Početna strana > Hronika > Žozep Borel: Sistem jednoglasnosti ima negativne posledice po kredibilitet i efikasnost EU
Hronika

Žozep Borel: Sistem jednoglasnosti ima negativne posledice po kredibilitet i efikasnost EU

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 27. jun 2022.

Visoki predstavnik za spoljne odnose i bezbednosnu politiku Evropske unije Žozep Borel izjavio je da bi EU trebalo da odustane od principa jednoglasnosti, koji joj onemogućava donošenje važnih odluka u trenutku kada je proširenje ponovo na dnevnom redu.

Borel je napisao članak u vezi sa rezultatima prošlonedeljnog samita lidera EU.

„Kako podstičemo proširenje EU, trebalo bi da uložimo sličan napor za reformu EU i našeg donošenja odluka. Zato što bi proširena EU trebalo da ima mogućnost da lakše deluje. To takođe znači sužavanje obima pravila konsenzusa u spoljnoj politici i drugim područjima, donošenje više odluka sa kvalifikovanom većinom glasova“, naveo je Borel.

Istakao je da je Uniji trebalo mesec dana da prihvati šesti paket sankcija Rusiji krajem maja, međutim neke od stavki dogovorenih u Evropskom savetu (kao što je sankcija patrijarhu Ruske pravoslavne crkve Kirilu) nisu mogle da se odraze u konačnom paketu.

"Sličnu dinamiku smo doživeli u otpočinjanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, pri čemu je jedna zemlja (Bugarska) blokirala odluku koju bi svi ostali mogli da prihvate", naveo je Borel.

Dodao je da sistem jednoglasnosti ima negativne posledice po kredibilitet i efikasnost EU.

Naveo da su ideju Evropske političke zajednice, francuskog predsednika Emanuela Makrona, prihvatili svi lideri na samitu.

"Evropska politička zajednica može da omogući zemljama kandidatima da odmah učestvuju u različitim politikama EU. Takođe može da obuhvati, ako žele, određene zemlje od kojih se ne traži da se pridruže Uniji, kao što su Norveška, Švajcarska ili Velika Britanija", naveo je Borel.

(Anadolija-N1)

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner