Početna strana > Rubrike > Kolumne Đorđa Vukadinovića > Fenomenologija zla ili izgubljeni u spinovanju
Kolumne Đorđa Vukadinovića

Fenomenologija zla ili izgubljeni u spinovanju

PDF Štampa El. pošta
Đorđe Vukadinović   
utorak, 08. mart 2016.
U prethodnim tekstovima, kao i polemici sa Vladimirom Vuletićem vođenoj povodom njih, bavio sam se (ne)opravdanošću razloga za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Sada kada su ti i zbori konačno i zvanično raspisani treba malo razmotriti atmosferu i okolnosti u kojima će se oni održati.  

Pažnju zavređuje zvanično obrazloženje vlade za raspuštanje parlamenta u kojem se konstatuje da je „okončana prva faza u uspostavljanju drugačije, moderne i uspešne Srbije“, kao i da su „u potpunosti stabilizovane ekonomske i političke prilike, te da je za obezbeđivanje evropskog životnog standarda i utvrđivanje jasnog i nedvosmislenog puta naše zemlje u budućnost potrebna nova snaga  ujedinjene Srbije sa jasnim mandatom da se reforme završe i da omoguće našoj državi da bude na ulaznim vratima evropske porodice naroda“.  

Čak i ako zanemarimo prigodni karakter ovog pisma, očigledan je njegov pompezni i naglašeno frazeološki ton.  Pročitajte ga ponovo. Nije tu samo problem u ispraznosti. Problem je možda još i veći ukoliko njegovi autori iskreno veruju u to što se u ovom euforičnom obrazloženju kaže.  Hoću reći da na ovim izborima najveći protivnik aktuelne vlasti nije toliko sama opozicija (mahom slaba i razjedinjena), već mnogo više ozbiljan stepen odlepljenosti od realnosti koji se sve više  prepoznaje u nastupima vodećih predstavnika režima.      

na ovim izborima najveći protivnik aktuelne vlasti nije toliko sama opozicija (mahom slaba i razjedinjena), već mnogo više ozbiljan stepen odlepljenosti od realnosti koji se sve više  prepoznaje u nastupima vodećih predstavnika režima

A opozicija? Resursi većine opozicionih stranaka se svode na par desetina do par stotina aktivista,  jedan „zid“ sa stranačkim simbolima i kompjuter sa kojeg se izdaju stranačka saopštenja. Tu govoriti o nekoj fer utakmici i ravnopravnim uslovima je prosto komično i cinično u isti mah. Drugim rečima, sve sem ubedljivog trijumfa Vučićeve stranke na predstojećim izborima bilo bi senzacija velikih razmera. (Zato ih je, uostalom, i raspisao.)

Ali ma kakav bio konačan ishod ovih izbora i ma na kojoj strani se nalazilo srce čitaoca ovog teksta, postoje neke tendencije na koje se mora skrenuti pažnja i o kojima bi – ako je iole pametna – pre svega sama vlast morala da povede računa. Ako već ne zbog pravde i demokratskih principa, a ono barem zbog sopstvenog interesa. Pogledajmo samo dva najsvežija  primera iz poslednja 24 časa, ne zato što su posebno strašni, već upravo suprotno, zato što su – naizgled – sitni i skoro da se doživljavaju kao već gotovo „normalni“ i rutinski. A ne bi smeli takvi da budu, niti da se tako tretiraju.

 Opštinski odbor Srpske napredne stranke u Sokobanji saopštio je u nedelju da su nepoznati počinioci kamenovali kuću povernika mesnog odbora SNS Ranka Aleksića i istakao da učestali napadi na SNS i njihove simpatizere koji imaju za cilj zastrašivanje neće zaustaviti promene u toj opštini.  S druge strane, opštinski odbor  u Sokobanji još uvek vladajućeg DS-a, saopštio je da prema njihovim saznanjima lokalnoj policiji nije prijavljen nikakav sličan incident, ističu da su upravo oni žrtve političkog nasilja  i kažu da ih čitav slučaj  podseća na "paljenje Rajhstaga" – koje bi moglo biti uvod u Sokobanjsku "kristalnu noć"? 

Verovatno će ovo ostati samo bura u lokalnoj čaši vode. Ali je dosta indikativno za mračnu atmosferu koja se povodom ovih izbora stvara širom Srbije

Verovatno će ovo ostati samo bura u lokalnoj čaši vode. Ali je dosta indikativno za mračnu atmosferu koja se povodom ovih izbora stvara širom Srbije, a koja ni malo ne nalikuje ružičastoj slici iz maločas citiranog vladinog obrazloženja. I to čak potpuno nezavisno od toga koja je od dve sukobljene sokobanjske strane u ovom slučaju u pravu.  Možemo se raspravljati oko vrednosti, posledica i interpretacija. Ali stvar postaje potencijalno veoma opasna kada u jednom društvu nema saglasnosti ni oko elementarnih činjenica. A pogotovo kada nema čak ni ozbiljne volje da se činjenice ustanove.   

Primer drugi. Medijska manipulacija sa imenom Vojislava Koštunice. Svi mediji su u nedelju objavili lažnu vest o tome da će  Vojislav Koštunica podržati zajedničku listu „Državotvornog pokreta“ i „Treće Srbije“.  Vest je odmah demantovana od Koštunice lično – koji inače baš i nema običaj da se oglašava u medijima. A oglasio se i predsednik „Državotvornog pokreta“ Slobodan Samardžić sa izjavom da oni uopšte ne izlaze na izbore, a pogotovo ne sa pomenutim akterima. Ali naravno da ništa nije pomoglo. Režimski mediji i sateliti su dobili željenu temu, novine su sutradan objavile naslove u istom duhu („Koštunica se budi, DSS i Dveri u strahu“), a Koštuničin i Samardžićev demanti, ako je i objavljen, zavučen je i zaturen na desetostruko manjem prostoru od osnovne (dez)informacije.   

  

Koštuničin i Samardžićev demanti, ako je i objavljen, zavučen je i zaturen na desetostruko manjem prostoru od osnovne (dez)informacije

Ovde bi se moglo dodati i naše skorašnje iskustvo sa objavom navodnih rezultata potpuno izmišljenog NSPM istraživanja, koje je evidentno plasirano sa ciljem da se preventivno dezavuišu naši pravi rezultati.  (Navodno je reč o satiričnom prilogu, ali jedno je objaviti šalu na nepoznatom satiričnom portalu, a sasvim je druga priča kada taj „satirični“ prilog, kao prava informacija, bude sa neke fantomske adrese  otposlat redakcijama svih medija u Srbiji.) 

 

U oba poslednja slučaja, jasno je šta je bila namera i ko je glavna meta ove manipulacije. Ali nije u tome poenta. Suština je da se objavi nešto što nema ama baš nikakve veze sa istinom, nešto potpuno izmišljeno i da za to niko ne odgovara. A spin odradi posao – barem kod određene publike i na određeno vreme. Onaj ko je laž lansirao od toga ima nekad manju, a nekad veću korist. Ali je, za razliku od te neizvesne i parcijalne koristi, šteta koja se na taj način pravi sigurna, opšta i neizbežna.

Suština je da se objavi nešto što nema ama baš nikakve veze sa istinom, nešto potpuno izmišljeno i da za to niko ne odgovara.

PS. Od trenutka kada je ovaj tekst napisan, tj za manje od 24 časa, spisak primera koji potvrđuju gornju tezu i zaključak se višestruko uvećao. A kampanja tek što je počela. (Toliko o „fer kampanji“, „demokratskoj atmosferi“ i sličnim floskulama o kojima su govorili predsednik Nikolić prilikom raspisivanja izbora, ili moj oponent na stranicama „Politike“  Vuletić.) Nimalo slučajno, u glavnoj ulozi, to jest, kao glavna meta najnovijih napada našla se predsednica DSS koja je poslednjih dana žrtva primitivne i histerične kampanje mržnje doslovno svih režimskih medija i Vučićevih političkih satelita. A danas su se na meti našle i „Dveri“, kojima je na dan 8. marta podmetnut („duhovit“) seksistički spot sa „deset zlatnih pravila za svaku ženu“. („Skini mu cipele. Nemoj da preispituješ njegove odluke. Zapamti. On je gazda u kući i njegova je poslednja. Nemaš nikakvo pravo da mu se suprotstaviš. – Vaše Dveri srpske“)  Eto. Čisto da se zna ko su – uz sve propuste, mane i slabosti o kojima se može i treba govoriti – ipak glavni politički protivnici aktuelne vlasti. (Istini za volju, protivnik je i DS – zato su i oni takođe na meti prljave kampanje – ali je u njihovom slučaju to suprotstavljanje više personalno, a manje ideološko.)

Mislite o tome kada budete odlučivali da li i za koga da glasate.  No, takođe, ne manje važno, o tome treba da misle i u Dverima i DSS-u, i da se oslobode uskostranačkog interesa i ekskluzivizma, te pokušaju da naprave istinski front otpora medijskom, političkom, ekonomskom i geopolitičkom zlu koje nas okružuje  i koje se sprema da zapečati svoj trijumf na predstojećim izborima.     

 

Od istog autora

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner