уторак, 21. мај 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Дебате > Косово и Метохија > Споразум Београда и Приштине о интеграцији цивилне заштите - Београд до 24. априла обавештава ЕУ о престанку постојања ЦЗ
Косово и Метохија

Споразум Београда и Приштине о интеграцији цивилне заштите - Београд до 24. априла обавештава ЕУ о престанку постојања ЦЗ

PDF Штампа Ел. пошта
Коссев   
петак, 10. април 2015.

Косовска влада је вечерас на званичној Интернет страници Канцеларије косовског премијера објавила Споразум о интеграцији припадника цивилне заштите са Севера Косова у косовске институције.

У документу са потписом косовске министарке за дијалог, Едите Тахири, уз датум 26. март 2015, када је и потписан споразум о цивилној заштити, наводе се детаљи о интеграцији припадника цивилне заштите, временским роковима, те институцијама у којима ће они бити интегрисани, као и условима интеграције.

Такође, Приштина је према овом споразуму понудила 483 радних места, а за 751 припадника цивилне заштите, колико има до сада ових припадника према информацијама из Београда. План прописује и предају надзорне опреме, јакни и просторија цивилне заштите косовским институцијама. У наставку прочитајте детаље споразума.

Приштина је Бограду понудила 483 радна места за припаднике цивилне заштите, од којих 80 радних места у агенцији за ванредне ситуације, 20 у косовској корективној служби, 20 радних места за позиције у вези са верским и културним наслеђем, а 50 запослених биће плаћено из Фонда за непредвиђене ситуације. У вези са радним местима верског и културног наслеђа, консултоваће се СПЦ и косовско министарство за културу  то пре завршног одабира.

Од 751 припадника цивилне заштите, колико Београд наводи да их има, наводи се у овом споразуму, само особе које поседују валидне косовске личне карте, или доказ да су се пријавили за добијање личне карте и који не примају средства од косовских институција и који прођу безбедносне провере, биће квалификовани за интеграцију. Безбедносну проверу обавиће Косовска полиција и ЕУЛЕX.

Након што се утврди да је појединац квалификован, "панел"- посебно формиран за ову сврху, одабраће  појединце за специфичну позицију, а на основу интереса који је изразио, образовања и професионалног искуства.

Панел ће се састојати од четири члана - два члана из косовских институција, једног представника цивилне заштите и једног представника Европске уније, а имена чланова панела су требало да буду саопштена до 8. априла (што је јуче истекло), док ће панел бити формиран 27. априла, када ће бити одржан и први састанак панела. Састанци панела одржаваће се у Приштини. Панел треба да заврши са својим радом не касније од 14. августа, а сви уговори о раду треба да буду потписани до 1. септембра, када би требало и да се заврши целокупан процес интеграције.

Панел ће одлучивати о методу селекције кандидата у вези са агенцијом за ванредне ситуације (80 радних места) и корективну службу (25 радних места). Селекција за ова радна места треба да буде завршена до 15. јуна, а уговори да буду потписани до 1. јула.

Кандидати ће имати 15 дана да потпишу уговор о раду, али и да потпишу "декларацију", а Приштина ће учинити све да убрза издавање докумената. У случају да изабрани кандидат не потпише уговор о раду и декларацију у року од 15 дана након што добије обавештење панела, радно место биће понуђено другом кандидату и та особа ће бити уклоњена са листе квалификованих кандидата за интеграцију. У случају да кандидати изабрани између 15. јула и 14. августа не успеју да потпишу уговоре и декларацију, додатних 30 дана (до 15. септембра) биће дато панелу да направи нову селекцију и понуди непопуњено место другом квалификованом кандидату.

Предавање просторија и опреме цивилне заштите

Београд је Европској унији доставио листу локација просторија и надзорних места којима тренутно управља цивилна заштита. Три надзорна центра која се налазе између Митровице и Јариња биће уклоњена до 20. априла, а надзорни центар који се налази у Северној Митровици биће предат Косовској полицији такође до 20. априла, те ће такође било какав надзор, укључујући техничку опрему, као и центре, бити до 20. априла уклоњени и/или предати Косовској полицији.

На основу листе просторија, Приштина ће урадити процену просторија које ће моћи и даље да се користе, а за отварање релевантних канцеларија косовских институција, у којима ће ово интегрисано особље са Севера да ради. Одговорност је Приштине да обезбеди, опреми и реновира ове и друге додатне потребне просторије, најкасније до 1. септембра.

Предаја просторија ће почети након што панел Европскоји унији "верификује" пуну интеграцију 105 припадника цивилне заштите. Процес ће бити постепен, а биће закључен најкасније до 20. јула.

Београдска страна је навела да цивилна заштита поседује око 500 званичних јакни, а Београд ће у писаном облику информисати ЕУ о престанку коришћења ових јакни на дан интеграције првих 105 изабраних кандидата.

Београд ће такође ЕУ-и направити инвентар све опреме која се тренутно користи и коју поседује цивилна заштита, и то до до 24. априла, а Приштина ће одлучити која ће опрема наставити да се користи од стране косовских институција у северним општинама, док ће преостала опрема бити послата Београду, а која ће претходно бити "верификована" од стране КПС-а и ЕУЛЕX-а.

Београд је такође доставио писану потврду да цивилна заштита и њени припадници не поседују било какво званично оружје. У случају да Приштина може да обезбеди кредибилне доказе о томе да цивилна заштита поседује званично оружје, информисаће ЕУ, а ЕУЛЕX и КПС ће заједно спровести претраживање без претходног обавештења.

Обавештења

Београд ће до 24. априла у писаној форми информисати ЕУ о прекиду плаћања плата и давања било каквих финансијских средстава цивилној заштити до 1. септембра, осим за особе које ће бити интегрисане 15. септембра и усвојиће интерне прописе како би спровели ову одлуку, а копија овог прописа биће достављена ЕУ до 1. септембра.

Београд ће до 24. априла информсати ЕУ у писаној форми да цивилна заштита на Косову неће више постојати у српском систему од 1. септембра 2015.

(Коссев)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер