Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Vučićevo preventivno neutralisanje srpske desnice
Komentar dana

Vučićevo preventivno neutralisanje srpske desnice

PDF Štampa El. pošta
Miroslav Samardžić   
nedelja, 17. septembar 2023.

 Lokalni funkcioneri i aktivisti Srpske napredne strake nisu dozvolili predsedniku Nove demokratske stranke Srbije i narodnom poslaniku dr Milošu Jovanović da se obrati svojim pristalicama u centru Zrenjanina  u subotu 16. septembra. Mediji, uključujući i opozicione, o teme nisu obavestili javnost. Detaljni opis incidenta objavio je na svom fejsbuk nalogu poznati zrenjaninski novinar Zoran Dedić.  Video zapis postoji na nalogu narodnog poslanika Novog DSS-a Zorana Sandića.

 Prema Dedićevom izveštaju Jovanovića su sprečili da govori članovi Srpske napredne stranke među kojima su bili  i odbornici u gradskoj skupštini, pokrajinski poslanici, gradski funkcioneri, članovi Gradskog veća, direktori javnih preduzeća i ustanova, članovi nadzornih odbora… Dedić navodi da su oni nosili majce sa stranačkim obeležijima, a među okupljenim sledbenicima Aleksandra Vučića bio je i predsednik Gradskog odbora SNS i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Svoj postupak naprednjaci su objasnili kao deo svojih stranačkih predizbornih aktivnosti. Dedić dalje navodi da su višestruko brojniji naprednjaci okružili štand i aktiviste Novog DSS-a i maltene ih sakrili od sugrađana. Kada je praćen gradskim odbornicima stranke na čelu sa narodnim poslanikom Novog DSS-a Zoranom Sandićem, do stranačkog štanda stigao dr Miloš Jovanović, dočekali su ga glasni uzvici naprednjaka i poruka da nije dobrodošao. Na njihove povike „odlazi“, „odlazi“, članovi Novog DSS-a dodavali su glasno „Vučiću“, „Vučiću“.

Ovakav incident u Zrenjaninu nije zabeležen od obnavljanja višestranačja početkom devedesetih. Radi se o opanoj nameri SNS- da onemogući sve političke protivnike da javno deluju. Na taj način vladajuća stranka suspenduje Ustav i poslednje ostake političke demokratije u Srbiji 

Pošto rečima i osmehom nije uspeo da ih ubedi da mu omoguće obraćanje domaćinima, dr Miloš Jovanović prihvatio je sugestiju čelnika Novog DSS-a u Zrenjaninu, Zorana Sandića i prošetao glavnom ulicom. Tako je stvorena mogućnost da Jovanović razgovara sa Zrenjanincima i odgovora na pitanja novinara. Dedić zaključuje da bi Jovanovićev boravak u Zrenjaninu bio manje uočljiv da ga naprednjaci nisu ometali.

Ovakav incident u Zrenjaninu nije zabeležen od obnavljanja višestranačja početkom devedesetih. Radi se o opanoj nameri SNS- da onemogući sve političke protivnike da javno deluju. Na taj način vladajuća stranka suspenduje Ustav i poslednje ostake političke demokratije u Srbiji.

U Zrenjaninu se redovno održavaju i sve manje posećeni protesti građana, ali naprenjaci ih nisu onemogućavali, osim što je kažnjena profesorka Zrenjaninske gimnazije Senka Jankov zbog toga što je učenike pozvala da učestvuju na demonstracijama.

Ali, pravi razlog je što Alkesandar Vučić, da bi ostao na vlasti, mora da ispuni sve naloge koje dobija sa Zapada. Tri su najznačajnija: priznavanje nezavisnosti Kosova, uvođenje sankcija Rusiji i likvidacija političke autonomije Republike Srpske

Miloš Jovanović i njeogva strnaka sve do skro nisu se isticali u kritici Aleksandra Vučića, pa čak ni njegove nacionalne politike. Budući da ovaj političar i njegova stranka imaju zanemarljiv  politički uticaj, zašto su se sada našli na meti udara?

 Postoji više razloga. Najpre represiju je uvek lakše afirmisati na onome ko je slab i ne može da pruži otopr. Prema Dedićevom izveštaju napredljaci su bili mnogo brojniji od Jovanovićevih pristalica.

Ali, pravi razlog je što Alkesandar Vučić, da bi ostao na vlasti, mora da ispuni sve naloge koje dobija sa Zapada. Tri su najznačajnija: priznavanje nezavisnosti Kosova, uvođenje sankcija Rusiji i likvidacija političke autonomije Republike Srpske. Pored toga, sa Zapada od Vučića traže da nastavi sa favorizovanjem njihovih preduzeća na našem tržištu.

Kada je razbijena Jugoslavija Stipe Mesić je u Hrvatskom saboru  rekao: “Izvršio sam svoj zadatak“. Da bi Vučić u Briselu i Vašingtonu mogao nešto slično da izjavi mora najpre da preventivno neutrališe srpsku desnicu. 

 Kada je Musolinijeva fašistička Italija 1934. napala Etiopiju car Hajle Selasije je rekao:“ Danas Etiopija, sutra čitav svet“. Ta agresija bila je uvod u Drugi svetski rat.

 Onemoguavanje stranačkih aktivista Novog DSS-a da građanima predstave svoj program u Zrenjaninu je opasan presedan i napad na demokratiju i ustavni poredak. Zbog toga su sve političke stranke i građni dužni da osude naprednjčko nasilje kako bi svima koji se pridržavaju Ustava i zakona bilo omgućeno da slobodno politički deluju.

 Autor je politikolog iz Zrenjanina

 

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner