Početna strana > Hronika > Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović: Meni država duguje 20 miliona dinara, ali ja nemam prekidač da isključim državu
Hronika

Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović: Meni država duguje 20 miliona dinara, ali ja nemam prekidač da isključim državu

PDF Štampa El. pošta
petak, 25. maj 2018.

 Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović izjavila je za N1 da će prekinuti štrajk glađu ukoliko JP Emisiona tehnika i veze (ETV) obustavi potraživanja sve dok se ne završi spor koji je ona pred Upravnim sudom pokrenula protiv REM-a, i ako joj bude zakzan sastanak sa nadležnim ministrima i predstavnicima regulatornih tela.

Maja Pavlović je za Novi dan TV N1 objasnila da ne protestuje zbog toga što joj je ETV isključio signal, već zato što je država Kanalu 9 dala dozvolu na 16 godina pod jednim uslovima, da bi posle sedam godina jednostrano udesetostručila takse.

 “Kada je raspisan konkurs države za dodelu lokalnih frekvencija, u konkursu su stajali jasni parametri. Naveli su da je naša dozvola 2,5 miliona dinara godišnje, oko 200.000 dinara mesečno, a naknada za RATEL bila je 43.000 dinara mesečno, pa su se televizije bunile i spušteno je na 23.000 mesečno”, podsetila je Pavlović ističući da je posle digitalizacije, jednostranom odlukom REM-a da se lokalnim televizijama dodeli regionalna frekvencija, taksa od 23.000 dinara podignuta na čak 176.000 dinara.

Kada se na namete koje inače plaćaju sva preduzeća u Srbiji, dodaju još četiri takse za REM, ETV, SOKOJ i OFPS – Kanal 9 mora da isplati još 500.000 dinara svakog prvog u mesecu.

Budući da je od 2015. do 2017. taksu plaćala 176.000 dinara mesečno, smatra da je u preplati, zbog čega je protiv REM-a pokrenula spor pred Upravnim sudom, zahtevajući da joj se naknada naplaćuje po uslovima sa konkursa – odnosno 23.000 dinara mesečno.

Kaže da ukoliko je u pravu, država njoj duguje deset puta više novca nego što je njen dug prema ETV-u, te da nije dovoljno moćna da da finansira državu već tri godine koliko traje spor.

Cenovnik ETV-a je usvojila Vlada, podseća vlasnica Kanala 9 i direktor ETV-a Branko Gogić, prema njenim rečima, nije mogao drugačije da postupi nego da isključi signal.

“Branko ode u sobu, pritisne prekidač i isključi me. Meni država duguje 20 miliona dinara, ali ja nemam prekidač da isključim državu”, ističe Maja Pavlović.

Svi problemi lokalnih i regionalnih televizija su u Vladi i Skupštini, ističe Maja Pavlović i objašnjava da su tamo nastale visoke takse, katastrofalni uslovi za medijske konkurse, razlozi za dugačke sudske sporove, za to što se medijima ne odobravaju krediti i što lokalni i regionalni mediji nemaju pristup marketinškim agencijama.

Maja Pavlović kaže da dva uslova moraju da budu ispunjena kako bi ona prekinula štrajk glađu – da ETV obustavi potraživanja sve dok se ne reši spor koji Kanal 9 vodi protiv REM-a pred Upravnim sudom, i da joj se zakaže sastanak sa ministrima Rasimom Ljajićem, Vladanom Vukosavljevićem i predstavnicima regulatornih tela na kojem bi se razgovaralo o problemima lokalnih medija.

ETV nudi reprogram sa grejs periodom

Gost Novog dana bio je i direktor ETV-a Branko Gogić koji je objasnio da je Kanalu 9 ponovo uključen signal, ali da ta televizija svoj program ne emituje, kao i da im je ponuđen reprogram da svoja dugovanja isplate u 24 mesečne rate.

“Nama je interes da sve televizije plaćaju i da ih ima što više. Oni nisu plaćali godinu dana, nije taj dug od juče. Lično sam bio uključen u komunikaciju sa Majom i nekoliko puta je molio da uplate bilo koliko”, naveo je on.

ETV, kako kaže, ima ugovor sa 92 TV emitera, od kojih 52 redovno plaćaju svoje obaveze, dok sa ostalima već postoje potpisani reprogrami o otplati duga na rate.

“Vrlo smo upoznati u kakvoj situaciji se nalaze mediji, i dopuštamo da u toj meri duguju”, poručio je Gogić.

Direktor ETV-a kaže i da će signal Kanala 9 ostati uključen, a da će sa Majom Pavlović pokušati da naprave drugu vrstu reprograma sa grejs periodom od šest meseci do godinu dana. Dug, ipak, mora biti isplaćen, jer bi se u suprotnom u nezgodan položaj doveli emiteri koji plaćaju svoje obaveze, ističe Gogić.

JP Emisiona tehnika i veze uputila je danas Kanalu 9 molbu da razmotri predlog Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza i dostavi svoje eventualne primedbe i predloge radi usaglašavanja konačnog teksta.

U saopštenju se navodi da je mail sa molbom da Kanal 9 razmotri predlog Sporazuma uputila rukovodilac službe komercijalnih postova JP ETV Danijela Matić.

JP ETV je pozvao Kanal 9 i da dostavi svoj signal od ES Crveni Čot, kako bi se program TV Kanal 9 Novi Sad odmah emitovao, uz napomenu da potpisivanje Sporazuma nije uslov da odmah uključe signal i emituju program TV Kanal 9 Novi Sad.

U svom odgovoru, kako je objavljeno na sajtu Kanala 9, direktorka Maja Pavlović je istakla da bi puštanjem signala TV Kanala 9, pod uslovima iz Sporazuma ili bez Sporazuma, značilo da bi se TV Kanal 9 našao u još goroj situaciji, već za mesec dana.

Upravo zbog toga, Kanal 9 je još jednom zamolio da ministar za telekomunikacije Rasim Ljajić, pre nego što Sporazum bude potpisan i signal TV Kanala 9 bude pušten, zakaže sastanak sa ministrima i regulatorima, kako je Pavlović već ranije predložila.

Što se tiče samog Sporazuma, Kanal 9 je predlažio da se JP ETV obaveže da zbog postojećeg duga Kanala 9 neće pokretati nikakve sudske postupke i druge aktivnosti do okončanja Upravnog postupka koji je Kanal 9 pokrenuo 2015. godine, a koji još nije rešen.

Takođe, predloženo je da nakon puštanja signala, Kanal 9 nema nikakve obaveze plaćanja ETV dok se ne završe pokrenuti postupci i ne utvrdi ko je kome i koliko zaista dužan.

„Čim budem dobila datum sastanka i čim budemo usaglasili uslove Sporazuma, biće ispunjeni uslovi da privremeno prekinem sa štrajkom“, navela je Maja Pavlović na kraju svog odgovora JP ETV.

(N1-Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner