Početna strana > Hronika > Vladimir Zelenski: Dijalog sa Putinom počeo i već donosi pozitivne rezultate
Hronika

Vladimir Zelenski: Dijalog sa Putinom počeo i već donosi pozitivne rezultate

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 20. januar 2020.

 Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski izjavio je da dijalog sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom već donosi pozitivne rezultate. Zelenski je rekao da je dijalog sa Putinom počeo i da su njih dvojica više puta razgovarali telefonom.

-Napravili smo format za naš dijalog čiji su ishod neke osetljive odluke. Vratili smo naše zatvorenike, naše brodove. Uspeli smo da se usaglasimo u vezi sa formatom Normandijske četvorke, nakon tri godine bez sastanaka. Nakon toga smo izvršili najveću razmenu zatvorenika, naglasio je Zelenski, dodajući da misli da Putin razume njegov stav da je Ukrajina nezavisna i najveća zemlja u Evropi.

Govoreći o postizanju mira u Ukrajini, on je rekao da nikada ne bi vršio funkciju predsednika bez tog cilja, uz napomenu da bi voleo da se mirovni proces u Donbasu brže odvija.

-Postoje veoma komplikovana pitanja. Vidim napredak jer je broj slučajeva razmene vatre znatno smanjen, ali je to i dalje prisutno, dodao je Zelenski.

Putin i Zelenski prvi put su telefonom razgovarali 11. jula 2019. godine, mesec i po nakon što je ukrajinski predsednik preuzeo dužnost. Oni su nakon toga nekoliko puta razgovarali telefonom. Prvi sastanak dvojice lidera održan je 9. decembra u Parizu tokom samita Normandijske četvorke.

(Srna)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner