Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > ''KS'' ili ''RKS'' tablice, pitanje je sad
Kosovo i Metohija

''KS'' ili ''RKS'' tablice, pitanje je sad

PDF Štampa El. pošta
Janja Gaćeša   
subota, 12. novembar 2011.

Preregistracija vozila na KS registarske oznake počela je prvog novembra. To je, podsetimo, deo dogovora o slobodi kretanja koji je početkom jula postignut između pregovaračkih timova Beograda i Prištine. Po njemu se građanima Kosova i Metohije dozvoljava da se i u ostalom delu Srbije kreću sa tim oznakama koje se smatraju statusno neutralnim. Njih će uzimati samo oni građani koji žele da putuju van pokrajine, dok svi ostali mogu da registruju automobile i na tablice koje imaju oznaku ''RKS'' (takozvana Republika Kosovo). Građani koji imaju na vozilima ''RKS'' registarske oznake u centralnu Srbiju će moći jedino sa privremenim tablicama koje će dobiti na administrativnim prelazima. Na prelazima će se dobijati i sertifikat o posedovanju ''kosovske'' vozačke dozvole na kome će biti naznačeno da dokument služi samo za upravljanje tim vozilom. Sličan sertifikat će dobijati i građani koji na prelazu pokažu ličnu kartu ''države Kosovo''.

Tako je naznačeno u sporazumu i nama objašnjeno od strane šefa pregovaračkog tima Beograda, gospodina Stefanovića. Time se, tada je podvučeno, omogućava sloboda kretanja građanima Kosova i Metohije i ni na koji način se ne prejudicira status Kosova. Borko Stefanović je tada o osiguranju vozila rekao: „Uskoro će se sklopiti sporazum između dva osiguravajuća društva kako bi se izbegao problem koji će brzo nastati pošto će na administrativnoj liniji morati da se vrši naplata osiguranja''. Za mnoge građane Srbije ova vest, koju su čuli u informativnim emisijama u julu, a zatim i prvog novembra, a da tome ne posvete još koji minut više, zvuči pristojno. Onima, ako takvih ima, kome je to prepričano verovatno zvuči još bolje. Ima i onih koji o tome pojma nemaju. Za koji mesec većini će se po glavi motati da je Srbima sa Kosova ono beše omogućeno da plaćaju jednu registraciju, omogućena im je sloboda kretanja. Zato moramo da pojasnimo kako to izgleda na terenu.

Srbi koji su do sada koristili tablice sa oznakama kosovskih gradova, a koje izdaju policijske uprave države Srbije, moći će da ih zamene do 31. decembra, odnosno moraće ako hoće da voze auto. Logično je da se opredele za opciju KS tablica jer je sa njima dozvoljeno voziti po ostatku zemlje. Te tablice su pojedinci već imali, ali sa njima nisu mogli preko administartivnih prelaza. Uzimali su privremene, plaćali papreno svaki dan proveden van pokrajine jer ih država Srbija nije priznavala ili su, u najvećem broju slučajeva, uporedo plaćali registraciju kod našeg MUP-a, pa na prelazima menjali tablice. Sada je taj metod primenjen za vozila sa oznakama ''RKS''. Jedan deo Srba je na sopstveni rizik, ali krećući se tek nekoliko kilometara oko mesta u kome živi, auto vozio sa oznakama svojih gradova, odnosno sa starim registarskim tablicama. Da napomenem da sa vozilom registrovanim na recimo UR (Uroševac) u proteklih 12 godina ni u ludilu niste smeli voziti do Peći, Đakovice ili bilo kog sada etnički čistog mesta u pokrajini. Ni u ludilu! Time ste jasno pokazali da ste Srbin i dalje šta vam Bog da. Sada te tablice menjaju za one sa oznakom KS. Šanse da Albanac iz bilo kog mesta na Kosovu i Metohiji vozilo registruje na KS tablice su nikakve, jer bi rizikovao da ga neko prepozna kao Srbina, a to nije baš poželjno. To su problemi sa kojom su Srbi dočekali prvi novembar, dan preregistracije. Nisu imali koga da pitaju da li će Srbin iz Gračanice sa vozilom registrovanim na KS sada moći do, na primer, Dečana? Da li rizikuje? Pogotovo u postojećoj situaciji kada su dva Srbina ubijena u Metohiji na pravdi Boga. Nikoga nisu mogli da pitaju, a da dobiju iskren odgovor, mogu li da parkiraju to vozilo u Vučitrnu i odu u kupovinu? Pričamo o postignutom sporazumu o slobodi kretanja. Pitali bi i može li neko sa Kosova i Metohije da ode do bilo kog grada u centralnoj Srbiji i na parkingu ostavi vozilo sa registracijama KS? Ima li rizika da će mu neko, iz nekog razloga, polupati auto?

