Хроника

Вод Војске Србије отпутовао у мировну мисију на Кипар

Штампа
петак, 23. септембар 2011.

Ниш – Вод Војске Србије, у чијем саставу су војници који ће бити ангажовани у мировној мисији Уједињених нација на Кипру (UNFYCYP) свечано је јуче пре подне испраћен са нишког аеродрома. У присуству најближих рођака и пријатеља српске мировњаке на пут су испратили начелник Генералштаба ВС генерал Милоје Милетић, командант Копнене војске генерал потпуковник Љубиша Диковић, државни секретар у Министарству одбране др Зоран Јефтић, представници града Ниша и Нишавског округа, Нишке и Жичке епархије и представници МУП-а Србије...

Ово је први пут, рекао је генерал Милетић на пригодној свечаности, да једна јединица Војске Србије величине вода, одлази у мировну мисију Уједињених нација. Припадници ВС учествоваће у мултинационалним операцијама на основу годишњег плана рада наше војске, који је усвојила Народна скупштина Србије и на основу одлуке председника републике и наредбе министра одбране. На Кипру ће српски мировњаци боравити најмање шест месеци у оквиру словачко-мађарског војног контингента.

– Војска Србије препозната је на међународном плану као озбиљан партнер и активан чинилац стабилности и безбедности – рекао је у обраћању српским мировњацима генерал Милоје Милетић, начелник Генералштаба, изразивши очекивања да ће задатке извршити савесно и стручно, часно и човечно, поштујући културе других земаља и поносећи се својом.

Командант вода Војске Србије, који је одлетео на Кипар, поручник Александар Драмићанин, који код куће оставља супругу и петомесечну кћерку Јану, рекао је да је опште расположење у јединици веома добро, да су се темељно припремили за мисију и да су сигурни једни у друге.

Са српским мировњацима на Кипар је кренуо и мајор Слободан Таковић, који ће самостално обављати задатке посматрача и официра за везу у склопу мултинационалних снага. Он ће имати задатак да контактира са супротстављеним снагама и да надгледа спровођење међународног мировног плана.

(Политика)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]