Хроника

Вечерње новости: Предлог новог устава СПЦ предвиђа да званични назив СПЦ убудуће буде "Српска православна црква - Пећка партијаршија"

Штампа
уторак, 06. март 2018.

 Предлог новог устава Српске православне цркве (СПЦ) предвиђа да званични назив СПЦ убудуће буде "Српска православна црква - Пећка партијаршија", пренеле су "Вечерње новости".

Према писању тог београдског дневника, новине су и да ће процедура избора патријарха бити поједностављена и да ће се црквени поглавар бирати на тзв. Изборном сабору тајним гласањем, уз обавезну двотрећинску већину.

"Изабрани кандидат носиће и нови наслов: архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српских и поморских земаља", навеле су "Новости" које су имале увид у текст и додале да нови устав предвиђа као могућност и уздизање 13 постојећих епископија на ниво митрополија.

Финалну верзију документа Свети архијерејски синод недавно је упутио свим архијерејима СПЦ. Усвајање новог устава СПЦ наћи ће се највероватније на дневном реду Светог архијерејског сабора, који ће бити одржан средином маја, пишу "Новости".

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]