понедељак, 24. јун 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Дебате > Косово и Метохија > Криво огледало, или како Стејт департмент види стање људских права на Косову
Косово и Метохија

Криво огледало, или како Стејт департмент види стање људских права на Косову

PDF Штампа Ел. пошта
Богдан Живковић   
понедељак, 17. март 2014.

Стејт департмент једном годишње објављује извештај о стању људских права у појединим државама у свету, чланицама УН, као и у земљама које примају помоћ од САД. Иако Косово није чланица УН, САД доносе посебан извештај и за Косово, с обзиром на то да га САД признају, а и дуго времена континуирано тамо пружају помоћ[1][2]

Портал КоССев (Косово Север портал) пажљиво је прегледао извештај Стејт департмента и урадио његову анализу, из које издвајамо следеће делове:

Крајем прошле недеље косовски медији су известили о недавно објављеном годишњем извештају Стејт департмента о стању људских права на Косову у 2013. години. Према овом извештају, криминал, екстремизам и насиље на северу Косова су означени као најистакнутији проблем у области људских права.

“Напори српских екстремиста да блокирају процес нормализације, укључујући постављање барикада у северном делу земље, чиме се ограничавају основна права као што су слобода кретања људи и робе, највећи је проблем на Косову када су у питању људска права", пренели су ови медији делове извештаја. У сажетку се даље наводи да су”екстремисти”и”криминални субјекти”користили насиље и застрашивање против домаћих противника и међународних снага безбедности, укључујући и убиство припадника Еулекса у септембру прошле године. Додаје се и да су током косовских општинских избора у новембру прошле године”нападачи ушли и уништили три бирачка центра на северу, што је довело до поновног гласања две недеље касније". 

Другу по битности проблематичну област представљају „друштвено насиље и дискриминација усмерена на припаднике етничких мањина, особе са инвалидитетом и припаднике ЛГБТ заједнице". Као трећи главни проблем наведено је породично насиље над женама. 

Коментаришући извештај за Радио Слободна Европа, представник косовског Савета за заштиту људских права и слобода Беџет Шаља оцењује: ”Извештај о северу је потпуно тачан и око тога нема дилема. Али, требало је да се наведе ко је одговоран за то стање. Дакле, за то стање, осим Србије, одговорна је и међународна заједница, која због политичог опортунизма није ништа предузела како би се елиминисало оно што је забележено. Штавише, све то се и толерисало. Сада се говори о последицама, и изгледа да ће то стање и даље трајати, али на један софистициран начин, јер је део криминала на северу сада и део институција, и сада постоји законско покриће оног што се десило и што ће се тек десити.”

Како се српски медији нису детаљније бавили овим извештајем, истраживачки тим КоССев-а је анализирао извештај Стејт департмента и закључио да резиме и сам текст документа заправо носе контекстуално другачије поруке. Пошто север Косова доминира као проблем у сажетку, очекивало би се да му је иста пажња посвећена и у остатку текста. Међутим, то није случај. Из извештаја истраживачког тима КоССев-а издвајамо најзначајнија запажања: 

“Тачно је да је Север Косова у сажетку извештаја истакнут у први план када се говори о проблему стања људских права на Косову. У сажетку врло јасно стоји да је проблем број један то што је на Северу Косова ограничено основно право на слободу кретања људи, добара и роба, а као разлог се наводе 'напори српских екстремиста усмерених на блокирање процеса нормализације'. Према томе, на основу сажетка би се могло закључити да иу самом извештају доминира проблем Северног Косова. Међутим, сам извештај се не бави детаљно Севером Косова и у оној мери у којој је то назначено у сажетку. Штавише, иако је у сажетку убиство полицајца ЕУЛЕКС-а стављено у контекст проблема Севера и 'српских екстремиста', сам извештај пружа веома мало информација о овом убиству и јасно се наводи да су починиоци и даље непознати: 'Неидентификовани нападачи пуцали су на возило ЕУЛЕКС - а које је превозило царинике и кретало се у близини општине Звечан, усмртивши тако члана ЕУЛЕКС - а из Литваније и ранивши још једног путника', стоји у овом извештају. Са друге стране, за разлику од сажетка, извештај се много детаљније бави питањима корупције у области судства, владе и полиције, и то појединачно, судском неефикасношћу, проблемима приватне својине. Помињу се ограничења у религијским слободама и вандализам на религијској основи. Детаљно се бави случајем Медикус, контроверзном дискусијом и расправом Скупштине Косово у вези са случајем Кицино, започетим суђењима везаним за ратне злочине почињене између '98 - '99 које је специјална истражна Радна група ЕУЛЕКС - а наставила је да истражује на крају године. Међутим, случај Медикус је одвојен и није повезан са наводима у извештају Савету Европе о нечовечном поступању са људима и илегалној трговини људским органима на Косову из 2010. У извештају не постоји осврт на кршење људских права у религијским слободама и трговина људима. Назначени су линкови где се могу наћи посебни извештаји о томе, али у извештају о религијским слободама за 2013. годину, Косово није укључено”, стоји у анализи нашег портала. 

Шта се српске заједнице на Косову тиче, прошлу годину обележила је серија инцидената и случајева насиља јужно од Ибра, а за које српска јавност на Косову верује да су били етнички мотивисани. Најчешће се радило о скрнављењу гробаља и цркви, уништавању и пљачки приватне имовине повратничких породица, као и бомбашким нападима и хапшењима. Ови случајеви углавном нису били у фокусу медија, како косовских, тако и српских, уз ретке изузетке. У случајевима када би представници косовских институција давали изјаве о наведеним инцидентима, негирали би да се ради о етнички мотивисаном насиљу. Ни у извештају Стејт департмента ови случајеви се не квалификују као етнички мотивисано насиље, већ као вандализам, дискриминација, прекршај. 

Извештајем су обухваћена међународно призната индивидуална, грађанска, политичка и права радника дефинисана Универзалном декларацијом о људским правима. Иако Косово није чланица Уједињених нација, САД доносе посебан извештај и за Косово, с обзиром на то да признају његову независност и пружају му континуирану помоћ. 

Хронолошка листа инцидената и случајева насиља у 2013. и 2014. усмерених на српски народ на Косову и у Метохији[3]

Листу је припремио истраживачки тим КоССев-а, на основу обједињавања фрагмената информација из различитих извора, укључујуди анализу садржаја локалних медија, званичну Интернет страницу Епархије Рашко - призренске, као и податке са терена. Напомињемо да ова листа није званична, и могуде је да није потпуна.

1.1.2013. - На службеном аутомобилу заменика градоначелника Општине Грачаница, Игора Аритоновида, постављена експлозивна направа, која је уклоњена након пријављивања полицији ;

5.1. 2013. - Покрет”Самоопредељење”најављује протест на сам дан Божића пред манастиром Високи Дечани, а због противљења одлуци Врховног суда Косова који је потврдио власништво око 50% манастирске земље коју су локалне структуре пуних 12 година оспоравале манастиру.

6.1.2013.. - Око 200 Албанаца, присталица покрета”Самоопредељење”, блокира верницима улаз у српском православну цркву Успења Пресвете Богородице у Ђековици, протестујући због доласка расељених Срба из тог града поводом божићних празника ;

7.1.2013. - Демонстрације које је 05.01.2013. најавио покрет”Самоопредељење”нису одржане, али као резултат раније најаве, ниједан верник са Косова и Метохије није присуствовао божићном богослужењу у манастиру Високи Дечани.

7.1.2013 - Косовска полиција ухапсила десеторицу српски младића након божићне литургије у Грачаници, под оптужбом да су илегално ушли на Косово, а јавни тужилац им је одредио 48 - часовно задржавање у притвору због ометања службеног лица. Тада је притворено девет младића из Лепосавића, а један из Грачанице.

10.1.2013. - Протест покрета”Самоопредељење”, раније заказан за сам дан Божић, па одложен, коначно одржан у Дечанима поводом одлуке суда којом се манастиру Високи Дечани признаје право на 20 ха манастирске земље. Иако косовски закон дозвољава окупљање и слободно изражавање воље, учесници демонстрација су узвикивали поруке етнички дискриминативног садржаја.

14.1.2013. - Срушено 56 надгробних споменика на српском православном гробљу у Косову Пољу за неколико дана;

20.1.2013. - Порушено 27 надгробних споменика на српском православном гробљу у Клокоту ;

20.1.2013. - Покрет”Самоопредељење”поново организује окупљање и неред пред манастиром у Даковић у коме живе једини преостали српски становници овог града - српске старице од којих су две монахиње;

21.1.2013. - У присуству полиције, у Косовској Витини порушен је антифашистички споменик Србима и Албанцима из периода бивше државе, који су се пре седамдесет година борили против фашистичке идеологије.

21.1.2013. - Оскрнављена црква у повратничком селу Бабљак и обијене 3 српска куће саграђене за повратнике ;

21.1.2013. - На старом гробљу код храма Светог Николе у Приштини, оштећено 7 надгробних споменика, од којих неки датирају из 1903. године. Полиција је приликом увиђаја констатовала да су споменици поломљени много раније, 2004. године.

21.1.2013. - Оштедена су четири гроба на српском гробљу у селу Суво Грло код Србице ;

21.1.2013. - У селу Бело Поље код Пећи, запаљена је кућа повратника Миодрага Поповића;

22.1.2013. - Пет надгробних плоча, које су у ранијим скрнављење биле оштећене, додатно су уништене на гробљу код храма Светог Николе у Приштини, које датира из 1903. године ;

23.1.2013. - На Домаћинства браће Александра и Небојше Јовановић из Бресја у општини Косово Поље, бачени су молотовљеви коктели;

23.1.2013. - Двојица Албанаца из села Заблаће пуцали на Српкињу у селу Осојане. Жена није повређена у нападу ;

24.1.2013. - Оштећено шест гробница на српском гробљу у Сувом Грлу у општини Исток ;

24.1.2013. - Припадница Косовске полиције, Ајша Аземи, оптужила свештенике да су сами ломили крстове на старом гробљу Храма Светог Николе у Приштини ;

28.1.2013. - У Дечанима, око 2.000 Албанаца, међу којима и представници разних националистичких организација на Косову али и један имам, настављају са протестима против одлуке Врховног суда Косова да потврди имовинска права манастира Високи Дечани ;

30.1.2013. - Обијена и опљачкана црква Светог Николе у Селу Бинач у општини Витина, иако косовска полиција данонодно дежура поред цркве.

30.1.2013. - Обијена и опљачкана црква Светог Јована у Штрпцу ;

1.2.2013. - Поново обијена црква Светих Апостола Петра и Павла у Клокоту ;

2.2.2013. - Обијена црква у Доњој Будриги код Гњилана ;

4.2.2013. - Рањено двоје српске деце старости од три и десет година у бомбашком нападу у Бошњачкој

махали у Косовској Митровици ;

8.2.2013. - Руководиоци општине Дечани и екстремне групе покушали да се пробију до манастира Високи Дечани како би протествовали пред њим. КФОР и полиција кордонима блокирају приступ манастиру ;

9.2.2013. - Група од ок 15 - ак албанских средњошколаца, вербално је напала и провоцирала монаха манастира Свети Врачи у Зочишту;

10.4.2013.- У Истоку бачена бомба на кућу повратника Жарка Ђурића који се са својом женом налазио у њој у тренутку напада ;

6.5.2013. - На Ускрс, Албанци окупљени испред цркве у Ђаковици узвикују пароле етнички увредљивог садржаја према Србима.

10.9.2013. - Проваљен храм Светог Спаса из 14. века у Призрену ;

6.1.2014. - Око 200 Албанаца спречило прославу Бадњег Дана у Ђаковици ;

7.1.2014. - Споменик Лазару Вучковићу, најпознатијем српском песнику са Косова, који се налази у Призрену - срушен ;

7.1.2014. - У селу Клинавац запаљена је куда Лазара Вучићевића, опљачкана кућа Предрага Сташића, а на кући Душана Микића полупана су врата и прозори.

3.2.2014. - Обијена црква у парохијском дому у селу Бабин Мост код Обилића ;

27.2.2014. - Графити мржње на зиду манастира у Ђаковици: Sërb i vdekur- Sërb I mirë (Мртав Србин-добар Србин).

Рад портала КоССев је веома добродошао у ситуацији када се државни органи којима би требало да буде дужност да прате овако значајне ствари и на њих реагују – то не раде. Не раде ништа. А требало би, јер је проблема и притисака на Србе на Косову и у Метохији небројено много: личних, колективних, безбедносних, имовинских, правних и многих других.

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер