Početna strana > Hronika > Vladimir Putin: Zapad pretvorio Ukrajinu u koloniju, podsticao genocid u Donbasu, a sada cinično koristi ukrajinski narod kao topovsko meso. Ukoliko se desi nuklearni napad na Rusiju – od protivnika neće ostati ništa
Hronika

Vladimir Putin: Zapad pretvorio Ukrajinu u koloniju, podsticao genocid u Donbasu, a sada cinično koristi ukrajinski narod kao topovsko meso. Ukoliko se desi nuklearni napad na Rusiju – od protivnika neće ostati ništa

PDF Štampa El. pošta
petak, 09. decembar 2022.

Zapad svim sredstvima pokušava da održi svoju dominaciju, ukrajinski narod je postao žrtva ovih težnji, rekao je Vladimir Putin u video obraćanju učesnicima sastanka ministara odbrana zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i Zajednice nezavisnih država (ZND).

„Teške posledice takvih akcija vidimo danas u Ukrajini. Zapad je dugi niz godina besramno crpio i eksploatisao njene resurse, podsticao genocid i teror u Donbasu, zapravo pretvorio ovu zemlju u koloniju, a sada cinično koristi Ukrajinski narod kao topovsko meso, kao ovna protiv Rusije, nastavljajući da snabdeva Ukrajinu oružjem i municijom, šalje plaćenike, gura je na samoubilački put.“

Predsednik Rusije je govorio u video poruci upućenoj ministrima odbrane zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju i grupe bivših sovjetskih zemalja.

Zapad je dugi niz godina besramno crpio i eksploatisao njene resurse, podsticao genocid i teror u Donbasu, zapravo pretvorio ovu zemlju u koloniju, a sada cinično koristi Ukrajinski narod kao topovsko meso, kao ovna protiv Rusije

Sjedinjene Države su agresivnim širenjem NATO-a, zapravo, uništile arhitekturu strateške stabilnosti koja je stvarana decenijama, rekao je Putin.

Da bi obuzdao alternativne modele razvoja, Zapad uvodi nezakonite sankcije, koristi tehnologije „revolucija u boji“ i podstiče vojne sukobe, naveo je ruski lider.

"Priroda i razmere savremenih pretnji postavljaju povećane zahteve za našu interakciju u resorima odbrane. Neophodno je zajednički raditi na formiranju fleksibilnijeg i održivijeg sistema bezbednosti i saradnje koji je adekvatan aktuelnim izazovima i koji se može zasnivati, ne na nekim mitskim nepisanim pravilima koja niko nije video, ne na nečijoj dominaciji i monopolu, već samo na međunarodnom pravu i poštovanju interesa jednih drugih“.

Putin je ukazao na značaj stalne razmene informacija i izgradnje vojno-tehničke saradnje u okviru ŠOS-a i ZND-a. On je ukazao i na izuzetan značaj zajedničkih mirovnih misija.

Ukoliko se desi nuklearni napad na Rusiju – od protivnika neće ostati ništa

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da mogućnost odbrane zemlje s pomoću nuklearnog oružja predstavlja faktor obuzdavanja, ali je istovremeno upozorio i da ukoliko se napad nuklearnim oružjem na Rusiju i dogodi, od protivnika neće ostati ništa.

On je rekao da ruska doktrina, za razliku od američke, ne podrazumeva preventivni napad, već samo uzvratni.

„To znači da bi te rakete neizbežno pale na teritoriju Ruske Federacije, međutim, od protivnika neće ostati ništa jer je nemoguće presresti stotine raketa. I to je taj obuzdavajući faktor, ozbiljan obuzdavajući faktor“, istakao je Putin.

Ruski lider sve osvrnuo i na vojne vežbe koje izvode ruske nuklearne snage rekavši da Rusija sve radi transparentno i da ništa ne krije.

„Redovno izvodimo vežbe naših nuklearnih snaga, vidite sve, mi to ne krijemo. Obaveštavamo, kako je to neophodno po našim sporazumima sa SAD. Obaveštavamo naše partnere da takve vežbe izvodimo. Oni takođe rade isto“, dodao je Putin.

Ograničenja cene nafte ne dotiču ekonomiju Rusije

Ruski predsednik je takođe izjavio da Moskva razmatra smanjenje proizvodnje nafte. 

Odgovarajući na pitanje o uvedenom ograničenju cene nafte sa Zapada, lider Rusije istakao je da niko ne treba da se brine za budžet zemlje, jer uvedena ograničenja ne dotiču ekonomiju Rusije.

Kako je objasnio, cene nafte koju Moskva prodaje svakako ulaze u okvire, koje su na Zapadu odlučili da navedu kao nekakav limit. "Neće biti nikakvih gubitaka", rekao je. Međutim, ovakvo ponašanje je vrlo loše za globalno energetsko tržište. "Ovo je nepromišljena odluka", istakao je. Biće problema ukoliko korisnici budu određivali cene, ovo će dovesti do kolapsa, zaključio je Putin.

Moskva neće nastaviti da isporučuje svoje energente zemljama koje su donele ovu odluku, a razmatra se i još jedna mera - smanjenje proizvodnje nafte, poručio je lider.

Na konferenciji za štampu koja je usledila nakon današnjeg sastanka zemalja članica Evroazijske ekonomske unije, Putin je ponovio da zemlje partneri dobijaju gas po ceni koja je i do deset puta manja od one koja je sada u Evropskoj uniji. Ovo je, kako je rekao, urađeno kako bi prijateljske zemlje mogle da planiraju svoju ekonomiju i vode računa o privredi. U naredne dve godine očekuje se i formiranje jedinstvenog tržišta gasa u Evroazijskog ekonomskoj uniji, naglasio je.

Zemlje članice EAEU i Rusija rade na formiranju jedinstvenog energetskog tržišta, rekao je ruski lider, ponovivši ono što je već bilo rečeno ranije tokom dana. "Ne postoje nikakve prepreke i nesporazumi o tome kako bi trebalo postići ove rezultate", izjavio je. 

Osim toga, u planu je i formiranje jedinstvenog tržišta elektroenergije, dodao je Putin.

Predsednik Rusije dodao je i da Rusija i Indija planiraju da pojačaju saradnju u sferi trgovine naftom, naftnim derivatima, ugljem i đubrivima.

Što se tiče trojnog gasnog saveza Rusije, Kazahstana i Uzbekistana, dodao je da misli da ovaj savez "ima dobru perspektivu za budućnost".

Naveo je i da Evroazijska ekonomska organizacija ima u planu i niz projekata koji se tiču transporta i infrastrukture u ovoj oblasti. "Ovo ima veoma dobru perspektivu za razvoj, kao i projekti koji se tiču logističkih lanaca, a mnoge zemlje sveta zainteresovane su za stvaranje novih koridora na severu, jugu, zapadu, istoku". Za ove projekte, kako je rekao, interesovanje pokazuju i zemlje koje nisu članice organizacije. 

O situaciji u Ukrajini

Svi će morati da se pomire sa novom situacijom na terenu, naglasio je predsednik Rusije, komentarišući trenutnu situaciju i perspektive regulisanja konflikta.

Ipak, za ovo će, po njegovoj proceni, biti potrebno vreme. Ovo neće biti jednostavno, zaključio je lider, dodajući da specijalna vojna operacija ide po planu.

Odgovarajući na pitanje o tome šta bi moglo dovesti do toga da Kremlj odluči da počne sa novom mobilizacijom, ruski predsednik je rekao da ne postoje takvi faktori, da se o tome trenutno ne razmišlja i da se, kao što je već jednom rekao, polovina novomobilisanih pojedinaca nalazi u rezervi, odnosno, da nisu na frontu. 

Putin je dodao i da, po onome što čuje iz Ministarstva odbrane, ima sve manje i manje problema koji se tiču snabdevanja u vojsci, a oni koji i postoje - nisu ozbiljni.  

U slučaju da sistemi Ruske Federacije zabeleže kretanje rakete u pravcu Moskve, "u vazduhu će se pojaviti stotine naših raketa", a presresti stotinu raketa nije moguće, upozorio je. 

O ekonomskoj situaciji u zemlji

"Trenutna ekonomska situacija u Rusiji nije idealna, jesmo se suočili sa recesijom, ali je ipak sve bolje nego u drugim zemljama", poručio je Putin.

Ipak, kako je dodao, Rusija se ne suočava ni sa kakvim problemima u vezi sa osnovnim potrepštinama i nastavlja da izvozi hranu po povoljnim cena. 

Stabilnost ruske nacionalne valute pozitivno utiče i na sve zemlje koji su partneri Moskve, istakao je lider. 

Predsednik je o situaciji detaljno govorio ranije tokom dana tokom sednice Evroazijske ekonomske organizacije.

O kontaktima između FSB-a i američkih službi

Američke službe prve su kontaktirale našu Federalnu službu bezbednosti, izjavio je ruski predsednik. Moskva se odazvala na ovaj poziv. Razgovori su protekli regularno. 

"Predsednik SAD-a DŽozef Bajden je predložio ovu inicijativu, kao što vidite, mi smo se složili. Generalno, što se tiče pregovora - nismo očekivali ništa natprirodno od njih. Sve se odvijalo regularno. Partneri su se dogovorili da će ti kontakti biti nastavljeni", rekao je Putin, odgovarajući na pitanje o saradnji bezbednosnih službi dve zemlje. 

O razmeni zarobljenika

Razgovori Moskve i Vašingtona koji se tiču razmene zarobljenika ne uključuju i razgovore na druge teme, rekao je predsednik. Ovim je ponovio tvrdnje iz Moskve da poslednja razmena Buta i Grajner ne ukazuje da je došlo do poboljšanja odnosa. 

Putin je potvrdio i da je moguće da će nekad u budućnosti opet doći do sličnih razmeni. 

O Krimskom mostu

Popravka Krimskog mosta teče po planu, sve bi trebalo da bude završeno u roku: automobilski deo Krimskog mosta biće završen u martu, a železnički sredinom leta. 

"Sve se radi veoma dobro i kvalitetno. Siguran sam da će sve biti urađeno na vreme, ne sumnjam u to", dodao je Putin. 

Napadi na Krimski most bili su jedna od prekretnica za Moskvu, nakon čega je bilo odlučeno da se promeni vojna taktika i otpočne sa preciznim napadima na ključnu infrastrukturu Ukrajine. 

(Vostok, Sputnjik)