Хроника

Велимир Илић: Војислав Коштуница не жели превремене изборе

Штампа
уторак, 11. јануар 2011.

Чачак, Београд - Војиславу Коштуници и његовој странци не одговарају превремени избори. Потребно им је више времена да се консолидују и да нешто ураде на повећању рејтинга. Због тога нас нападају у јавности да ми желимо променом Устава Србије да се одрекнемо Косова и Метохије.

То, међутим, једноставно није тачно. Нико није спомињао преамбулу Устава, већ искључиво потребу да се преполови број посланика, са 250 на 125, и да се смањи целокупни државни апарат, како би систем постао оперативнији. Уосталом, променом Устава дошли бисмо и до превремених избора, јер свака власт, након измена тог највишег правног акта, мора да распише изборе на свим нивоима. ДСС то, изгледа, није разумео - поручује у разговору за Данас Велимир Илић, председник Нове Србије, одговарајући на оптужбе ДСС да коалиција око СНС жели да променама Устава уклони преамбулу о Косову.

Како коментаришете чињеницу да је ваш дојучерашњи коалициони партнер ДСС тренутно ближи странци Војислава Шешеља него вама и напредњацима?

- Погрешна је та теза. Такву причу покушавају да исконструишу странке које су тренутно у власти, јер су се уплашили могућности превремених избора.

Али, ДСС и СРС јавно изражавају међусобне симпатије.

- Душа ме боли док гледам раскол у опозицији. Уместо да се сви заједно ујединимо и да оборимо ову штеточинску власт, ми се међусобно оптужујемо. То није добро, свакако. А, како да вам кажем... ДСС увиђа колико је коалиција око напредњака јака и плаше се многи, па и они, да ће након избора остати кратких рукава. И онда се излази у јавност с разним небулозама и тактизирањима, које немају никакво упориште.

Да ли је за вас ДС прихватљив партнер за будућу владу?

- Никако. Те оцене уопште нису тачне. Па, ја вам гарантујем да када бисмо ми сада хтели да с њима правимо владу, они би то једва дочекали. Али, ми то, наравно, нећемо. Ми хоћемо корените промене у друштву.

Како оцењујете тврдње да се коалиција око напредњака не разликује по програмским циљевима и прокламованој политици од ДС?

- То они из владајуће коалиције намерно гурају, јер хоће да нам отму гласаче којих је све више. Тачно је да и ми хоћемо у Европу и да смо проевропски оријентисани али, за разлику од демократа, ми имамо своје ставове и принципе који су утемељени у оздрављењу економије. Видите да и Европа полако покушава да се ослободи политичара старог кова на Балкану, од Санадера до Тачија. И они траже нове и свеже политичаре.

Али, ви сте управо политичар старог кова. У протеклих десет година били сте у два мандата министар Владе Србије.

- Али, зато сам био добар министар.

Много афера је пратило ваше министровање, а директор Железнице Србије, ваш кадар, је завршио у притвору.

- Све што сам обећао током мандата министра, све сам испунио. Никада нисам обећавао нешто што нисам у стању да испуним. А, да сам радио мимо закона, ваљда би ме до сада ухапсили. Видите како се хвале хапшењима. Као да је то главна ствар у земљи, а не привреда која је у катастрофалном стању.

Како коментаришете изјаву Милана Кркобабића из ПУПС да би та странка могла да сарађује с вашом коалицијом након следећих избора?

- То је у реду. Али, они би у том случају морали значајно да се промене. Не може се водити брига о пензионерима само у причи, без икаквих конкретних резултата у пракси.

Да ли бисте онда могли и са СПС?

- Ако би се променили, онда би и они били прихватљив партнер за нас. Сви су за нас прихватљиви, уколико желе корените промене у друштву.

Чини се да готово сви могу са свима?

- Држава нам је таква. У општем је расулу. Потребно је искористити све могућности како би нам сутра било боље.

(Данас)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]