петак, 26. јул 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Зоран Дракулић: Зашто се наставља гасификација кад ће 2028. гас бити избачен из употребе у ЕУ. Зиђин хоће да повећа годишњу производњу бакра са 240.000 на 400.000 тона – то је еколошка катастрофа
Хроника

Зоран Дракулић: Зашто се наставља гасификација кад ће 2028. гас бити избачен из употребе у ЕУ. Зиђин хоће да повећа годишњу производњу бакра са 240.000 на 400.000 тона – то је еколошка катастрофа

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 18. мај 2024.

Власник "Поинт групе" Зоран Дракулић рекао је да би цела Србија могла да се греје на домаћу биомасу и да се из тог обновљивог извора може производити и електрична енергија, па му није јасно зашто се наставља гасификација, када се најављује могућност престанка коришћења тог енергента у Европи 2028. године.

„Причамо о енергетској самосталности Србије, а гурамо гас који у Европи неће смети да се користити од 2028. године. Потпуни промашај. Ја то не разумем, нашу зелену енергију уништавају, а могли смо целу Србију да грејемо и снабдевамо струјом у једном делу године на биомасу“, рекао је Дракулић у интервјуу Бети.

Додао је да је власт у Србији „уништила 90 произвођача биомасе који четири месеца не раде, а да је то гориво будућности, нарочито због нове брзорастуће биљке, кошарска врба, од које може да се производи тај енергент“.

У производњу кошарске врбе, како је рекао, Србија би могла да инвестира, јер постоји земљиште које се не обрађује и могла би да се засади та биљка, али „из корупционих разлога се гурају неки други енергенти“.

Дракулић је рекао да Бајатовић (Душан, директор Србијагаса) најављује прикључење на гас нових 70.000 домаћинстава, па се пита шта ће да раде ти људи ако се из неких разлога прекине доток тог енергента.

„Биомаса је чисто еколошко гориво, моја фирма је недавно заменила угаљ биомасом код две-три фирме, које су имале проблем са екологијом и тако су га решиле, рекао је Дракулић, који је и председник клуба „Привредник“.

Истакао је да је кошарска врба „фантастична“ биљка, која се засади и двадесетак година сама расте и даје 60 тона биомасе по хектару, а пољопривредник може да заради, њеним узгајањем, 2.000 евра по хектару, што је више него да гаји пшеницу и кукуруз.

„Могли би шест месеци да грејемо Србију и шест месеци производимо струју, за то је потребно засадити 300.000 хектара те врбе, а данас има око 800.000-900.000 хектара необрађене земље и када би се укључили факултети, проблем би могао да се реши за пет година и Србија постане енегетски независна. Али власт неће, размишља од данас до сутра“, рекао је Дракулић.

Навео је да држава неће да дозволи приватним фирмама да балансирају енергију како би се повећала њена производња из обновљивих извора.

Хрвати ће, како је рекао, уложити 500 милиона евра у куповину батерија од Кине и Кореје за складиштење струје, јер је то највећи проблем за соларне и ветроелектране, пошто ту производњу електричне енергије не може да прихвати електромрежа.

„У одређеним регионима треба допустити и приватним фирмама да балансирају електричну енергију јер је то највећи проблем за соларну и ветроенергију коју наша електромрежа не може да прихвати у неограниченој количини и једино решење је да се складишти у батеријама“, рекао је Дракулић.

Први у Србији направили соларну електрану у фабрици пелета

Навео је да је његова фирма прва у Србији направила соларну електрану у фабрици пелета чији је кров прекрила панелима и да планира да направи још једну такву електрану за потребе фирме, али да има проблема са добијањем дозволе, иако би ту енергију сама балансирала и користила за своје потребе.

„Хоћемо да радимо још једну соларну електрану од три мегавата и купимо батерије али у надлежном министарству не знају да нам дају такву дозволу, можда ће да их научи министарка (Дубравка Ђедовић Хандановић), али изборићемо се“, рекао је Дракулић.

Критикујући кинеску инвестицију у РТБ Бор Дракулић је рекао да је „катастрофа што кинеска фирма Зидјин хоће да повећа годишњу производњу бакра са 240.000 тона на 400.000 тона, што ће за последицу имати огромно загађење животне средине, ваздуха и воде“.

Оценио је да досадашњу производњу од 240.000 тона треба задржати како би трајала наредних 50-70 година, уместо што би се у кратком року исцрпела та руда, јер бакар спада у критичне сировине, чија ће цена расти.

„То је сировина будућности, све нове технологије заснивају се на бакру и његова цена ће, вероватно да расте, а Србија је дозволила да се тај метал исцрпљује за малу рудну ренту“, рекао је Дракулић.

На питање ко лаже грађане о приходима од, евентуалне експлоатације литијума, Дракулић је рекао да „лаже државно руководство јер прича о приходима у милијардама, а представник Рио Тинта каже да би Србија од рудне ренте за експлоатацију имала приход од 180 милиона евра годишње“.

„Хоћемо да уништимо ту земљу за 180 милиона евра годишње. Очигледно је тај лоби за експлоатацију литијума јак, страшно много пара се троши на пропаганду, а нико не гледа дугорочан интерес Србије, на шта ће да личи за неколико година, треба ли да постане Конго“, рекао је Дракулић.

Одговарајући на питање да ли некада разговара са представницима Владе Србије о проблемима привреде Дракулић је рекао да „власт организује састанак и не зове Зорана Дракулића чак ни када је била криза због цене пелета, иако је његова фирма највећи произвођач тог енергената у Србији“.

„Неће да ме зову због тога што ја критикујем јер хоћу да разговарам са неким ко је кредибилан, седнемо да причамо пола њих ништа не разуме. Не могу да схватим како неко пристане да буде министар, а ништа не разуме, додуше нису ни важни, они ништа не одлучују, одлучује се на другом месту, али с ким да причам“, каже Дракулић.

Додаје да хоће да разговара са неким, њему равним или са неким ко зна више од њега да му објасни где греши, али како каже, сигуран је да не греши ни у чему.

На питање зашто му се не придружи још неки привредник из Клуба који броји око 60 највећих компанија, Дракулић је рекао да, очигледно, неће.

„Вероватно власт са неким привредницима из Клуба прича. Раније смо са представниима власти причали, иако смо их критиковали“, рекао је Дракулић.

Највише корупције у сектору грађевинарства

Истакао је да није сазнао по ком основу је Електропривреда Србије са привредом уговарала различите цене киловата електричне енергије када не постоји законски пропис који то предвиђа.

Навео је да у Србији има много корупције, а вероватно највише у сектору грађевинарства где има највише тендера на којима побеђују исте фирме, а да је посебно треба очекивати приликом градње објеката за међународну изложбу Експо 2027.

„Данас ништа не може да се заврши ако се не плати, свуда је корупција, одједном неки нови свет са луксузним аутомобилима, одакле те паре, није то зарађено због неке нове памети, то је само из корупције и црних пара које се перу, вероватно највише кроз грађевинарство“, рекао је Дракулић.

Додао је да сумња да међу, наводно страним инвеститорима, има доста домаћег капитала који је изнет, па се враћа, за нове куповине, а што је, каже, назвао циркуларном корупцијом.

Истакао је да је за Србију јако значајан сектор малих фирми које улажу у нове технологије и запошљавају 100-200 људи, па да би их требало „подржати, а не уништавати као што се ради данас“.

Дракулић је рекао да је насеље Београд на води „највећа глупост и да је једном прошао кроз њега и када је видео на шта личи, више не залази тамо“.

Зашто се Београд на води шири и с друге стране Саве на Нови Београд сазнаће се, како је рекао, једног дана.

(Н1)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер