Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Uvećano sledovanje istine ili Srbija bez KiM za šeika
Komentar dana

Uvećano sledovanje istine ili Srbija bez KiM za šeika

PDF Štampa El. pošta
Vladimir Nedeljković   
sreda, 13. mart 2013.

I do sada se dešavalo da se u medijima pojavljuju mape Srbije bez Kosova i Metohije i tim slučajevima je tada posvećivana velika pažnja. Tada su, uglavnom, domaći mediji kritikovali strane izvore zbog takvih "ispada". Motivi su bili različiti, od reklame za Kalgon o kojoj je pisao Blic[1], do Radio-televizije Srbije koja se bavila mapom Evropske unije[2] i stavom Evropske komisije o statusu Kosova. Obe vesti su iz marta prošle godine.

Ove godine, u ponedeljak, 11. marta, mapa Srbije bez Kosova i Metohije pojavila se ni manje ni više nego u drugom i trećem Dnevniku RTS 1 u vesti povodom potpisivanja državnog sporazuma Srbije sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima[3] i Rusijom. Dok su se takvim stvarima bavile strane medijske kuće i agencije, još bi ih nekako bilo moguće i demantovati i tražiti ispravke. Međutim, kako bi Javni servis evropske Srbije danas u tom smislu mogao sam sebe da demantuje ili kome bi mogao da se žali. Da nije u pitanju nikakav propust, govori činjenica da se slika zastava Srbije i UAE i mape Srbije bez Kosova i Metohije pojavljuje u dva udarna termina, u istom danu, na istom mestu. Na prvom programu televizijske kuće sa nacionalnom frekvencijom i obaveznom TV pretplatom.

Predizborna obećanja sadašnjeg predsednika Republike Srbije i partije u kojoj je bio, misli se na ovu poslednju, urodila su plodom upravo na pitanju Kosova i Metohije. Socijalni program im je bio dosta sličan sa suparničkom Demokratskom strankom. Nesumnjivo je da je specifična razlika između predsedničkih kandidata bila upravo po pitanju Kosova i Metohije i da je to negde i presudilo u konačnom rezultatu. Na stranu buka o krađi izbora koju više niko i ne pominje, kao što se i sve manje pominje krađa dela državne teritorije Srbije. Postavlja se pitanje šta se to promenilo u odnosu na politiku prema Kosovu i Metohiji, koju iz prikrajka vodi i Aleksandar Vučić, a što se tiče ekonomije i dalje Mlađan Dinkić, za koga je Vučić 2006. godine javno u parlamentu pripremio zatvorsko odelo[4].

Takođe, da li je u pitanju glad o kojoj je vicepremijer govorio da će nastupiti ako ne uđemo u EU ili je u pitanju neki novi savez sa UAE, ne zna se, tek Srbija se prvi put zvanično, u javnim glasilima, povodom državnog ugovora koji treba da se ozvaniči pojavila bez Kosova i Metohije.

Neretko, u razgovoru sa predstavnicima političkih partija možete da čujete kako smo dosta inteligentan narod i kako ćemo mi sve „njih“ da prevarimo. I EU i SAD i Ruse i konačno uspostavimo jaku i stabilnu državu. Onda s pravom možemo da se zapitamo koga to oni uspevaju da prevare. Biračima baš i ne polažu račune, a ne može se reći da to ne čine pred političarima EU i Amerike. Naravno, sa našim izabranim vođama sve je moguće, pa i to da svašta obećavaju da bi nas na kraju još i ubeđivali kako za svaki njihov postupak treba da nađemo razumevanje, jer smo im na izborima, u krajnjem slučaju, to svojom voljom i potvrdili. Rekao je to predsednik lično povodom Ustava i Rezolucije o Kosovu[5]. Ukoliko se protivite, odmah vam nalepe etiketu neke stranke. Na žalost ili na sreću, u Srbiji još ima ljudi koji nisu članovi neke stranke, a koji kada im kažu da je “sledovanje čokolade sa dvadeset povećano na deset grama“ (DŽ. Orvel), primete da je po sredi još jedna „velika pobeda“. 


[1] http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/311995/Kalgon-Mapa-Srbije-bez-Vojvodine-i-Kosova-je-uradjena-u-inostranstvu

[3] Dnevnik RTS1, ponedeljak, 11. mart 2013

U vestima RTS mapa Srbije bez Kosova i Metohije.

kraći klip, Dnevnik 3:

http://www.youtube.com/watch?v=y00i-tVub2s

ceo snimak, Dnevnik 2:

http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/RTS+1/1282862/Dnevnik.html

[4] http://www.youtube.com/watch?v=QVx6rrgJroA

[5] "Mi, po Ustavu, ne bismo smeli da prepoznajemo Kosovo kao nekakvu specifičnu teritoriju izvan autonomije, ali smo u Rezoluciji predvideli, računajući da će nam građani to odobriti kroz promene Ustava, zato što su naši građani spremni da se taj problem jednom konačno reši", objasnio je Nikolić.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner