Početna strana > Hronika > Više od 30 udruženja i pojedinaca traže zabranu reklame Rio tinta na RTS
Hronika

Više od 30 udruženja i pojedinaca traže zabranu reklame Rio tinta na RTS

PDF Štampa El. pošta
utorak, 12. oktobar 2021.

Više od 30 organizacija civilnog društva i pojedinaca podnelo je Regulatornom telu za elektronske medije (REM) zahtev za zabranu reklame kompanije Rio tinto o projektu "Jadar" zbog, kako tvrde, kršenja Zakona o oglašavanju. Reklamom Rio tinta, koja se emituje na Radio-televiziji Srbije (RTS), smatraju podnosioci zahteva, prekršeno je više članova Zakona o oglašavanju, između ostalog, time što je navedeno da zelene tehnologije, električni automobili i čist vazduh zavise od ležišta litijuma u Srbiji, "jednog od najznačajnijih na svetu".

„Ovo je pre svega lažna tvrdnja, a zatim je i neosnovana, nije potvrđena i dokumentovana i nije proverljiva. Ovim se utiče na formiranje mišljenja javnosti“, navodi se u zahtevu REM-u koji je objavilo ekološko udruženje „Suvoborska greda“.

Podnosioci zahteva smatraju da je Rio tinto tom reklamom prekršio zakon o informisanju time što za projekat „Jadar“ još nije urađena studija o proceni uticaja na zaštitu životne sredine i time što taj projekat nije dobio dozvolu za eksploataciju.

Oni su se pozvali i na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da Srbija nema nikakve obaveze prema toj kompaniji.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) ranije danas je saopštilo da je reklamom Rio tinta unapred obesmišljena bila kakva mogućnost istinskog odlučivanja građana o projektu ekspolatacije litijuma, a ona bi svakako podrazumevala mogućnost i da naučnici i eksperti koji ukazuju na štetnost ovog projekta imaju mogućnost da široj javnosti iznesu svoje argumente.

(N1)