Хроника

Владимир Зеленски: Дијалог са Путином почео и већ доноси позитивне резултате

Штампа
понедељак, 20. јануар 2020.

 Председник Украјине Володомир Зеленски изјавио је да дијалог са председником Русије Владимиром Путином већ доноси позитивне резултате. Зеленски је рекао да је дијалог са Путином почео и да су њих двојица више пута разговарали телефоном.

-Направили смо формат за наш дијалог чији су исход неке осетљиве одлуке. Вратили смо наше затворенике, наше бродове. Успели смо да се усагласимо у вези са форматом Нормандијске четворке, након три године без састанака. Након тога смо извршили највећу размену затвореника, нагласио је Зеленски, додајући да мисли да Путин разуме његов став да је Украјина независна и највећа земља у Европи.

Говорећи о постизању мира у Украјини, он је рекао да никада не би вршио функцију председника без тог циља, уз напомену да би волео да се мировни процес у Донбасу брже одвија.

-Постоје веома компликована питања. Видим напредак јер је број случајева размене ватре знатно смањен, али је то и даље присутно, додао је Зеленски.

Путин и Зеленски први пут су телефоном разговарали 11. јула 2019. године, месец и по након што је украјински председник преузео дужност. Они су након тога неколико пута разговарали телефоном. Први састанак двојице лидера одржан је 9. децембра у Паризу током самита Нормандијске четворке.

(Срна)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]