Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Uspeh bojkota u Zrenjaninu
Komentar dana

Uspeh bojkota u Zrenjaninu

PDF Štampa El. pošta
Miroslav Samardžić   
utorak, 23. jun 2020.

Gradska izborna komisija objavila je privremene rezultate lokalnih izbora u Zrenjaninu. Izlaznost je bila 41,40%. U samom gradu bila je još niža. SNS je osvojila 53,96% glasova i 42 od 67 mandata (62,69%). Sledi SPS koji je nastupao zajedno sa Jedinstvenom Srbijom. Oni su dobili 14,24% glasova i 11 mandata (16,42%).

Najveće iznenađenje predstavlja rezultat koji je postigla Metla-6,39% glasova i 5 mandata (7,46%). Vojvođanski front osvojio je 5,97% glasova i 4 mandata (5,97%). Savez vojvođanskih Mađara dobio je 4,33% glasova i 3 mandata. Cenzus je prešla i lista Suverenisti sa 3,06% što im je donelo 2 mandata.

Četiri liste ostale su ispod cenzusa, među njima i Srpska radikalna stranaka koja je osvodila ukupno 750 glasova (1,76%). Neposredno uoči isteka roka za predaju lista Šešelj je naredio povlačenje i ispravljanje liste na kojoj je na prvom mestu bio Danijel Radić, novinar lokalne KTV televizije. U poslednjih godinu dana ova televizija u kontinuitetu kritikuje gradsku vlast i naročito Gorana Kneževića koga često optužuje za zloupotrebe i kriminal. Šešelj je eliminisao Radića kako bi pomogao Kneževiću i doživeo debakl.

I izlaznost i procenat glasova koji je dobila SNS su znatno ispod republičkog proseka. U petak i subotu uoči izbora dolazilo je do višesatnih prekida u vodosnabdevanju što se sigurno odrazilo na rezultat izbora, posebno kada je odziv birača u pitanju.

Nikada se nije desilo da je izlazak bio ovako mali kada su se istovremeno održavali izbori na svim nivoima. Agonija sa neispravnom vodom za piće i skandalima oko izgradnje tzv „fabrike vode“ su najveći razlozi. Prvi na listi SNS-a bili su ministar privrede Goran Knežević i dosadašnji gradonačelnik Čedomir Janjić. Vrh stranke verovatno će odlučiti da izvrši kadrovske promene u Zrenjaninu. Knežević je do sada bi neosporni partijski bos u gradu koji je vladao oslanjanjem na svoju privatnu kliku uz ne malo nezadovoljstvo unutar stranke. Zbog brojnih skandala njegov uticaj je opao i on sada predstavlja teret za SNS.

Nekoliko nedelja pre održavanja izbora zrenjaninsko Javno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ podnelo je zahtev Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo za ukidanje zabrane za upotrebu vode za piće koja je na snazi još od 2004. Nadležni su tvrdili da je voda sada potpuno ispravna. Međutim, na opšte iznenađenje do ukidanja zabrane nije došlo. Naprotiv, dolazilo je do čestih havarija, voda je neposredno uoči izbora bila crvenkasta.

Sve je to očigledno konačno razgnevilo građane tako da je u Zrenjaninu bojkot izbora u potpunosti uspeo. U poslednja dva sata na biralištima je bilo veoma malo birača a zvanično je objavljivano da je izlazilo po 3 ili 4 posto. Verovatno je izlazak koji je saopštila komisija naduvan.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner