Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Hapšenje Đurića kao još jedno poniženje države Srbije - a Vučićeva reakcija neadekvatna i sumnjiva
Komentar dana

Hapšenje Đurića kao još jedno poniženje države Srbije - a Vučićeva reakcija neadekvatna i sumnjiva

PDF Štampa El. pošta
„Otadžbina“   
petak, 30. mart 2018.
Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ najoštrije osuđuje brutalno hapšenje Marka Đurića, po statusu ministra u Vladi Republike Srbije od strane kosovske ROSU policije. Tim postupkom i načinom na koji je uhapšeni sproveden kroz ulice Prištine poniženi su i država Srbija i njeni građani.
Samo hapšenje je pratio niz neobjašnjivih stvari, pa se postavlja pitanje da li se radilo o diletantizmu aktuelnih vlasti u Srbiji ili je u pitanju nešto drugo? Izbor lokacije gde se držao sastanak na kojem je bio Marko Đurić je olakšao ROSU policiji da ga se jako lako dočepa. Pasivan stav Đurićevih telohranitelja, kao i Vučićeve partijsko-kriminalne policije, svedoči da je direktor Kancelarije za KiM olako žrtvovan.

Tajni sastanci Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, prvo u Parizu a potom u Njujorku, svedoče o tome da mnogo toga u vezi ovog hapšenja nije ubedljivo i naprosto „smrdi“.

Reakcija Aleksandra Vučića na ovo najnovije ponižavanje Srbije bila je potpuno neadekvatna. Takozvani srpski ministri u separatističkoj vladi Prištine, po rečima „Srpske liste“, vladu su samo „napustili“, sa mogućnošću da se u nju u svakom trenutku vrate. Normalno bi bilo da oni podnesu neopozive ostavke, a da „Srpska lista“ napusti tu „terorističku i banditsku“ skupštinu, kako je naziva predsednik Republike Srbije. Takozvana „Srpska lista“ se čak nije ni eksplicitno izjasnila da li će i dalje da podržava vladu Ramuša Haradinaja, ili neće.

Jedini adekvatni odgovor Beograda bio bi neopozivo napuštanje vlade i skupštine samoproglašene „Republike Kosovo“, uz povlačenje potpisa sa Briselskog sporazuma, kao i napuštanje integrisanog upravljanja granice između južne srpske pokrajine i ostatka Srbije.

Jučerašnja parada o samostalnom formiranju tzv. Zajednice srpskih opština srpskih odbornika biranih po lokalnim separatističkim zakonima Prištine jeste samo još jedna Vučićeva ujdurma. Ta šiptarska „zajednica srpskih opština“, po rečima predsednika Republike Srbije, mora isključivo da funkcioniše i radi u skladu sa ustavom i propisima samoproglašene republike Kosovo. Takvu instituciju Ustav Republike Srbije ne poznaje, što znači da je ona suprotna najvišem pravnom aktu države Srbije. S obzirom da „Zajednica srpskih opština“ treba da preuzme zdravstvo i prosvetu pod svoju ingerenciju, to onda znači da se Srbija, zapravo, odriče i ovih institucija i da ih, preko šiptarske zajednice srpskih opština, predaje Prištini. Jako lepo smišljeno, nema šta.

Iz aviona se vidi da će, uz režirana i dozirana „opiranja“, Priština takvu Zajednicu srpskih opština na kraju da prihvati, jer je, uostalom, u skladu sa njihovim, separatističkim „ustavom“. Tako će dobiti na tacni preostale institucije srpske države, čime će da zaokruži svoju državnost na celoj teritoriji. Zauzvrat, Aleksandar Vučić će posle – još jedne – ovako „velike srpske pobede“ prihvatiti da sa Prištinom potpiše sveobuhvatni mirovni sporazum, po modelu „dve Nemačke“. Tim sporazumom Prištini će biti širom otvorena vrata ne toliko za prijem u Ujedinjene nacije, koliko za pristupanje NATO paktu. Uostalom, pre desetak dana Hašim Tači je upravo to i najavio. A posle pristupanja samoproglašene „Republike Kosovo“ NATO paktu Republika Srbija definitivno može da se oprosti od svoje južne pokrajine. To je agenda kojom ide Aleksandar Vučić.

Rusi su to, čini se, lepo shvatili pa su, bez obzira na deklerativnu podršku Aleksandru Vučiću, kroz reči dobro poznatog Sergeja Železnjaka decidirano Beogradu stavili do znanja:

- Potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom je gubitak teriotorije i nije nikakav kompromis, nego nacionalna izdaja.

- Briselski sporazum je apsolutno štetan za državne i nacionalne interese Srbije.

- Trenutno jedino rešenje za Kosovo i Metohiju je status zamrznutog konflikta.

- Rusija će posle toga zajedno sa svojim prijateljima zdušno raditi da se Kosovo i Metohija vrati u okrilje Republike Srbije.

Čudno je da ovu medijima glasno datu izjavu od strane Sergeja Železnjaka nije preneo „Informer“. Tim pre što ovaj dnevni list sebe voli da predstavlja kako ima dobre kontakte i obaveštajne izvore u samom Kremlju.

Kosovska Mitrovica

29.03.2018. godine

Informativna služba Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner