Početna strana > Hronika > Zemljotres 7,1 stepeni Rihtera pogodio severoistok Japana
Hronika

Zemljotres 7,1 stepeni Rihtera pogodio severoistok Japana

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 10. jul 2011.

TOKIO – Zemljotres jačine 7,1 stepen Rihterove skale pogodio je istu oblast na severoistoku Japana što je dovelo do evakuacije u oštećenoj nuklearnoj elektrani „Fukušima” koja je pretrpela velike štete u razornom zemljotresu i pratećem cunamiju u martu, saopštili su japanski zvaničnici.

Japanska meteorološka agencija saopštila je da je zemljotres bio na dubini od 10 kilometara kod severoistočne japanske obale, nešto pre 10 časova po lokalnom vremenu.

Iz meteološke agencije prvo su izdali, ali ubrzo zatim povukli upozorenje od cunamija, prenela je agencija Rojters.

„Potres je trajao prilično dugo i postajao je postepeno jači. Video sam da se knjige na policama tresu, ali ništa nije palo. Savetovali smo narodu da ne idu blizinu obale”, rekao je zvaničnik iz grada Ivaki siti za lokalni medijiNHK.

Za sada nema izveštaja o pričinjenoj materijalnoj šteti niti o eventualno povređenim licima.

Iz Tokijske elektroprivrede saopšteno je da su radnici u nuklearnoj elektrani „Fukušima” evakuisani na više lokacija mada nije bilo neposrednih znakova daljeg oštećenja na objektu, gde su radnici bore da uspostave sistem za hlađenje kako bi stabilizovali nuklearne reaktore.

U saopštenju se navodi da, uprkos evakuaciji, voda se i dalje upumpava u reaktore kako bi ih hladila i azot se još uvek ubrizgava u dva od reaktora radi zaštite od eventualne eksplozije vodonika.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner