Хроника

Владимир Билчик: Србија суочена са важним одлукама у наредним недељама и месецима

Штампа
понедељак, 27. јун 2022.

Посланик Европског парламента и известилац за Србију Владимир Билчик изјавио је да је ширење ЕУ кључна тема и да је "велики корак" то што су Украјина и Молдавија добиле статус кандидата за чланство, као и да се "ширење разматра и са другим државама".

Зато важно да знамо који парламенти су спремни да доносе кључне одлуке, рекао је Билчик, који се укључио онлајн у дискусију панела „Улога парламената у демократским друштвима“ у оквиру конференције „Демократија: Минимални консензус“.

„Постоје и бројне промене које ће морати да се десе и у домену судства рецимо, као и кључне реформе у складу са тековинама ЕУ“, рекао је Билчик.

Он је нагласио да су то неопходни кораци како би се остварило чланство у ЕУ у наредних неколико година.

"Србија је суочена са важним и стратешким одлукама у наредним недељама и месецима - те одлуке ће се одразити и на то на коју улогу Парламент у Београду мора да се фокусира када је реч о променама које воде ка чланству у ЕУ", рекао је Билчик.

Нагласио је да ће Европски парламент бити "на челу тих напора", између осталог и кроз међупартијски дијалог са колегама из Србије, јер је "једина смислена будућност региона у ЕУ".

У Београду је у току дводневна међународна конференција „Демократија: Минимални консензус”, у организацији Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА), а главне теме су положај парламената у савременим демократијама, значај и квалитет избора и улога слободних медија у очувању демократије.

(ФоНет-Н1)

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]