Nisu ovo na žalost priče tipa ''šta bi bilo kad bi bilo'', ovo je naša realnost. U slučaju kosovsko-metohijskih gradova, to je provereno u proteklih 12 godina, te slobode kretanja nema niti će je sporazum iz Brisela doneti. U slučaju centralne Srbije mora da se rizikuje. U takvom raspoloženju su vlasnici vozila sa registracijskim oznakama gradova Kosova i Metohije otišli da preregistruju auto. Kad tamo...

Pored obaveznog tehničkog pregleda potrebno je platiti i deo poreza na imovinu u svojoj opštini (takozvanoj kosovskoj) koja će vam izdati potvrdu kojom se odobrava preregistracija. Vlasnici vozila koji nemaju nepokretnosti moraju da prilože potvrdu da ne poseduju imovinu, ali ako su podstanari moraće njihov stanodavac da priloži potvrdu o plaćenom porezu. Neophodno je još priložiti i saobraćajnu dozvolu, izdatu od strane MUP-a Srbije, stare registarske tablice, kao i ličnu kartu izdatu od tkz. kosovskih institucija ili UNMIK-a. Srpska lična karta ne važi. Ono što je posebno uznemirilo vlasnike vozila je činjenica da, još u julu najavljena, dva osiguravajuća društva do trenutka pisanja ovog teksta nisu sklopila sporazum o osiguranju. To znači da od prvog novembra za preregistraciju treba da platite i ''kosovsko'' osiguranje koje neće važiti u centralnoj Srbiji. Kruži priča da će se na administrativnom prelazu plaćati, da ga tako nazovemo, srpsko osiguranje od minimum 75 evra pa nadalje u zavisnosti od vozila, za period od godinu dana. Znači li to da ćemo biti strani državljani u sopstvenoj državi?

Problem je i saobraćajna dozvola na kojoj je karta tkz. države Kosovo i na kojoj piše ''Republika Kosovo''. Niko od nadležnih, ni sa jedne strane, ništa ne objašnjava. Niko sa KS tablicama još nije prešao nijedan administrativni prelaz zato što niko još nije ni uzeo KS tablice. Pitaju se da li da ih uzimaju? U opštoj konfuziji najveći deo njih se odlučuje za ''RKS'' tablice, s tim da će plaćati i registraciju na nove tablice sa oznakam gradova Kosova i Metohije koje izdaju naše vlasti. Prinuđeni su na to! Znači opet dupla registracija, dupli izdatak, menjanje tablica, a sve da bi se bar malo osećali slobodnim. Druga solucija je da prestanu da voze. Srbi sa Kosova i Metohije se opet osećaju kao kolateralna šteta sopstvene države i odbijaju da plate duplo osiguranje za jednu registraciju, jer to ih direktno stavlja u poziciju građana druge države. Do sada su se sa starim tablicama sa imenima kosovsko-metohijskih gradova krili po pokrajini, sa KS tablicama moraju da se kriju i u pokrajini i u centralnoj Srbiji. Svesni su da će koliko sutra pojedini zvaničnici iz Beograda reći kako je i to integracija u tkz. kosovske institucije, ali oni poručuju: toliko o slobodi kretanja, o slobodi uopšte!

Tako to izgleda na terenu, a vi odlučite da li je napred napisano puko preživljavanje ili integracija u tkz. kosovsko društvo i ko je Srbe sa Kosova i Metohije naterao na jedno ili drugo.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner