Početna strana > Hronika > Večernje novosti: Predlog novog ustava SPC predviđa da zvanični naziv SPC ubuduće bude "Srpska pravoslavna crkva - Pećka partijaršija"
Hronika

Večernje novosti: Predlog novog ustava SPC predviđa da zvanični naziv SPC ubuduće bude "Srpska pravoslavna crkva - Pećka partijaršija"

PDF Štampa El. pošta
utorak, 06. mart 2018.

 Predlog novog ustava Srpske pravoslavne crkve (SPC) predviđa da zvanični naziv SPC ubuduće bude "Srpska pravoslavna crkva - Pećka partijaršija", prenele su "Večernje novosti".

Prema pisanju tog beogradskog dnevnika, novine su i da će procedura izbora patrijarha biti pojednostavljena i da će se crkveni poglavar birati na tzv. Izbornom saboru tajnim glasanjem, uz obaveznu dvotrećinsku većinu.

"Izabrani kandidat nosiće i novi naslov: arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja", navele su "Novosti" koje su imale uvid u tekst i dodale da novi ustav predviđa kao mogućnost i uzdizanje 13 postojećih episkopija na nivo mitropolija.

Finalnu verziju dokumenta Sveti arhijerejski sinod nedavno je uputio svim arhijerejima SPC. Usvajanje novog ustava SPC naći će se najverovatnije na dnevnom redu Svetog arhijerejskog sabora, koji će biti održan sredinom maja, pišu "Novosti".

(Beta)