Хроника

Више од 30 удружења и појединаца траже забрану рекламе Рио тинта на РТС

Штампа
уторак, 12. октобар 2021.

Више од 30 организација цивилног друштва и појединаца поднело је Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ) захтев за забрану рекламе компаније Рио тинто о пројекту "Јадар" због, како тврде, кршења Закона о оглашавању. Рекламом Рио тинта, која се емитује на Радио-телевизији Србије (РТС), сматрају подносиоци захтева, прекршено је више чланова Закона о оглашавању, између осталог, тиме што је наведено да зелене технологије, електрични аутомобили и чист ваздух зависе од лежишта литијума у Србији, "једног од најзначајнијих на свету".

„Ово је пре свега лажна тврдња, а затим је и неоснована, није потврђена и документована и није проверљива. Овим се утиче на формирање мишљења јавности“, наводи се у захтеву РЕМ-у који је објавило еколошко удружење „Сувоборска греда“.

Подносиоци захтева сматрају да је Рио тинто том рекламом прекршио закон о информисању тиме што за пројекат „Јадар“ још није урађена студија о процени утицаја на заштиту животне средине и тиме што тај пројекат није добио дозволу за експлоатацију.

Они су се позвали и на изјаву председника Србије Александра Вучића, који је рекао да Србија нема никакве обавезе према тој компанији.

Удружење за заштиту уставности и законитости (УЗУЗ) раније данас је саопштило да је рекламом Рио тинта унапред обесмишљена била каква могућност истинског одлучивања грађана о пројекту експолатације литијума, а она би свакако подразумевала могућност и да научници и експерти који указују на штетност овог пројекта имају могућност да широј јавности изнесу своје аргументе.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]