Хроника

Земљотрес 7,1 степени Рихтера погодио североисток Јапана

Штампа
недеља, 10. јул 2011.

ТОКИО – Земљотрес јачине 7,1 степен Рихтерове скале погодио је исту област на североистоку Јапана што је довело до евакуације у оштећеној нуклеарној електрани „Фукушима” која је претрпела велике штете у разорном земљотресу и пратећем цунамију у марту, саопштили су јапански званичници.

Јапанска метеоролошка агенција саопштила је да је земљотрес био на дубини од 10 километара код североисточне јапанске обале, нешто пре 10 часова по локалном времену.

Из метеолошке агенције прво су издали, али убрзо затим повукли упозорење од цунамија, пренела је агенција Ројтерс.

„Потрес је трајао прилично дуго и постајао је постепено јачи. Видео сам да се књиге на полицама тресу, али ништа није пало. Саветовали смо народу да не иду близину обале”, рекао је званичник из града Иваки сити за локални медијиНХК.

За сада нема извештаја о причињеној материјалној штети нити о евентуално повређеним лицима.

Из Токијске електропривреде саопштено је да су радници у нуклеарној електрани „Фукушима” евакуисани на више локација мада није било непосредних знакова даљег оштећења на објекту, где су радници боре да успоставе систем за хлађење како би стабилизовали нуклеарне реакторе.

У саопштењу се наводи да, упркос евакуацији, вода се и даље упумпава у реакторе како би их хладила и азот се још увек убризгава у два од реактора ради заштите од евентуалне експлозије водоника.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]