Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Gvantanamo u Srbiji - pravni ugao
Komentar dana

Gvantanamo u Srbiji - pravni ugao

PDF Štampa El. pošta
Branko Pavlović   
četvrtak, 14. jul 2016.

Kada čujete reč „Gvantanamo“ odmah pomislite na bezakonje. To bezakonje je sada u Srbiji. U ovom tekstu govorim o pravnim aspektima, a tek posredno o političkim.

Zbog čega Amerikanci zatvorenike ne premeste u SAD?

Oni ih ne premeštaju na svoju teritoriju, ne zbog bezbedbnosnih rizika, nego zato što bi morali da ih puste čim bi kročili na teritoriju SAD. Nema osnova za bilo kakvo uskraćivanje slobode, pa ni bilo kakvog uskraćivanja slobode kretanja.

Amerikanci  štite svoj pravni predak: kod njih važi ustav, a kod svih koji prihvataju te nesrećnike- ne važi. I sve te političke elite krajnje nepametno, prihvatajući zatvorenike iz Gvantanama, prihvataju razaranje sopstvenog pravnog poretka. Što je sasvim poražavajuće, Amerikanci uopšte ni ne kriju da bi isti ti ljudi, u sekundi kada bi kročili na teritoriju SAD,  bili potpuno slobodno, bez bilo kakvog prava bilo kog državnog organa da im propisuje šta i kada moraju nešto da rade.

A šta je to pravno u Srbiji drugačije u oednosu na SAD? Ništa. Apsolutno ništa.

Ne postoji  osnov po kome  se bilo kome na teritoriji Srbije može uskratiti sloboda, mimo ustavnih odredbi. To naravno važi i za nesrećnike iz Gvantanama.

Prema tome, nemaju oni šta da se "vremenom adaptriaju"- nego odmah mogu da idu gde hoće i da napuste Srbiju u kom god pravcu žele, a sve u skladu sa pravilima koja I INAČE regulišu boravak stranaca u našoj zemlji.

Vučićeva objašnjenja da je sve u skladu sa Ustavom, zakonom i međunarodnim ugovorima, su čista laž. Sloboda se može ograničiti samo u skladu i  na način propisan Ustavom Republike Srbije, za sva lica na njenoj teritoriji. A kako je reč o licima protiv kojih se ne vodi bilo kakav postupak, njihova sloboda se ne može ograničavati ni u najmanjoj meri.

Drugi deo Vučićevog „objašnjenja“ je potpuno besmislen. On se poziva na učešće naših vojnika u raznim misijama, koje su sve zasnovane na Ustavu i zakonima. Kakave veze imaju vojne misije u inostranstvu  sa ograničenjem nečije slobode u Srbiji? Nikakave, naravno. Pa zašto onda Vučić to uopšte spominje? Zato što ne zna bolje da laže.

U proteklih dva dana smo čuli da verovatno postoji i neki dokument koji su ti nesrećnici iz Gvantanama potpisali sa Amerikancima, pre nego što su isporučeni u Srbiju. Ako pretpostavimo da takav nekakav dokumet i postoji, on u Srbiji ne proizvodi bilo kakvo pravno dejstvo. Baš kao što ne bi proizvodio ni u SAD. Dva su odlučujuća pravna razloga za to.

Prvo, ti ljudi nisu samo robijali 15 godina bez pravnog osnova ( samo!) nego su ih  dugi niz godina mučili na naučnoj osnovi. Na naučnoj osnovi znači da je patnja neprekidna i nedogledna, ali smrt ne dolazi.

 I sad mi kao treba da prihvatimo da su oni svojom voljom u Srbiji i da njihov potpis nešto znači. Ne znači ništa.

I drugo, svaki ugovor, sporazum ili bilo koji sličan dokumetn, kojim se jedno lice odriče svoje slobode ili dela svoje slobode, je ništav. Zato što sloboda ne može biti predmet ugovora. Takav dokumet  je suprotno poretku, imperativnim propisima i moralu našeg društva. Pa tako ni kidnapovani iz Gvantanama ne mogu da se, u Srbiji baš kao ni u Americi, bilo kojim pravnim poslom, odriču svoje slobode. U celini ili delimično.

Prema tome, onoga trenutka kada stupe na teritoriju Republike Srbije, oni mogu  u svakom trenutku da odluče drugačije, pošto je ništav ugovor po kome se neko odriče svog ustavom garantovanog prava, kao što je pravo na slobodu i da napuste Srbiju u kom god hoće pravcu. Svako ko bi ih u tome sputavao, pa bio on i iz policije ili drugih bezbednosnih struktura, time bi činio ozbiljna krivična dela.

Sasvim su besmislena i objašnjenja kako i mi treba da snosimo deo  „tereta borbe protiv terorizma“ zato što je Gvantanamo osuđen metod borbe protiv teroruzma i u samoj SAD, pa je besmisleno uključivati se u nešto što je i za samog tvorca nelegalno i loše.

Ćutanje struke je ono što je za mene grozno. Mi se u tolikoj meri navikavamo na bezakonje, da tu više nikakvo društvo neće moći da se organizuje.

Pa će neki ambasador ili moćnik svojom voljom sutra da propiše da moja ćerka treba da bude lišena slobode i da joj bude propisana socijalizacija. A trgovci ljudima će nam pokazivati ugovore kojima su se moderni robovi odrekli „delimično“ svoje slobode. Dok će Vučić nastavljati da nas hrabri kako je to sve divno i uz notorno upozorenje da ne smemo da budemo izolovano ostrvo.

Baš me interesuje kakva će biti reakcija Saše Jankovića, pošto je reč o povredi ustavnih sloboda koje su u njegovoj nadležnosti. Koje je Zaštitnik građana dužan da štiti. A dobro bi bilo pitati Republičkog javnog tužioca da li će pokrenuti postupak protiv Vučića zbog podstrekavanja na izvršenje teških krivičnih dela.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner