петак, 02. децембар 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Културна политика
Културна политика
Културна политика

Легенда о младом слабом српском човеку

Игор Ивановић   
понедељак, 17. новембар 2008.

И тако ће генерација одрасла на црвеном шалу и црвеним марамама, која је стасавала на Прлету и Тихом, своје средње животно доба дочекати на сасвим супротним моралним позицијама од оних које су јој некад програмирали комесари у образовном систему.

 
Културна политика

Због филма на суд

Зоран Грбић   
петак, 14. новембар 2008.

Осим тога, копија спорног филма и није његова коначна верзија. Тужитељ за високотехнолошки криминал Лидија Комлен-Николић изразила је ''основану сумњу'' да је немонтирана копија умножена од стране некога из екипе филма, што је логично и изгледа једино могуће.

 
Културна политика

Пљуска за родитеље

Јована Папан   
уторак, 11. новембар 2008.

Оно што је свакако најтужнија страна криминализације телесног кажњавања, јесте незапамћени губитак поверења у родитеље и њихово расуђивање. Као да је чињеница да родитељи по правилу воле своју децу највише на свету потпуно заборављена.

 
Културна политика

Турнеја по унапред задатим координатама

Саша Гајић   
понедељак, 03. новембар 2008.
Најважније од свега је да Турнеја представља и својеврсно Марковићево напуштање основне нити његовог стваралачког опуса – критике корумпираног друштва које покушава да увуче и преобликује појединца што порађа трагедију или фарсу.
 
Културна политика

Излазак из пећине

Владимир Милутиновић   
петак, 31. октобар 2008.

Вероватно најпознатија филозофска прича јесте Платонов Мит о пећини из великог дијалога Држава. Овде ћу се послужити поступком сличним Платоновом, само што ће мит бити нешто савременији.

 
Културна политика

Муке по сајту или Изгубљени у преводу (међу DNS-овима)

Александар Лазић   
четвртак, 30. октобар 2008.

Убеђени да су ствари ипак сређене, сајт пуштамо у погон – мало се ослањајући на искуство, а мало и на неће ваљда опет да пада... Но, судбина је клета, сервер неумољив, база често недоступна.

 
Културна политика

„Турнеја“ на Запад

Александар Врањеш   
уторак, 28. октобар 2008.

Према томе, уметничко дело не изазива емоције само код Срба, док су друга два народа веома емотивно осетљива, чиме се јасно подвајају добри и лоши момци у овом филму.

 
Културна политика

Безизлаз "Републике"

Aлександар Димитријевић   
четвртак, 23. октобар 2008.

Супротно опште прокламованом залагању листа Република, господин Попов, свом народу ускраћује право на ослобађање. Својим паушалним ставовима и оптужбама за “злодела почињена у њихово име“ он сам шири страх и мржњу.

 

 
Културна политика

Европејци против Европљана, или, о крађи једног топонима

Никола Танасић   
среда, 22. октобар 2008.

„Нема алтернативе“ је типичан поклич обичног екстремизма и радикализма, који „ни са ким не преговара“ и „не узима заробљенике“ на „путу за бољу будућност“. Чак и ако се Европа схвати у свом најширем смислу, тешко да је она нужно судбина српског народа.

 
Културна политика

Стари и нови критичари неолиберализма

Лорна Штрбац   
среда, 15. октобар 2008.
Не треба да нас чуди радост интелектуалаца која је се појавила са тријумфом Запада над Истоком. Оно што нас чуди је њихова претпоставка да се ради о коначном разрешењу светских економских, политичких и културних напетости.
 
Културна политика

Политолингвистика и распад Југославије

Владислав Б. Сотировић   
петак, 14. новембар 2008.

Симптоматично је из политолингвистичког угла посматрања да је политичкој пропасти бивше Југославије претходила језичка дезинтеграција најговоренијег језика, а који је и симболички представљао културно јединство четири нације.

 
Културна политика

Архитектура чежње

Емир Кустурица   
четвртак, 13. новембар 2008.

Нисам националиста, ту нема дилеме, али свет који инсистира на свом идентитету често добија ту апсолутно бесмислену етикету. То је исто као када бисте Фидела Кастра назвали националистом. Ја сам антиимперијалиста, и то је мој интернационалистички предзнак.

 
Културна политика

Волшебници зла

Маринко М. Вучинић   
петак, 07. новембар 2008.

Последњи број “Бетона” донео нам је још једну потврду да овај пропагандно-културни комплет једино и служи за вођење идеолошке борбе и политичку и личну дисквалификацију свих оних који не спадају у њихов повлашћени круг идеолошких јуришника.

 
Културна политика

Турнеја - Балкански трубадури у Холивуду

Зоран Грбић   
понедељак, 03. новембар 2008.
За филм Турнеја сам се заинтересовао након што сам чуо критике о томе како су наводно аутори НСПМ-а једнодушно стали у осуду филма чиме су поново доказали свој национализам. Једна од таквих оптужби, објављена је и на овом сајту.
 
Културна политика

Светска финансијска криза: Повратак Маркса и друге приче

Лино Вељак   
четвртак, 30. октобар 2008.
Логика капитала – и то је нешто што су Марксове анализе помогле да се схвати – састоји се у нужности производње профита у циљу његовог ширења и јачања.
 
Културна политика

Доба паразита

Михаел Винтерхоф   
четвртак, 30. октобар 2008.
Плашећи се да ће изгубити љубав деце, многи одрасли губе границе у васпитању деце. Некада су баке мазиле децу спремајући им омиљену посластицу, али су их при том терале да перу руке и правилно седе. 
 
Културна политика

Турнеја транвестија

Александар Димитријевић   
петак, 24. октобар 2008.

Тако са филмом "Турнеја" Горан Марковић је направио опасно приближавање промашају. Покушајем честог мењања угла посматрања, бивајући час на једној час на другој страни, он остаје на сигурном путу синхронизације са политичким тренутком.

 
Културна политика

Врата раја

Жељка Бутуровић   
четвртак, 23. октобар 2008.

Чак и студије писане од стране поборника забране батина, признају да су батине ефикасан начин контроле понашања детета у датом контексту.

 
Културна политика

Не тражи се знање, већ папир

Миклош Биро   
четвртак, 16. октобар 2008.

У Хрватској, закон уопште не дозвољава постојање приватних универзитета. Устав и Закон о високом образовању у Србији предвиђају потпуну равноправност приватних и државних универзитета. Но, велико је питање да ли та равноправност постоји у пракси.

 
Културна политика

Национално писмо

Никола Танасић   
среда, 08. октобар 2008.

Сама чињеница да се у Хрватској ћирилица не може поткрасти ни у бенигној „ћириличној“ песми, а да српским грађанистима, осим можда у понеком појединачном случају тешке кризе идентитета, ни у лудилу не може поткрасти нека ћирилична публикација, показује да ту ипак нешто „није у реду“.

 
<< Прва < Претходна 31 32 33 34 35 36 37 38 39 Следећа > Последња >>

Страна 32 од 39
СВИ ТЕКСТОВИ У РУБРИЦИ

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер