенције и одрживог развоја и не представља никакав прикривени покушај поделе Покрајине. Напротив, "београдски модел" подразумева афирмацију највиших демократских стандарда и у интересу је како албанске етничке заједнице на Косову, тако и Србије као државе, али и саме Међународне заједнице.

Кључне речи: решавање конфликта, етнички сукоби, Косово, демократија, Србија.

Марио Брудар

Косово и Метохија између хтења, реалности и жеља

Жеља косметских Албанаца је независно Косово одмах, без икакве поделе или кантонизације. Жеља Србије је да врати Косово под српски суверенитет, или да што више одложи његову независнст и при томе издејствује кантонизацију Покрајине. Компромис би могао бити независност са кантонизацијом. Али, изгледа да добар компромис више никога не занима – чак ни Међунариодну заједницу.

Кључне речи: решавање конфликта, етнички сукоби, Косово, Србија.

Александар Митић

Притисак против компромиса

У отвореној и аргументованој дебати, српски план за максималну аутономију Косова и Метохије – један констуктиван, фер и компромисан предлог – би снажно надјачао захтеве косовских Албанаца за максималистичким, једностраним и илегалним решењем какво представља независност Косова. Међутим, на самом почетку преговора, дупли стандарди, пристрасност и међународни притисци се усмеравају пре свега против Београда.

Зоран Стокић

Може ли Србија да придобије Америку за свој план за Косово?

Пресудан глас о будућности Косова јесте онај из САД. Србија би морала да искористи преговоре о Косову да се наметне САД као поуздан и дугорочни савезник. Борба против тероризма и стабилност региона суштински су заједнички интереси Србије и САД. Оба елемента присутна су управо у косовском случају. Уколико би се решење овог питања повезало са проблемом Босне и Херцеговине и Црне Горе могли би се оставрити значајни дипломатски добици. Наиме, америчкој администрацији се мора објашњавати, опет и опет, да сценарио који укључује независно Косово, унитарну Босну и Херцеговину и независну Црну Гору Мила Ђукановића представља детонаторе у ионако несигурним темељима балканског мира. Никакви интеграциони процеи у ЕУ неће моћи да пацификују ова нова или неугашена жаришта сукоба. Добро схваћени амерички интерес јесте да се ово подручје стабилизује и интегрише. У том погледу, чврсто партнерство Србије и САД у изналажењу стварних компромисних решења косовског и других питања може бити од одлучујућег значаја за мир у читавом региону.

Кључне речи: решавање конфликта, етнички сукоби, Косово, САД, Србија.

Санда Рашковић-Ивић

Српски аргументи у преговорима о Косову и Метохији

Српска страна на преговарачки сто доноси каталог тема које се могу поделити у четири групе. Прва је будући статус КиМ, друга децентрализација, трећа група су економске теме и четврта група је тзв. безбедносни пакет. Све ове теме се суштински баве изградњом мира и стабилности у региону. Евентуална независност Косова унела би немир и послала сигнал Албанцима у западној Македонији или у Епиру у северној  Грчкој, на југу Србије или истоку Црне Горе, Србима у Републици Српској или Србима у Хрватској да могу да добију државе. Сви сепаратистички покрети ће с великом пажњом пратити решавање косовског проблема и видети у косовском преседану шансу за себе. Срби на преговоре о будућем статусу Косова и Метохије крећу рационално, ослањајући се на међународно право, нудећи Албанцима у Покрајини максимум располагања њиховом будућношћу, али и теме на којима почива цивилизовани и културни запад, као што су економија, демократизација и заштита људских права.

Слободан Антонић

Независно Косово 2006. – судбинска грешка

Србија улази у преговоре о Косову као осуђеник који чека на извршење тешке и, по његовом мишљењу, незаслужене казне. Та казна је, наравно, независност Косова. Али, ни једна српска влада, демократски изабрана, неће данас потписати документ о независности Косова. То није због некакве српске тврдоглавости или због урођеног национализма, већ због тога што је Косово део српског идентитета. Одвајање Косова значиће промену српског идентитета. Али, за нови идентитет треба времена. Независно Косово 2006. – то је судбинска грешка. То је сасвим непотребно насиље које демократска Србија тешко да ће преживети. Србији је потребно време да демократске снаге у њој направе нови национални идентитет. Онда ће Србија моћи да се суочи са независношћу Косова – за двадесет, или тридесет година.

Кључне речи: држава, нација, демократија, сецесија, идентитет.

 

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер