Početna strana > Hronika > Vod Vojske Srbije otputovao u mirovnu misiju na Kipar
Hronika

Vod Vojske Srbije otputovao u mirovnu misiju na Kipar

PDF Štampa El. pošta
petak, 23. septembar 2011.

Niš – Vod Vojske Srbije, u čijem sastavu su vojnici koji će biti angažovani u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija na Kipru (UNFYCYP) svečano je juče pre podne ispraćen sa niškog aerodroma. U prisustvu najbližih rođaka i prijatelja srpske mirovnjake na put su ispratili načelnik Generalštaba VS general Miloje Miletić, komandant Kopnene vojske general potpukovnik Ljubiša Diković, državni sekretar u Ministarstvu odbrane dr Zoran Jeftić, predstavnici grada Niša i Nišavskog okruga, Niške i Žičke eparhije i predstavnici MUP-a Srbije...

Ovo je prvi put, rekao je general Miletić na prigodnoj svečanosti, da jedna jedinica Vojske Srbije veličine voda, odlazi u mirovnu misiju Ujedinjenih nacija. Pripadnici VS učestvovaće u multinacionalnim operacijama na osnovu godišnjeg plana rada naše vojske, koji je usvojila Narodna skupština Srbije i na osnovu odluke predsednika republike i naredbe ministra odbrane. Na Kipru će srpski mirovnjaci boraviti najmanje šest meseci u okviru slovačko-mađarskog vojnog kontingenta.

– Vojska Srbije prepoznata je na međunarodnom planu kao ozbiljan partner i aktivan činilac stabilnosti i bezbednosti – rekao je u obraćanju srpskim mirovnjacima general Miloje Miletić, načelnik Generalštaba, izrazivši očekivanja da će zadatke izvršiti savesno i stručno, časno i čovečno, poštujući kulture drugih zemalja i ponoseći se svojom.

Komandant voda Vojske Srbije, koji je odleteo na Kipar, poručnik Aleksandar Dramićanin, koji kod kuće ostavlja suprugu i petomesečnu kćerku Janu, rekao je da je opšte raspoloženje u jedinici veoma dobro, da su se temeljno pripremili za misiju i da su sigurni jedni u druge.

Sa srpskim mirovnjacima na Kipar je krenuo i major Slobodan Taković, koji će samostalno obavljati zadatke posmatrača i oficira za vezu u sklopu multinacionalnih snaga. On će imati zadatak da kontaktira sa suprotstavljenim snagama i da nadgleda sprovođenje međunarodnog mirovnog plana.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner