Početna strana > Hronika > Vladimir Bilčik: Srbija suočena sa važnim odlukama u narednim nedeljama i mesecima
Hronika

Vladimir Bilčik: Srbija suočena sa važnim odlukama u narednim nedeljama i mesecima

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 27. jun 2022.

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je širenje EU ključna tema i da je "veliki korak" to što su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo, kao i da se "širenje razmatra i sa drugim državama".

Zato važno da znamo koji parlamenti su spremni da donose ključne odluke, rekao je Bilčik, koji se uključio onlajn u diskusiju panela „Uloga parlamenata u demokratskim društvima“ u okviru konferencije „Demokratija: Minimalni konsenzus“.

„Postoje i brojne promene koje će morati da se dese i u domenu sudstva recimo, kao i ključne reforme u skladu sa tekovinama EU“, rekao je Bilčik.

On je naglasio da su to neophodni koraci kako bi se ostvarilo članstvo u EU u narednih nekoliko godina.

"Srbija je suočena sa važnim i strateškim odlukama u narednim nedeljama i mesecima - te odluke će se odraziti i na to na koju ulogu Parlament u Beogradu mora da se fokusira kada je reč o promenama koje vode ka članstvu u EU", rekao je Bilčik.

Naglasio je da će Evropski parlament biti "na čelu tih napora", između ostalog i kroz međupartijski dijalog sa kolegama iz Srbije, jer je "jedina smislena budućnost regiona u EU".

U Beogradu je u toku dvodnevna međunarodna konferencija „Demokratija: Minimalni konsenzus”, u organizaciji Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), a glavne teme su položaj parlamenata u savremenim demokratijama, značaj i kvalitet izbora i uloga slobodnih medija u očuvanju demokratije.

(FoNet-N1)

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner