Početna strana > Rubrike > Kulturna politika > (Homo)seksualno vaspitanje u vojvođanskim školama
Kulturna politika

(Homo)seksualno vaspitanje u vojvođanskim školama

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Kostić   
utorak, 08. oktobar 2013.

Besna reakcija nekih evropskih zvaničnika zbog otkazivanja gej-parade razjasnila je da je „parada ponosa“ jedan od ključnih uslova za članstvo u EU, što je odmah navelo predsednika Nikolića da izda komandu da pripreme za sledeću paradu moraju početi odmah. Ohrabreni time, srpski LGBT aktivisti su već zakazali sledeću povorku za naredni maj, do kada bi trebalo pripremiti javnost i sve ostalo za bezbednu šetnju.

Ostali akteri političke scene o ovom problemu uglavnom ćute, da ne bi dobili minuse u sveskama evrobirokrata, dok se još jedino Ivica Dačić koprca ne bi li kod tvrdokornih SPS-ovaca ublažio bruku zbog najavljenog učešća Branka Ružića u svečanoj povorci koja je pre nekoliko dana trebalo da prošeta Beogradom.

Pokušavajući da (po ko zna koji put) opere ukaljanu sliku među svojim, pretpostavljamo uglavnom konzervativnim biračkim telom, Dačić je izjavio da homoseksualizam smatra neprirodnim i objasnio da je Ružić u Briselu „ozračen“ tim idejama, a da će Evropa kao sledeći korak tražiti legalizaciju gej brakova. „Tražili su da to stavimo i u udžbenike. Da naša deca sutra o tome uče“, naglasio je tobože zabrinuti Dačić. 

Komentarisati Dačićevo licemerje odavno je postalo nepotrebno, kao što ni njegova briga za sadržaj školskih udžbenika ne služi ničem drugom osim pokušaju umanjenja štete koju zbog svoje politike sebi u kontinuitetu nanosi. Licemerno je takođe i ćutanje ostalih, i okretanje glave dok se nametanje LGBT stavova već sprovodi, i to u pojedinim školama u Vojvodini, putem projekta Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju.

Pilot projekat, koji je već nazvan seksualno vaspitanje, priređen je po pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, a ima za cilj da 1200 đaka u 40 odeljenja tokom školske 2013/14. u u pet gimnazija i pet stručnih srednih škola uče o svom reproduktivnom zdravlju. Prema rečima organizatora, nastava bi ako sve prođe po planu trebalo da se sledeće godine proširi i na ostale škole u pokrajini, uz punu podršku Vlade Vojvodine i predsednika Bojana Pajtića. Za ovaj novi predmet napisan je i priručnik[1], a jedan od njegovih autora prof. dr Aleksandra Kapamadžija je izjavila da njegov akcenat nije stavljen samo na negativne stvari kao što su na primer polno prenosive bolesti, već i na lepe stvari poput zaljubljivanja i ljubavi.

Ona je dodala da su se autori bavili ne samo anatomijom polnih organa, već i psihološkim stvarima, kao što su kada je trenutak kada treba reći ne, kako da prihvatimo svoje telo, uz „još dosta raznih tema“. A u razne teme spadaju i pitanja abortusa, homoseksualnosti, rodnih uloga i sličnog, koja su obrađena po uzoru na školske udžbenike kakvi se rade u EU, koji u punoj meri promovišu stavove LGBT populacije i njihovih lobija, uz odgovarajuće ilustracije. [2] 

Priručnik „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“ nema međutim odobrenje nadležnog republičkog ministarstva, ali to ni za koga u vlasti izgleda nije ni bitno, pošto su LGBT prava, koja već postaju jedan od najvažnijih uslova za napredak Srbije u evrointegracijama, uvrštena u korpus „ljudskih prava“ koji mora da se primeni. 

Učenici koji pohađaju časove seksualnog vaspitanja još uvek nisu punoletne, zrele i formirane ličnosti, zbog čega je ovakva praksa u Rusiji regulisana Zakonom o zabrani homoseksualne propagande među maloletnicima, prema kome pojedinci koji promovišu "homoseksualno ponašanje" mogu biti kažnjeni novčano iznosom do 5.000 rubalja (124 evra), zvaničnici koji to učine mogu dobiti deset puta veću kaznu, a preduzeća i škole mogu biti kažnjene iznosom do 500.000 rubalja (12.400 evra).

„U evropskoj“ Srbiji stvari teku drugim tokom, a na prvom času seksualnog vaspitanja u Bečeju pojavio se i lično Bojan Pajtić koji je tada izjavio da je pokrajina uvela seksualno vaspitanje u srednje škole jer su„ rešili da objave rat predrasudama i neznanju“. U proseku, mladi u Vojvodini stupaju u polne odnose sa 16 godina. Mi želimo da da im pružimo onu vrstu znanja, koja će im omogućiti da zaštite i sebe i druge, te da sačuvaju svoje zdravlje i da kada odrastu dobiju svoju decu, koja će odrastati na zdrav i normalan način – istakao je na kraju Pajtić u Bečeju. Posle ovakvog govora, a posle nastave po planu i programu LGBT lobija, ostaje pitanje - ko će od tih đaka ostati zdrav, a ko normalan?


 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner