Početna strana > Hronika > Žozep Borelj: EU treba da nađe način za saradnju sa Rusijom
Hronika

Žozep Borelj: EU treba da nađe način za saradnju sa Rusijom

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 29. jul 2021.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj veruje bi EU trebalo da nađe način da sarađuje sa Rusijom, a navodi se u intervjuu koji je danas objavio španski El Pais.

Borelj je izjavio da je Savetu Evrope naloženo da spremi izveštaj o trenutnoj situaciji i perspektivama za odnose sa Rusijom, koji su, tvrdi, na najnižem nivou u poslednjih mnogo godina, preneo je TAS S.

Francuska i Nemačka su objavile njihove namere da predlože sastanak između ruskog predsednika Vladimira Putina i predstavnika 27 zemalja EU.

Francusko-nemački predlog je odbačen, što je pokazalo koliko su za pojedine države osetljivi odnosi sa Rusijom, dodao je.

Između Bajdena i Rusije je Atlantski okean, dok se neke evropske zemlje graniče sa Rusijom

"Možda mislite da ukoliko su se DŽozef Bajden i Vladimir Putin sastali, zašto to ne bi uradili evropski lideri. Međutim, između Bajdena i Rusije je Atlantski okean, dok se neke evropske zemlje graniče sa Rusijom", kazao je Borelj.

On je naglasio da bi bez obzira na to zemlje članice EU trebalo da pronađu način za obostrano razumevanje sa Rusijom po pitanjima koja zahtevaju obostrane odoluke.

"Politika ne može biti bazirana samo na sankcijama. Ipak, dođe trenutak kada se one moraju uvesti, u protivnom ispada da je jedna strana limitirana samo na izjave", zaključio je Borelj.

(Tanjug, B92)