Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Vučićeva reakcija na hapšenje episkopa Joanikija
Komentar dana

Vučićeva reakcija na hapšenje episkopa Joanikija

PDF Štampa El. pošta
Dejan Mirović   
sreda, 20. maj 2020.

 Podgorički režim je iskoristio uvođenje vanrednih mera povodom izbijanja virusa Korona za obračun sa SPC u Crnoj Gori . SPC nije davala povoda za takvo ponašanje režima Đukanović-Marković. Naprotiv,  rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović je već 19. marta 2020. ponudio vlastima  crkvene objekte  radi formiranja stacionara i pozvao vernike da ''slušaju nadležne i Institut za javno zdravlje''.  Vlasti su samo dva dana kasnije odgovorile tako što su blokirale prilaze crkvi u Nikšiću. Mitropolit Amfilohije koji ima 82 godine i nekoliko sveštenika su privedeni  12. aprila . Držani su u Centru bezbednosti u Podgorici nekoliko sati. Najugledniji  sveštenik u Boki kotorskoj 76-godišnji stavrofor Momčilo Krivokapić je sa sinom pozvan na informativni razgovor u stanicu policije u Kotoru 20. aprila. Noć pre toga je na informativni razgovor pozvan jeromonah Savo Vukajloviću u Bijelom Polju.

Mitropolit je ponovo pozvan na informativni razgovor 23. aprila samo zato što je služio opelo uglednom istoričaru Vladimiru Jovićeviću na Cetinju u skladu sa propisima (pred najužom rodbinom i prijateljima). Stavrofor Momčilo Krivokapić umire samo devet dana nakon informativnog razgovora. Režimski mediji napadaju mitropolita Amfilohija jer se pojavio na sahrani. Okružno državno tužilaštvo u Kotoru na zahtev Uprave policije traži ''informacije o osobama koje su prisustvale sahrani'' i podnosi  krivične prijave.

Trinaestog maja sa žarom Isusovog progonitelja Kajafe, vlasti hapse episkopa Joanikija (i osam sveštenika) i određuju mu pritvor od 72 sata. Dolazi do velikih protesta naroda  u Nikšiću, Beranama, Andrijevici, Budvi, Bijelom Polju i  Pljevljima. MUP koristi suzavac,  brutalno tuče narod , čak i decu . Vojska izlazi iz kasarni radi borbe protiv crkve.  Protiv Joanikija ODT u Nikšiću podiže optužni predlog i traži kaznu zatvora od jedne godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se tek 16. maja (ili skoro dva meseca nakon početka terora nad narod i crkvom) blago, oglasio . Rekao je da je ''zabrinut''. Izjavio je i da '' misli'' da se sa Đukanovićem ''ne slaže'' oko svega.  Primetno je bilo da je  manje emocionalan nego 24. aprila kada je govorio o ''braći i sestrama iz Italije'' kojima treba pomoć povodom Korone.(Nikada nije u takvom kontekstu pomenuo zatočenu srpsku državljanku Branku Milić). Takođe, povodom progona crkve u Crnoj Gori i irodovskog ponašanja Đukanovića, nije kontaktirao nijednog od brojnih zapadnih državnika  sa kojima je razgovarao u vreme Korone. Nije pozvao DŽonsona, Merkelovu, Makrona. Nije pozvao  čak ni  visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Borelja iako je to bilo prikaldno i logično jer je Crna Gora kao i Srbija kandidat za članstvo u EU. Vučić nije pozvao ni američkog državnog sekretara Pompea i direktora svih obaveštajnih službi Grenela sa kojima se sastao u Vašingtonu početkom marta . Nisu pozvani ambasadori EU i Crne Gore u Ministarstvo spoljnih poslova iako je to uradio crnogorski ministar u Podgorici 9 . i 12. maja .

Sve što je srpski predsednik uradio je organizovanje video sastanka od 16 . maja sa predstavnicima Srba iz Crne Gore. Tada je uglavnom govorio o ćirilici, Srpskoj kući, neuspeloj kupovini Luke Bar i popisu stanovništva.

Istog dana je veoma oštro i nediplomatski, napao predsednika Severne Makedonije Pendarovskog nazvavši ga ''poltornom Nemačke'' iako u toj  državi policija nije prebijala Srbe kao u Crnoj Gori niti bacala suzavac kao Đukanovićeva vlast.

Ova pravne i dipplomatske činjenica ukazuju da Đukanović ima veći uticaj u Beogradu čak i od EU. One nas navode na zaključak da su tačne tvrdnje o Bebi Popoviću kao neformalnom ministru informisanja Srbije i Crne Gore

Takođe, nekoliko dana ranije, srpska vlast je uputila protesnu notu EU jer je na internet prezentaciji predstavila Teslu kao Hrvata . Protesna nota Podgorici je  izostala kada je uhapšen vladika Joanikije i kada su prebijana deca i srpski narod .

Ova pravne i dipplomatske činjenica ukazuju da Đukanović ima veći uticaj u Beogradu čak i od EU. One nas navode na zaključak da su tačne tvrdnje o Bebi Popoviću kao neformalnom ministru informisanja Srbije i Crne Gore. Na sličan zaključak nas navodi i izostavljanje protesne note Podgorici zbog emitovanja ustaškog pevača Tomsona na javnom servisu RTCG 9. i 10 maja . Ovu  srbofobnu provokciju na državnoj televiziji je osudio čak i građanski pokret URA u Crnoj Gori,  koji sigurno nije prosrpska stranka.  Međutim,  srpski predsednik je prećutao taj skandal . Čudno, ako se zna da je komentarisao čak i Tomsonovo pojavljivanje na dočeku hrvatskih fudbalera 2018. Čudno, jer bez njegovog odobrenja  karikaturalni ministar spoljnih poslova (poznat i po slikama sa izvesnim Rodoljubom Mišom Radulovićem iz Kotora ) nije mogao da uputi Hrvatskoj 2016. protesnu notu povodom Tomsonovog predavanja u osnovnoj školi u Šibeniku.

Nosilac ordena Svetoga Save već 6 meseci upadljivo ćuti o atentatu koji je u centru Beogradu u hotelu Crowne Plaza izvršen na ktitora SPC Miodraga Davidovića Daku . Tada je pored njega u smrtnoj opasnosti bio i najomiljeniji episkop SPC Joanikije

Konačno,uprkos činjenici da je nosilac ordena Svetoga Save, koji je dobio na proslavi 800 godina autokefalnosti SPC, srpski predsednik je blago reagovao i povodom irodovskog pokliča Đukanovića izrečenog na Cetinju 18. maja . Tada se se crnogorski predsednik, i u slobodno vreme nadriteolog, založio za formiranje nekakve ''crkve pravoslavnih Crnogoraca'' i otimanje imovine kanonske SPC.  Vučić je odgovorio tako što je 20. maja nakon sastanka sa patrijahom poručio da moramo da budemo ''obazrivi'' i da ''ne razume'' izjave koje dolaze iz Crne Gore od ''nekog ''i nekih ''političara''.  

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner