Početna strana > Rubrike > Kulturna politika > Smrt (u)tabloidima
Kulturna politika

Smrt (u)tabloidima

PDF Štampa El. pošta
Dragana Kanjevac   
ponedeljak, 29. septembar 2008.
Tragična smrt naše velike Sonje Savić iznela je na videlo sav užas i pakao domaćeg tabloidnog društva. O, kako su se medijski lešinari obradovali nad bogatom gozbom koju nudi nesrećni kraj neponovljive umetnice! Bez ikakve provere zakotrljala se priča o predoziranju i starom dušeku, da bi već sledećeg dana navodnim veličanjem Sonje, dok je još priča ’vruća’, dizali svoje paklene tiraže. Sve ono što je Sonja duboko prezirala pokuljalo je povodom njenog nestanka: taj najcrnji prekoplotski mentalitet bezgrešnog komšiluka koji viri kroz špijunku, broji špriceve, motri ko nema trosed i regal, uvek oseća neke neprijatne mirise i nepogrešivo zna šta se zbiva iza zatvorenih vrata!

Kreatori štampanih i elektronskih tabloida izgleda da su, zajedno sa svojim porodicama, jedini apsolutno neporočan i bezgrešan deo društva, čim sa toliko hrabrosti olako daju medicinske i moralne dijagnoze. Naša najveća novinska agencija pridružila se’društvu moralnih’ konstatatujući u prvoj vesti da nacionalna umetnica nije imala ’sređen život’. Eto, sad bar znamo gde ’sredjen život’ obitava: u mermernoj zgradi na Obilićevom vencu! 

U huku licemernog žaljenja zbog navodnog uzroka smrti, provejava taj ljigavi ju-ju-c-c-c sentiment, oholost vlasnika kompletnih ugaonih garnitura i modernih brava na vratima, kojima ’to’ ne može da se desi! Sve je ovo Sonja Savić znala i o tome nebrojeno puta govorila. Način na koji nas je tabloidni polusvet obavestio o kraju njenog života u potpunoj je saglasnosti sa Sonjinim sumornim dijagnozama.Društvo koje svoje veličine ne poštuje ni u samrtnom času, i nije društvo, već pre gomila. Razularena, ali zato bezgrešna, moralna i ’sredjena’.

Iako većina svetskih tabloida čereči živote poznatih do krajnjih granica (ponekad i fizički likvidiraju, kao u slučaju princeze Dajane), nigde čitavo društvo toliko ne liči na svoje tabloide kao u Srbiji. Naša tradicionalna usmerenost ka tuđim životima i unižavanju izvrsnih dobija svoje otelotvorenje u krupnim naslovima prljave sadržine.

Ali, gle, nekako sve dođe na svoje mesto.Ma koliko se, kao sredina, žestoko opirali svakoj pameti, istini ili dobroti, prljave naslovne strane, po svojoj (upijajućoj) prirodi, neminovno završe kao podloga u kantama za đubre, a značajni dometi ljudskog duha zauvek ostaju deo kulturnog identiteta i kolektivnog sećanja. Tabloidne gazde mogu, dakle, slobodno da se krčkaju u svojim paklenim profitima, u svakom drugom smislu potpuno su beznačajni. Ali, zato je šteta koju nanose značajna i bilo bi lekovito i osvežavajuće da kad lažu, debelo plate ili idu u zatvor. 

I neka samo oni ne pominju ’pritiske na medije’, ’prava na slobodu javne reči’, i ’odbranu profesije’!!!

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner