Početna strana > Hronika > Velimir Ilić: Vojislav Koštunica ne želi prevremene izbore
Hronika

Velimir Ilić: Vojislav Koštunica ne želi prevremene izbore

PDF Štampa El. pošta
utorak, 11. januar 2011.

Čačak, Beograd - Vojislavu Koštunici i njegovoj stranci ne odgovaraju prevremeni izbori. Potrebno im je više vremena da se konsoliduju i da nešto urade na povećanju rejtinga. Zbog toga nas napadaju u javnosti da mi želimo promenom Ustava Srbije da se odreknemo Kosova i Metohije.

To, međutim, jednostavno nije tačno. Niko nije spominjao preambulu Ustava, već isključivo potrebu da se prepolovi broj poslanika, sa 250 na 125, i da se smanji celokupni državni aparat, kako bi sistem postao operativniji. Uostalom, promenom Ustava došli bismo i do prevremenih izbora, jer svaka vlast, nakon izmena tog najvišeg pravnog akta, mora da raspiše izbore na svim nivoima. DSS to, izgleda, nije razumeo - poručuje u razgovoru za Danas Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, odgovarajući na optužbe DSS da koalicija oko SNS želi da promenama Ustava ukloni preambulu o Kosovu.

Kako komentarišete činjenicu da je vaš dojučerašnji koalicioni partner DSS trenutno bliži stranci Vojislava Šešelja nego vama i naprednjacima?

- Pogrešna je ta teza. Takvu priču pokušavaju da iskonstruišu stranke koje su trenutno u vlasti, jer su se uplašili mogućnosti prevremenih izbora.

Ali, DSS i SRS javno izražavaju međusobne simpatije.

- Duša me boli dok gledam raskol u opoziciji. Umesto da se svi zajedno ujedinimo i da oborimo ovu štetočinsku vlast, mi se međusobno optužujemo. To nije dobro, svakako. A, kako da vam kažem... DSS uviđa koliko je koalicija oko naprednjaka jaka i plaše se mnogi, pa i oni, da će nakon izbora ostati kratkih rukava. I onda se izlazi u javnost s raznim nebulozama i taktiziranjima, koje nemaju nikakvo uporište.

Da li je za vas DS prihvatljiv partner za buduću vladu?

- Nikako. Te ocene uopšte nisu tačne. Pa, ja vam garantujem da kada bismo mi sada hteli da s njima pravimo vladu, oni bi to jedva dočekali. Ali, mi to, naravno, nećemo. Mi hoćemo korenite promene u društvu.

Kako ocenjujete tvrdnje da se koalicija oko naprednjaka ne razlikuje po programskim ciljevima i proklamovanoj politici od DS?

- To oni iz vladajuće koalicije namerno guraju, jer hoće da nam otmu glasače kojih je sve više. Tačno je da i mi hoćemo u Evropu i da smo proevropski orijentisani ali, za razliku od demokrata, mi imamo svoje stavove i principe koji su utemeljeni u ozdravljenju ekonomije. Vidite da i Evropa polako pokušava da se oslobodi političara starog kova na Balkanu, od Sanadera do Tačija. I oni traže nove i sveže političare.

Ali, vi ste upravo političar starog kova. U proteklih deset godina bili ste u dva mandata ministar Vlade Srbije.

- Ali, zato sam bio dobar ministar.

Mnogo afera je pratilo vaše ministrovanje, a direktor Železnice Srbije, vaš kadar, je završio u pritvoru.

- Sve što sam obećao tokom mandata ministra, sve sam ispunio. Nikada nisam obećavao nešto što nisam u stanju da ispunim. A, da sam radio mimo zakona, valjda bi me do sada uhapsili. Vidite kako se hvale hapšenjima. Kao da je to glavna stvar u zemlji, a ne privreda koja je u katastrofalnom stanju.

Kako komentarišete izjavu Milana Krkobabića iz PUPS da bi ta stranka mogla da sarađuje s vašom koalicijom nakon sledećih izbora?

- To je u redu. Ali, oni bi u tom slučaju morali značajno da se promene. Ne može se voditi briga o penzionerima samo u priči, bez ikakvih konkretnih rezultata u praksi.

Da li biste onda mogli i sa SPS?

- Ako bi se promenili, onda bi i oni bili prihvatljiv partner za nas. Svi su za nas prihvatljivi, ukoliko žele korenite promene u društvu.

Čini se da gotovo svi mogu sa svima?

- Država nam je takva. U opštem je rasulu. Potrebno je iskoristiti sve mogućnosti kako bi nam sutra bilo bolje.

(Danas)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner